מגזינים online

גרג לוגאניס - שתיקה שווה זהב

כחצי שנה לפני אולימפיאדת סיאול 1988, גילה הקופץ האמריקני, שהיה מועמד למדליית הזהב, כי הוא נשא איידס. החלטתו לשמור את הדבר בסוד עוררה סערה ציבורית

בן זגגי | 5/8/2008 17:12 הוסף תגובה הדפס כתבה כתוב לעורך שלח לחבר
ב-19 בספטמבר 1988 בבריכה בסיאול, עמד גרג לוגאניס על מקפצת ה-3 מ' כדי להתחיל את הקפיצה התשיעית שלו מתוך 11 במוקדמות. התכנון שלו היה לבצע שתיים וחצי סלטות בהיפוך. הקופץ האמריקני החל לבצע את התרגיל, אך בדרכו למטה משיא הגובה, הוא נחבט בראשו מהמקפצה ונכנס למים כשהוא מדמם מראשו.
גרג לוגאניס, מדליה ראשונה בגיל 16
גרג לוגאניס, מדליה ראשונה בגיל 16 צילום: גטי אימג'ס


הצופים חששו למצבו של הקופץ, אבל ללוגאניס שיצא מהמים והחל לקבל טיפול, היו חרדות גדולות יותר. הקהל, המארגנים והמשתתפים לא ידעו את מה שהוא גילה רק מספר חודשים לפני כן  –  הוא היה נשא איידס.

רק שבע שנים לאחר מכן, על הספה של אשת החדשות ברברה וולטרס, במהלך קידום מכירות לספרו האוטוביוגרפי, ""BREAKING THE SURFACE,  חשף הקופץ את הסוד השמור והחל מסכת ויכוחים ברחבי העולם בנושא שאלה אחת – האם הוא היה צריך לספר?
"הועד האולימפי האמריקני חייב לדעת"

כחצי שנה לפני תחילת המשחקים בסיאול, כשהוא נושא גל תהילה אדיר על כתפיו גילה האמריקני שאחד מבני זוגו בעבר גסס מאיידס. הוא הלך להיבדק ונמצא חיובי ל-HIV. לדרום קוריאה יצא בחשש גדול, שמחלתו תתגלה במהלך התחרויות. "ההתמודדות עם הגילוי שאני נשא איידס הייתה לי מאוד קשה כי חשבתי 'אלוהים, הוועד האולימפי האמריקני חייב לדעת. האיגוד חייב לדעת. כי מה יקרה אם המחלה תתפרץ ולא אוכל להתחרות' ", אמר במבט לאחור.

היו אלה מאמנו, רון אובראיין וכן רופאו

האישי, שייעצו לו לשמור את דבר מחלתו כסוד. העובדה שענף הקפיצות למים איננו ספורט מגע כמו איגרוף או פוטבול הקטינה משמעותית את הסיכוי שלוגאניס יצטרך להתמודד עם האפשרות להדביק מישהו, אבל באותו יום מפורסם החששות של האמריקני התאמתו.

בראיון לוולטרס הוא סיפר על רגעי החרדה בסיאול: "שמעתי את החבטה ומצאתי את עצמי במים. החזקתי את ראשי בתקווה. לא ידעתי אם נחתכתי או לא, אבל רציתי למנוע מהדם לצאת החוצה או לפחות שאף אחד לא ייגע בו".

תאונת הקפיצה המפורסמת של לוגאניס

עם יציאתו מהבריכה טופל ע"י הרופא האולימפי, ד"ר ג'יימס פאפר, שתפר את הפצע מבלי שהשתמש בכפפות. כשנשאל לוגאניס, מדוע לא סיפר לרופא על הוירוס בעת שזה תפר אותו, ענה: "רציתי להזהיר אותו אבל הייתי משותק. הכל התערבב לי. האיידס, ההלם והמבוכה על כך שראשי נפגע ותחושה נוראית שהכל נגמר". האמריקני גילה לפאפר על מחלתו רק כשש שנים לאחר המקרה, הרופא נבדק ונמצא שלילי ל-HIV.

אבל ההלם לא מנע מלוגאניס להמשיך. שלושים וחמש דקות אחרי החבטה, החששות והטיפול הרפואי נטול הכפפות, הוא התייצב להמשך התחרות, העפיל לגמר ויום לאחר מכן זכה בזהב.


תחילת הדרך

הסערה הציבורית שעורר המקרה יחד עם העובדה שלוגאניס בחר להתוודות דווקא כאקט קידום מכירות לספרו ולא מתוך צו ליבו די השכיחו את הקריירה המפוארת של הקופץ למים וכן את חייו רבי התהפוכות, שגם ללא המחלה היו יכולים למלא את האוטוביוגרפיה של האגדה הקליפורנית.
 

גרג לוגאניס, ''שמעתי את החבטה ומצאתי את עצמי במים''
גרג לוגאניס, ''שמעתי את החבטה ומצאתי את עצמי במים'' צילום: גטי אימג'ס
לוגאניס, נולד לאב סמואי ואם שבדית. הוריו שהיו בני 15 בלבד מסרו את התינוק בן תשעת החודשים לאימוץ. בבית הספר הוא סבל מהקנטות רבות של חבריו, הן בשל מוצאו, העובדה שסבל מדיסלקציה,  ובעיקר כיוון שבחר לעסוק בפעילויות פחות נפוצות בקרב בני גילו – התעמלות וריקוד.

אבל כשרונותיו בתחומים אלו, שאותם הפגין גם בבריכה הביתית, הובילו את אביו המאמץ לרשום אותו לחוג קפיצות למים בגיל תשע. שנתיים לאחר מכן, לוגאניס הצעיר כבר בלט באליפות לנוער שנערכה בקולורדו כשקיבל את הציון המושלם – 10.

למרות כישרונו, האמריקני לא הצליח להקדיש את עצמו לספורט. הוא החל להשתמש בסמים, למכור אותם בבית הספר והגיע אף לניסיון התאבדות וכל אלו כשהוא בן 12 בלבד. בסופו של דבר, החליט לוגאניס להתמקד בספורט, ואף עבר לגור עם מאמנו דאז סאמי לי, שהיה האלוף האולימפי במשחקים ב-48' וב-52'.

ממונטריאול ועד סיאול

העבודה הקשה השתלמה. במשחקים האולימפיים במונטריאול 76', זכה לוגאניס בן ה-16 במדליית הכסף בקפיצות מ-10 מטר. שנתיים לאחר מכן זכה גם באליפות העולם באותו המקצוע והיה אחד המועמדים הבולטים להביא את הזהב באולימפיאדה הבאה.

החרם האמריקני על רוסיה הרס לקופץ את התוכניות, והוא נאלץ להישאר יחד עם כל המשלחת בבית, במקום לנסות ולהביא תואר אולימפי ראשון דווקא על אדמת מוסקבה. רק ארבע שנים לאחר מכן בארץ הולדתו קליפורניה, הוא סופסוף הגשים את החלום וזכה בזהב כפול, גם מהמקפצה (3 מ')  וגם ממגדל הקפיצות (10 מ'). 

השליטה המוחלטת שלו בתחום לא נפסקה. בדרך ממוסקבה ועד סיאול הוא הספיק לזכות בזהב הכפול בשתי אליפויות עולם וליצור רצף ניצחונות בכל תחרות בה השתתף מ- 1982 ועד 1987. לדרום קוריאה הוא הגיע בשאיפה לעשות את מה שאיש לא עשה לפניו – לשמור על התואר האולימפי בשני המקצועות.

למרות הפציעה המפורסמת בראש, את הגמר בקפיצה מ-3 מטר הוא לקח בקלות. אבל בתחרות ממגדל הקפיצות, הקרב בינו לבין זיונג ני, הסיני בן ה-14, היה צמוד ביותר. רק ביצוע מסוכן של שלוש וחצי סלטות בהיפוך, הקפיצה שלימים כונתה "קפיצת המוות" (שני קופצים נהרגו בניסיון לבצע אותה), הביאה ללוגאניס את הזהב המיוחל.

לימים, נזכר לוגאניס בחרדותיו, בשעה שעמד על הפודיום על מנת לקבל את מדליית הזהב השנייה בקוריאה: "כמה זמן יעבור עד שתפרוץ המחלה? מה יחשבו האנשים שמריעים לי עכשיו אם ידעו שאני הומו ונשא איידס? האם הם היו מריעים לי בכל זאת?".

לאובראיין, שותף סודו, לא היה ספק שמדובר בגיבור: "אני שמח שסופסוף אני יכול לחלוק את סיפור הגבורה שלו. יש מעט מאוד קופצים שיכלו לחזור לאחר תקרית המקפצה ולזכות בשתי מדליות זהב.  אם זה לא אומץ, אני לא יודע מה זה".

סיום הקריירה

לאחר האולימפיאדה פרש לוגאניס וניסה לפתח קריירת משחק. עוד במהלך הקריירה הספורטיבית, למד הקופץ האמריקני תיאטרון ואף סיים תואר באמנויות ועם הפרישה הרגיש שהגיע הזמן לשנות כיוון. הוא השתתף במחזות וסרטים וב-97' זכה גם לסרט על חייו שהתבסס על האוטוביוגרפיה שכתב. לאחרונה אף סיים להצטלם לסרט "WATERCOLOR" בו הוא מגלם מאמן שחייה.
 

גרג לוגאניס, עבר מספורט לתאטרון
גרג לוגאניס, עבר מספורט לתאטרון צילום: גטי אימג'ס
הויכוח סביב השאלה הגדולה מ-88 לעולם לא יגיע לתשובה חד משמעית. אם לוגאניס היה מספר, האם היו נותנים לו להתחרות? האם היה מצליח להתרכז ביודעו שכל העולם יודע? האם תחרות הקפיצה למים הייתה נכנסת לפאניקה כשהאמריקני דימם בתוך הבריכה? אי אפשר לדעת. מבחינתו של לוגאניס, התשובה ידועה -  השתיקה הייתה שווה זהב.

כל המבזקים של nrgמעריב לסלולרי שלך

תגובות

טוען תגובות... נא להמתין לטעינת התגובות
מעדכן תגובות...

פייסבוק

דעות וטורים

מדורים

  

פורומים

כותרות קודמות
כותרות נוספות
;
תפוז אנשים