פלדת אל-חלד
הוא המיליארדר הצעיר ביותר בקנדה, לישראל הוא הגיע מרוסיה בגיל 4, את הונו עשה מעסקי פלדה, בפורמולה 1 הוא נכשל, ויש כאלה שלא ממש אוהבים אותו. תכירו את אלכס שניידר, האיש החזק במכבי ת"א
שניידר ירכוש 80 אחוז ממכבי ת"א
מסתמן: שמיר יהיה נציגו של שניידר בארץ
שניידר בן ה-39 נולד בעיר סנט פטרסבורג ברוסיה, הגיע לישראל בגיל 4, וכעבור 9 שנים עבר עם משפחתו לטורונטו שבקנדה. כסף גדול לא היה בבית, והוריו של שניידר ניהלו מכולת קטנה בעיר. הילד הקטן ניקה את הרצפות וסידר את המדפים, ולאט לאט החל לפרוח לבדו בעסקים קטנים.
כמו כל סיפור סינדרלה, שניידר החל לרכוש מוצרי טקסטיל ואלקטרוניקה ממפעלים סובייטים שקרסו בעקבות נפילת ברה"מ, ולאחר מכן עזב את בית הוריו ועבר לציריך ולאחר מכן לבלגיה. בינתיים השלים תואר באוניברסיטת יורק בטורונטו. בתחילת שנות ה-90' הוא הכיר את המיליארדר אדווארד שיפרין, והשניים הקימו יחד את חברת 'מידלנד' ב-1994.
רוב העסקים של החברה הם בתחום המתכת, למרות שהם גם משקיעים בנדל"ן, ספנות, אלקטרוניקה וחקלאות. רק כדי להבין באיזה סדר גודל מדובר, נציין שהמחזור של חברת הענק בשנת 2006 היה 3 מיליארד דולר. מספיק בשביל יוסי שבחון אחד או שניים.
החברה התבססה, ושניידר למד מהר את כללי המשחק בעידן שאחרי קריסת ברה"מ. "הייתי חייב להיות נחמד לכולם", סיפר. "לקחתי מנהלים לטיולים בחו"ל, היינו שוכרים את הקרובים שלהם לעבודה אצלנו, היינו נותנים להם מתנות. כל מה שאפשר". מידלנד מעסיקה כיום יותר מ-50 אלף עובדים ב-34 מדינות.
האימפריה של שניידר משתרעת מיירבאן ועד טורונטו. בין עסקיו תוכלו למצוא סחר בפלדה אוקראינית, רשת קווי חשמל בארמניה, שני מלונות, רשת מאפיות ואריזת בשר בסרביה (מכונית בה ישב אחד המנהלים הבכירים של החברה במונטנגרו התפוצצה), עסקים קטנים בטורקיה, בניין משרדים וקזינו מפואר ברוסיה. עכשיו גם מכבי ת"א הצטרפה לרשימה המכובדת.
בשנות ה-90 המאוחרות עשו שיפרין ושניידר את הצעד הגורלי בקריירה העסקית שלהם, כשקנו את המניות של חברת ז'פורוז'טל, ענק הפלדה הרביעי בגודלו באוקראינה, בה הם מחזיקים ב-93 אחוזים. המניות נקנו בשווי של 70 מיליון דולר, ומאז הם כבר הספיקו לדחות הצעות בשווי 1.2 מיליארד.
איך הם הגיעו לשם? תלוי את מי שואלים. את השם ואסילי קמלניצקי לא הרבה מכירים, אם בכלל. קמלינצקי, איש עסקים אמביציוזי שהפך לפוליטיקאי, היה הבעלים של מניית הממשלה במפעל הפלדה שהיה בדרך להפרטה. לאיש היו קשרים ענפים בממשל, וזה כל מה שצריך כדי לקבל תנאים מועדפים. שניידר ושיפרין חברו לידידם החדש, ומשם הדרך לבעלות היתה סלולה.
ב-2001, 75 אחוזים מהחברה עברו
בקביעה משפטית שנויה במחלוקת הוחלט כי דווקא החברה שהציעה יותר, לא תוכל להשתתף בהליך המכרז. ז'פורוז'טל עברה לבעלות שניידר-שיפרין-קמלניצקי. בשנים האחרונות החלו באוקראינה לחקור את הליכי המכרזים בחברות שהופרטו אחרי קריסת ברה"מ, ובית משפט בקייב אף קבע כי הפרטה של אחת החברות במדינה היתה לא חוקית. בתקשורת גם נטען כי זה רק עניין של זמן עד שגם העסקה של שניידר ושות' תיחקר.
כסף, כידוע, הולך לכסף, ושניידר התחבר עם המיליארדר האמריקני דונלנד טראמפ. השניים חברו גם בעסקים, והם פתחו יחד את מלון טראמפ המפואר בטורונטו.
שניידר גם החליט להיכנס לעסקי הספורט, וב-2005 הוא קנה מאדי ג'ורדן את קבוצת 'ג'ורדן' בפורמולה 1, תמורת 60 מיליון דולר. שניידר שינה את שם הקבוצה למידלנד, על שם חברת האם. המיליארדר אמנם רצה להיכנס לענף עם חברה חדשה, אבל כדי להימנע מתשלום דמי החבר היקרים עד כאב בפורמולה 1, הוא הסתפק לבסוף ברכישת קבוצה קיימת.
אבל, שלא כמו בעסקיו המקומיים, בספורט דווקא לא הלך לשניידר. מידלנד הגיעה אחרונה באותה עונה בדרוג היצרנים, והמיליארדר שרצה להכניס נהגים רוסיים לעסק, החליט למכור. אחרי 20 חודשים, שניידר נפטר מהחברה. תג המחיר: 106 מיליון דולר, לא רע לעסק מתחיל.
"אנחנו מחפשים נהגים חדשים", אמר שניידר לפני שמכר. "הם לא חייבים להיות טובים כמו היתר, אבל אני בטוח שברוסיה יש מספיק כשרון". זה כאמור החזיר מעמד פחות משנתיים, כשבאמצע היה גם נסיון כושל להפוך את הקבוצה לפורמולה 3.
"אני גאה לעזוב את הקבוצה במצב טוב הרבה יותר מאשר כשרכשתי אותה לפני 20 חודשים", אמר שניידר אחרי ההחלטה הסופית. "היא יותר יציבה, יותר תחרותית על המסלול ומתחזקת כל הזמן. השותף שלי השאיר לי את ההחלטה לבדי כי הוא ידע כמה חשוב לי שהקבוצה תשרוד".
אז במקום פורמולה 1, לשנידר יש עכשיו צעצוע חדש. קצת קטן יותר, הרבה פחות אטרקטיבי, אבל בישראל הוא כבר גרם לרעידת אדמה. איש הפלדה מגיע לקרית שלום, השאלה אם הוא יודע שקבוצת כדורגל בישראל מנוהלת קצת אחרת ממפעלים באוקראינה. לשאלות הוא יכול לפנות ללוני הרציקוביץ'.