טיפה בים: הכדורגל הקפריסאי עולה על המפה
אנורתוזיס, שעשתה היסטוריה כשהעפילה לצ'מפיונס, לא מתכוונת להיות אפיזודה חולפת. הערב (21:45) היא מארחת את אינטר, כשניצחון יעמיד אותה בעמדת זינוק לשלב הבא. הפתעה? לא אם אתם שואלים את אלי גוטמן, שבטוח: "זו לא הצלחה רגעית, אלא קו ודרך של מועדון". סינדרלה או משרתת? התשובה הלילה בחצות

הבעיה היא שעבור רוב האוהדים הללו, בייחוד כאן בישראל, המציאות, איך לומר, שונה לחלוטין. השחקנים של קבוצתם לרוב בקושי מצליחים להעביר פס כשהם פוגשים יריבה ראויה, לא רצים מהר מספיק ובטח שלא כובשים שערים מרהיבים. אולי איזה בעיטה מסכנה שפוגעת במגן וחודרת פנימה.
במקרה של אוהדי אנורתוזיס פמגוסטה, המציאות העונה עלתה על כל דימיון אפשרי. הקבוצה הקטנה, מאחת הליגות האלמוניות באירופה, עשתה השנה את הלא ייאמן והעפילה לשלב הבתים של ליגת האלופות, כשהיא מדיחה בדרך את אולימפיאקוס, ואחרי שלושה מחזורים היא מדורגת שנייה בבית ב' עם 4 נקודות וסיכוי ריאלי לעבור שלב.
ניצחון הערב (ג') במשחק הביתי מול אינטר יעמיד את אלופת קפריסין בעמדת זינוק מדהימה ולאור התוצאות שלה העונה במסגרת האירופית 3 נקודות מול אלופת איטליה לא ייחשבו כהפתעה מרעישה.
השם אנורתוזיס כבר מוכר לכל אוהד כדורגל באירופה, כשההעפלה לליגת האלופות הציבה אותה במרכז העניינים. אז מה כבר אפשר לחדש? קבלו מספר עובדות שבטוח לא ידעתם על המועדון הקפריסאי.

בשנת 1974 נאלץ המועדון לעזוב את העיר פמוגסטה בעקבות הכיבוש הטורקי של החלק הצפוני של קפריסין, שהחל בעקבות ריב עם היוונים על שליטה באי. קבוצת הכדורגל קבעה את ביתה החדש בלרנקה וכעת מארחת את משחקיה באירופה באיצטדיון ה-GSP בניקוסיה.
את התואר הראשון רשמה אנורתוזיס בשנת 1949, אז הניפה את הגביע הקפריסאי. כעבור שנה
השלישי הכללי אחרי אפועל ואומניה ניקוסיה, וגם 9 גביעים נוספים.
בזירה האירופית רשמה אלופת קפריסין הנוכחית 77 משחקים עד כה, שכוללים 22 ניצחונות, 13 תוצאות תיקו ו-42 הפסדים. מאזן לא כל-כך טוב על הנייר, אבל כשאתה מסיים ב-0:0 עם ורדר ברמן, מביס 1:3 את פנתינאייקוס ורושם הפסד חוץ מינימלי של 1:0 לאינטר, הסטטיסטיקה הופכת לקצת לא רלבנטית.
עוד פרט מעניין, שעלול להדליק נורות אדומות אצל שחקני אינטר, הוא העובדה שאחד הכינויים של אנורתוזיס הוא הגברת הזקנה, אותו כינוי שהודבק ליובנטוס. האם זה אומר ששחקני אלופת קפריסין ישחקו גם כמו יובה? נחכה ונראה.
אז מה עושה את אנורתוזיס לאחת הסינדרלות הגדולות ביותר בשנים האחרונות בצ'מפיונס?
"זו לא הצלחה רגעית, אלא זה קו ודרך של מועדון עם אמונה במנג'ר שלו, שהוא כל יכול במועדון", אומר אלי גוטמן, מי שאימן בעבר במשך שלוש וחצי עונות בקפריסין. "גם בימים הקשים נתנו לו שם את השקט". ובאמת, כשמדובר ביחסים בין המנג'ר טימור קצביה לבין המועדון הקפריסאי, אפשר להגיד בפה מלא שאמון היא מילת המפתח.
קצביה הגיע למועדון בשנת 2002 על תקן מאמן שחקן ומאז הוא חלק בלתי נפרד מאנורתוזיס. אם בארץ מפטרים מאמן אחרי 2 תוצאות תיקו ומשחק אחד ללא שערים, אצל אלופת קפריסין הנוכחית המצב הוא הפוך לחלוטין, כשאפילו לאחר עונת 2005/6, שנחשבה ככישלון עבור המועדון, לא נעשו שינויים בצוות המקצועי.

אז הבנו שלאנורתוזיס יש מאמן טוב, עם גיבוי כמעט אינסופי מההנהלה, אבל זה עדיין לא מסביר את הפריצה הפתאומית. לגוטמן יש הסבר נוסף."הכניסה לשוק האירופי הביאה לשינוי בכדורגל הקפריסאי", הוא אומר. "הדבר הביא לכניסתו של הכסף הגדול, כשהעונה אנורתוזיס משקיעה 11 מיליון יורו על שכר שחקנים, מה גם שהמס שצריך לשלם בקפריסין מגיע למקסימום של 20%. במצב כזה אפשר להביא שחקן כמו סאביו, וזה אומר הכל".
במבט חטוף על הסגל של אנורתוזיס ניתן באמת למצוא שמות כמו סאביו הברזילאי, עם עבר בריאל מדריד וסראגוסה, טריאנוס דלאס, אלוף אירופה עם יוון, וגם אחד, סדריק בארדון, אקס בני יהודה. אבל הדבר המעניין ביותר הוא דווקא העובדה שמתוך 26 שחקנים רק 9 הם קפריסאים.
"שחקנים מהשוק האירופי לא נחשבים שם לזרים וזה לא דבר יוצא דופן עבור קבוצות מקפריסין שאין להן הרבה שחקנים מקומיים", אומר גוטמן. גם ארז מסיקה, שחקנה של א.א.ק. לרנקה מודע לשינויים שהגיעו עם הכניסה לאיחוד האירופי. "אצלנו בלרנקה יש 15-16 שחקנים עם דרכון אירופאי ויש רק מעט קפריסאים. מאז הכניסה לאיחוד האירופי כל הקבוצות כאן השתדרגו".
אחת השאלות החשובות ביותר בכל הנוגע לכדורגל הקפריסאי בכלל ואנורתוזיס בפרט, היא שאלת ההמשכיות. אצלנו מכבי חיפה ומכבי ת"א עלו אמנם לליגת האלופות, אבל זה נתפס יותר כהצלחה רגעית ולא כסימן לבאות.
גוטמן משוכנע: "תהיה המשכיות, כי הכדורגל הקפריסאי, לפחות ברמה של הקבוצות עם הכסף הגדול והשוק המשותף, נמצא בתהליך של התקדמות וזה רק ילך ויעצים".
ומה לגבי אנורתוזיס?
"יש בקפריסין עוד שני מועדונים גדולים, אפועל ואומוניה, ולדעתי הצ'מפיונס יפגע באנורתוזיס בליגה. רק במחזור האחרון הם הפסידו 4:0 לאומוניה, אז זה מתחיל להשפיע".
מסיקה דווקא חושב אחרת. "הכדורגל פה התקדם מאד ואם אנורתוזיס ימשיכו בדרך הזו תהיינה להם הצלחות נוספות. חוץ מההפסד במחזור האחרון הם עשו עד עכשיו תוצאות טובות. יש להם סגל רחב ומאמן טוב ואני לא חושב שזה פוגע בהם שהם משחקים גם באירופה".

המשכיות או לא, עבור אנורתוזיס העונה האירופאית הנוכחית עדיין חיה ובועטת, כשתוצאה טובה הערב תשאיר אותה חזק בתמונה. "אני מאמין שבסוף הם יסיימו במקום השלישי בבית ויעברו לגביע אופ"א", מנסה גוטמן לנבא. מסיקה לעומתו, רוצה לחכות אחרי המשחק מול אינטר כדי לתת את הניחוש שלו: "הם פתחו טוב ונראו טוב, אבל צריך לראות אחרי המשחק היום. צריך לראות איך הם יתאוששו מהפסד הליגה האחרון".
ולסיום, אי אפשר בלי הזווית הישראלית. בכל סיפור ההצלחה של אנורתוזיס והכדורגל הקפריסאי, יש גם חדשות יחסית טובות לנבחרת ישראל, ששכנתה מעבר לים עשתה לה בעיות קשות במשחקים בינלאומיים רבים.
"הכניסה לשוק האירופי פוגעת מאד בנבחרת הלאומית, כי יש מעט שחקנים בכל קבוצה", אומר גוטמן. נו, גם זו נחמה.