מנכ"ל איגוד האיגרוף: "הלוואי שנוכל לחזור למכביה"
ד"ר וויליאם שחאדה, מנכ"ל איגוד האיגרוף הישראלי, מאמין שבגלל הרוב הערבי בענף, אין קרבות איגרוף במכביה. יו"ר הוועדה המארגנת של התחרויות: "מה לעשות, הפופולריות של האיגרוף ירדה בעם היהודי"
בני כהן, שכיסח את ג'ו לואיס במשך 14 סיבובים, עד שחטף נוק-אאוט ב;15- בנג'מין לרנר, ששינה את שמו לבני ליאונרד וזכה באליפות העולם בשלושה משקלים בין השנים 1925-1917 ובמלחמת העולם השניה שירת בצי ארה"ב; ויקטור פרז מצרפת, שנספה באושוויץ לאחר שהיה אלוף העולם ב;1931-32- לאונה אפרתי, אלוף איטליה שגם מת באושוייץ - זו רק רשימה חלקית של ענקי איגרוף יהודים.
לד"ר וויליאם שחאדה, מנכ"ל איגוד האיגרוף הישראלי, יש הסבר מאוד לא נעים מבחינתנו להיעלמותו של האיגרוף. שחאדה היה לערבי הראשון שזכה במדליית זהב במכביה. זה קרה בתחרויות האיגרוף של המכביה ב,'77- המכביה האחרונה בה נכלל האיגרוף, שהפך מאז, בהדרגה, לענף של הערבים בישראל.
שחאדה, שהגיע מכפר יאסיף, כיהן כאלוף ישראל במשך שלוש שנים, לפני שנסע ללימודים בגרמניה והפך לדוקטור הערבי הראשון לחינוך גופני, ליו"ר האיגוד הערבי הראשון וכיום למנכ"ל הראשון. "מאז שזכיתי במכביה, לא רצו לשמוע שם יותר על איגרוף," אומר שחאדה בן ה.49- "אמרו שאין מתאגרפים, אבל אני יכול לסדר לך בחצי יום ארבעה מתאגרפים לפחות בכל משקל. הם פשוט לא מעוניינים. ב'77- הוועדה המארגנת של המכביה לא רצתה שאשתתף בטענה שאלה משחקים של יהודים, אבל שמואל ללקין, מנכ"ל התאחדות הספורט, אמר להם: 'מה אתם מבלבלים את המוח, הוא
אלוף ישראל ומייצג את מדינת ישראל' והכריח אותם להכניס אותי."
שחאדה ניצח שני קרבות בדרך לזהב, כולל נוק-אאוט מול יריב יהודי-אמריקני, שהפך אחר כך לידידו, ואף הגיע להתארח כשבוע בכפר אסיף. "בקרב אין רגשות ודעות פוליטיות," אומר שחאדה. 30" שנה אחורה, אתה מסתכל על נושא יהודים-ערבים ותוהה למה הוציאו את האיגרוף מהמכביה. לא מובן לי, מה, אין מתאגרפים יהודים בעולם? במיוחד במדינות ברית-המועצות לשעבר."
שחאדה מנסח בזהירות את השערתו להסבר: "אני מבין את החשש, שכיום הערבים הם רוב מוחץ באיגרוף, אז יכול להיות שזו הסיבה. אבל זה דווקא לטובה אם מגייסים את המגזר כדי לייצג את המדינה. הטורניר ב'77- היה יפה והלוואי שנוכל לחזור למכביה. אני מוכן לתרום הרבה, להתקשר לאיגודים בעולם, להביא אנשים לכאן".
איך האיגרוף הפך לפופולרי כל-כך אצל הערבים בישראל?
"יש קשר מסוים בין הענף הזה לבין מיעוטים, לקיפוח. ידוע שבקרב העם היהודי היו מתאגרפים מהטובים בעולם. כנראה שהוא מושך מיעוט מקופח. תראה את השחורים בארצות הברית ואת הערבים בישראל. כנראה שהעם היהודי הולך היום יותר למחשבים. גם אין כמעט צברים בענף. כולם עולים מרוסיה".
שחאדה ייצג את ישראל בשבע תחרויות בינלאומיות, מתוכן ניצח בשש, תחת הדרכת המאמן הלאומי, זלמן טרכטנברג. מהמכביה הוא אפילו יצא ברווח כספי, פרט למדליית הזהב: בעת חבטת הנוקאאוט לאמריקני, שבר שחאדה אצבע בידו וקיבל מהמארגנים פיצוי של 1,500 לירות. "הפעם היחידה בה שברתי אי פעם אצבע בכלל," הוא אומר.
שלמה ניאזוב, אף הוא אלוף ישראל לשעבר, מסכים עם שחאדה בנוגע לדעיכת האיגרוף היהודי, אבל מעלה טענות קשות כלפי המנהלים הערבים של הענף בארץ. ניאזוב ייצג את ישראל באולימפיאדת לוס-אנג'לס, זכה באליפות ישראל במשך שש שנים רצופות ואף התחרה כמקצוען בארה"ב. כיום הוא משמש כיו"ר האיגוד המקצועני הישראלי, המתנהל במקביל לאיגוד האולימפי של שחאדה, אבל מגיח כדי לשפוט בתחרויות החובבים של האיגוד האולימפי.
ניאזוב: "האיגרוף נעלם מהמכביה עוד כשלא היה רוב ערבי בענף בארץ, אבל ברור שאם 90 אחוז מנבחרת ישראל הם ערבים, איך זה ייראה במכביה? זו אולימפיאדת היהודים, לא משחקי הפועל."
אתה מתנגד, אם כך, להכנסת המתאגרפים הערבים למכביה?
"צריך ערבים במכביה, אבל לא שיהיו רוב. שיהיה לפחות חצי חצי. זה בסדר שהם מייצגים את המדינה, יש לי מלא חברים ערבים, גם וויליאם חבר שלי, אבל שהרוב יהיו ערבים"?
כיצד הם מהווים את הרוב בענף?
"בגלל השיפוט. שפטתי בכמה אליפויות בארץ ולא מזמן עזבתי אחרי יום אחד של תחרות. אני לא רוצה לשמוע מהם יותר כי הם נותנים לערבים לנצח. השיפוט חד-צדדי, וכל האליפויות בצפון. באוגוסט תיערך אליפות ישראל בנצרת. בגלל זה הצברים לא באים."
מה עם היהודים בחו"ל והאיגרוף ?
"היהודים בעולם הפסיקו להשקיע בענף. כבר אין מועדונים של יהודים. הם פותחים מועדונים של גולף, קריקט-שמיקט וסקייטבורד. הם אומרים שזה לא ספורט של יהודים, אבל זה כן. בענף הזה אתה צריך להיות ממזר, לחשוב. עוד מעט גם מכביה לא תהיה יותר. למה הם יבואו, לשחק בדמינטון"?
עוזי צוובנר, יו"ר הוועדה המארגנת של המכביה הנוכחית: "השיטה לקביעת ענפים היא מסודרת. אנו פונים לראשי המשלחות בחו"ל ושואלים אותם איזה ענפים הם רוצים לראות במכביה. מה לעשות, אין מתאגרפים יהודים כיום. פופולריות האיגרוף ירדה בקרב העם היהודי, אבל יש עליה בג'ודו, קראטה, טקוואנדו וענפים אחרים מענפי הקרב. הייתי מאוד מרוצה לו היו יותר ספורטאים ערבים בתחרויות. יש בכדורגל, כך ידוע לי וזה ראוי ומבורך".
עדכון אחרון : 10/7/2005 9:02