ראשי > ספורט > כדורגל עולמי > כתבה
בארכיון האתר
כל מה שרציתם לדעת על אליפויות אירופה בכדורגל - חלק ב`
הוולה של ואן באסטן, הסינדרלה של דנמרק. NRG מעריב מביא לכם את החלק השני של סקירת היורוס - מאיטליה 1980 ועד הולנד ובלגיה 2000
לכתבה הקודמת דפדף בספורט לכתבה הבאה
מיקי שגיא
10/6/2004 23:25
חלק א' של סקירת אליפויות אירופה העלה הרבה שמות שלא אומרים הרבה לדור הצעיר, וגם שיטת משחקים שהיום נראית תלושה מהמציאות. רק ארבעה
משחקים בכל היורו? החל מ-1980 עברנו לטורניר עם שמונה נבחרות, ומעכשיו גם התותחים קצת יותר מוכרים. המסע לעבר, חלק ב'.
 
איטליה 1980 – השני של גרמניה
סוף סוף טורניר הגמר הפך להיות קצת יותר נורמלי ואיטליה אירחה שמונה נבחרות שחולקו לשני בתים, כאשר המנצחת מכל בית, בפעם היחידה בטורניר, עלתה לגמר. בבית 1 הקדימה מערב גרמניה (5 נקודות) את צ'כוסלובקיה (3), הולנד (3) ויוון (1). בית 2 היה צמוד עוד יותר ובלגיה (4 נקודות) לקחה אותו בזכות הפרש שערים והקדימה את איטליה (4), אנגליה (3) וספרד (1).

מקומות 4-3: צ'כוסלובקיה – איטליה 1:1 (9:10 בפנדלים).

גמר: מערב גרמניה – בלגיה 1:2
הנבחרת של דרוול הפכה לראשונה שזוכה פעמיים באליפות אירופה אחרי ניצחון דרמטי נוסף, הפעם משער של הורסט רובש בדקה ה-88. החלוץ גם כבש בדקה העשירית, לפני שואן דר אייקן הישווה זמנית (72).

המספרים: 14 משחקים, 27 שערים, ממוצע 1.9.

כוכב האליפות: הורסט רובש. לא היה לו טורניר יציב והוא שילב משחקים טובים מאוד לצד חלשים לא פחות, אבל ההברקות בגמר הביאו לגרמניה תואר שני ביבשת.

מלך השערים: קלאוס אלופס 3. פעם שלישית ברציפות ששחקן גרמני זוכה בתואר. שלושער מצוין בניצחון הדרמטי 2:3 על הולנד בשלב הבתים הספיק לו כדי לזכות בתואר.   

ה-11 של האליפות: שומאכר (גרמניה); גרטס (בלגיה), ג'נטילה (איטליה), שטיליקה (גרמניה), אונדרוש (צ'כוסלובקיה); גרציאני (איטליה), שוסטר (גרמניה), ואן דר אייקן (בלגיה), קיגן (אנגליה); אלופס (גרמניה), רובש (גרמניה).
 
גרמניה 80 - המדינה הראשונה שזכתה בפעם השניה ביורו. צילום ארכיון
שבדיה 1992 – דנמרק של נילסן, מוזמנת שהביאה זהב
דנמרק סיימה בכלל שניה את בית המוקדמות של היורו, אבל אופ"א, בהחלטה חסרת תקדים, אימצה את החרם של האו"ם על יוגוסלביה בגלל המלחמה והחליטה להזמין במקומה את הנבחרת הסקנדינבית, בהדרכת ריצ'רד נילסן, לימים מיודענו.

אין אדם אחד שהימר על הנורדים, אבל מסתבר שהשקט והאלגנטיות הקלאסית של הדנים הספיקה להם כדי להגיע עד הסוף. אחרי שהשלימה יחד עם שבדיה את המהפכה בבית 1 והשתיים השאירו מאחור את צרפת (שרשמה 8 נצחונות ב-8 משחקים במוקדמות) ואנגליה, הדיחה דנמרק בחצי הגמר את האלופה המכהנת, הולנד, עם ניצחון 4:5 בפנדלים, שקדמו להם 2:2 מצוין. בחצי הגמר השני, גרמניה המאוחדת, בהופעה ראשונה אחרי נפילת החומה, שמה סוף לאשליות הקהל המקומי עם ניצחון 2:3 על שבדיה.
 
גמר: דנמרק – גרמניה 0:2
למרות היעדרותו של מיכאל לאודרופ הגדול, אבל עם האח הלא פחות מבריק, בריאן, ועם הכדורגל הטכני של מלוויו, בגיבויו של פטר שמייכל הענק, הצליחה החבורה של נילסן לנצח גם את גרמניה האימתנית באחת ההפתעות הגדולות בזיכרון. שערים של ינסן (דקה 18) בפתיחה ונוסף של וילפורט (79) הביאו לאדומים-לבנים תואר היסטורי.  האלופה דנמרק סיימה עם שני שערים בלבד את הבית המוקדם אבל בהמשך המכונה השתפרה עד לסיום המצוין.
 
המספרים: 15 משחקים, 32 שערים, ממוצע: 2.1.
 
כוכב האליפות: פטר שמייכל. פטר הענק הוכיח, לראשונה מאז ימי דינו זוף, שזה עוזר והמון כשיש שוער בשער. עמוד השידרה של הזכיה הדנית. הביטחון שלו במשחקים הראשונים, כשחבריו התקשו להבקיע, עזר להם להאמין שהבלתי ייאמן אפשרי. בחצי הגמר מול הולנד עצר את הפנדל המכריע של מרקו ואן באסטן (כן, כן) והעלה את נבחרתו לגמר.
 
מלך השערים: ארבעה שחקנים סיימו עם שלושה שערים את יורו 92'. ברולין (שבדיה), לארסן (דנמרק), רידלה (גרמניה) וברגקאמפ (הולנד). מרקו ואן באסטן ויורגן קלינסמן, צמד המפציצים מיורו 88', לא מצאו את השער באליפות הזו.
 
ה-11 של האליפות: שמייכל (דנמרק); סייובאק (דנמרק), קומאן (הולנד), זאמר (גרמניה), ברמה (גרמניה); האסלר (גרמניה), רייקארד (הולנד), וילפורט (דנמרק), ברולין (שבדיה); ברגקאמפ (הולנד), לארסן (דנמרק).
 
דנמרק 92 - הפתעה סקנדינבית בהדרכת נילסן. צילום ארכיון
אנגליה 1996 – בירהוף בחור זהב
"הכדורגל חוזר הביתה", נוהגים האנגלים לשיר, וביורו 96' השיר הזה התגשם, כש-30 שנה אחרי שבובי מור הניף את הגביע העולמי בוומבלי, הגיעה גם אליפות אירופה למדינה שהמציאה את הענף הפופולרי בעולם. הכסף דיבר יותר מאי פעם בעבר, פורמט הטורניר השתנה שוב ובפעם הראשונה השתתפו בו 16 נבחרות, כמו היום. גרמניה זכתה בטורניר, אבל הנבחרת שנכנסה לתודעה לראשונה אחרי הרבה מאוד זמן היתה צ'כיה, בהופעה ראשונה כמדינה עצמאית מאז הפירוק, שהבליטה את הכוכבים הצעירים פאבל נדבד וקארל פובורסקי. בדרך לגמר השאירו המזרח-אירופים מאחור שמות כמו פורטוגל וצרפת, שהגיעה בלי הכוכב הגדול אריק קאנטונה שהושאר בבית. 
 
קרואטיה, שנתיים לפני שהפכה להפתעת המונדיאל בצרפת 98', נתנה איתות עם העפלה מרשימה לרבע הגמר. אנגליה נעצרה בסידרת פנדלים דרמטית מול גרמניה בחצי הגמר, בדיוק כמו בחצי גמר המונדיאל באיטליה 90'. קפקה עצר את הפנדל השישי של סאות'גייט ושלח עשרות מיליוני בריטים  מהמגרש ובעיקר מהפאבים הביתה עם הדמעות הרגילות בעיניים והתקוות הלא ממומשות.
 
גמר: גרמניה – צ'כיה 1:2
ברגר כבש בדקה ה-59 פנדל שהעלה את צ'כיה ליתרון מפתיע, אבל בניגוד למה שקרה ארבע שנים קודם לכן, הגרמנים הצליחו לחזור. בדקה ה-69 עשה ברטי פוגטס את המהלך של המשחק ושלף את אוליבר בירהוף מהספסל. בשביל שחקנים כאלה המציאו את הכינוי 'סופר-סאב' (ספור מחליף). כעבור 240 שניות הישווה החלוץ עם הראש ושלח את המשחק להארכה. אותו אוליבר האיום כבש בדקה ה-95 את השני שלו, בבעיטה די מוזרה בסיבוב, ולראשונה אי פעם בטורניר עולמי הוכרע הגמר ב'שער זהב' (מי שכובש ראשון בהארכה מנצח).
 
המספרים: 31 משחקים, 64 שערים, ממוצע: 2.1.
 
כוכב האליפות: אוליבר בירהוף. נכון שפרט לגמר הוא שיחק בשני משחקים בלבד בטורניר, אבל לג'וקר של המשחק המכריע מגיע פרס על היעילות המדהימה. אחרי שהחליף את מהמט שול כבש צמד מצוין שנתן לגרמניה את התואר השלישי שלה במפעל, יותר מכל מדינה אחרת.
 
מלך השערים: אלן שירר. החלוץ המצוין הרגיש בבית (לא מפתיע במיוחד) מתחילת הטורניר וכבש בכל אחד משלושת משחקי השלב המוקדם. אחרי השער שלו בחצי הגמר מול גרמניה הוא עלה לחמישה שערים והבטיח את זכייתו בתואר מלך הכובשים, אבל הוא היה מחליף את זה תוך שניה בהעפלה לגמר.
 
ה-11 של האליפות: קפקה (גרמניה); בייבל (גרמניה), בלאן (צרפת), זאמר (גרמניה), יארני (קרואטיה); פובורסקי (צ'כיה), דז'ורקף (צרפת), נדבד (צ'כיה), ברגר (צ'כיה); בירהוף (גרמניה), שירר (אנגליה).
 
אוליבר בירהוף - האיש ושער הזהב שהביא לגרמניה תואר שלישי. צילום ארכיון
הולנד ובלגיה 2000 - הדאבל של צרפת
בפעם הראשונה אירחו שתי מדינות את האליפות החשובה ביבשת. אלופת העולם צרפת הגיעה כפייבוריטית להשלים את השליטה שלה בכדורגל העולמי, אבל הרמה הגבוהה בטורניר גרמה לנבחרת של רוז'ה לאמר והמנצח זינאדין זידאן על המגרש ללא מעט בהלות. איטליה, פורטוגל והולנד, שאך ניצחה את צרפת 2:3, הרשימו בשלב הבתים הראשון ועלו לרבע הגמר עם 100 אחוזי הצלחה. במשחקי שלב 8 האחרונות עברו איטליה (0:2 על רומניה), פורטוגל (0:2 על טורקיה) והולנד (1:6 על יוגוסלביה) ללא קושי. באחד המשחקים המרתקים של האליפות עברה צרפת בקושי את ספרד עם ניצחון 1:2, אחרי שראול החמיץ פנדל בתוספת הזמן.

משחקי חצי הגמר הדרמטים הסתיימו שניהם אחרי הזמן החוקי. הולנד, ששיחקה מול עשרה שחקנים,  החמיצה שני פנדלים ב-90 הדקות מול איטליה ובלוזריות מרשימה הודחה בבעיטות ההכרעה מ-11 מטר. באופן סמלי, 16 שנה אחרי שעשה את זה פלאטיני, גם זיזו העיף את פורטוגל בחצי הגמר עם גול בדקה האחרונה של ההארכה. האלג'יראי כבש שער זהב בפנדל אחרי נגיעת יד של אבל קסבייר ברחבה, וצרפת עלתה עם 1:2.
 
גמר: צרפת – איטליה 1:2. 48 אלף הצופים באיצטדיון דה קוויפ ברוטרדם ראו גמר די מאוזן עד שדלווקיו העלה את הסקוואדרה אזורה ליתרון בדקה ה-55. הבונקר האיטלקי שמר על היתרון היקר עד הדקה -90, אבל ממש לפני שמדינה שלמה הכניסה את הפיצות לתנור ואת הספגטי לסיר המים הרותחים כדי להתחיל רשמית בחגיגות, הישווה סילבאן וילטורד, שהחליף את כריסטוף דוגארי, בתוספת הזמן של המשחק, ונבחרת הטריקולור חזרה לחיים. בדקה ה-103 הכריע דויד טרזגה יורו שני רצוף בשער זהב והוציא, בפעם השניה תוך שנתיים, מיליוני צרפתים לשער הניצחון.
 
המספרים: 31 משחקים, 85 שערים, ממוצע: 2.7.

כוכב האליפות: זינאדין זידאן. המאסטרו של אלופת העולם הוליך את נבחרתו גם לתואר האירופי והשלים דאבל עם אחת הנבחרות הטובות בכל הזמנים דאבל. זיזו כהרגלו התמקד בהנעת הנבחרת וניצח על ההצגות, אבל הפעם לא נשאר מאחור בתחום כיבוש השערים וכבש בבעיטה חופשית מרהיבה ברבע הגמר מול צרפת ואת שער הניצחון בפנדל בחצי הגמר מול פורטוגל.

מלך השערים: פטריק קלויברט (הולנד) וסבו מילוסביץ' (יוגוסלביה) עם 5 שערים כל אחד. ההולנדי כבש שלושער בניצחון 1:6 על יוגוסלביה ברבע הגמר ויכול היה לזכות בתואר לבדו, אם לא היה מודה שהשער הרביעי שנרשם לזכותו, לא היה שלו.

ה-11 של האליפות: טולדו (איטליה); תוראם (צרפת), נסטה (איטליה), קנבארו (איטליה), מאלדיני (איטליה); פיגו (פורטוגל), דווידס (הולנד), זידאן (צרפת); הנרי (צרפת), מילוסביץ' (יוגוסלביה), קלויברט (הולנד).
 
איך אומרים דאבל בצרפתית? אחרי המונדיאל, גם יורו 2000 של זידאן וצרפת. צילום ארכיון
טניס
תמונות
כדורגל ישראלי
כדורסל
כדורגל עולמי
עוד ספורט
לוח תוצאות
רכילות
תרבות ספורט
ווינר
יורוליג 2007
הערוץ האולימפי
  מדד הגולשים
ליברפול סירבה,...
                  28.93%
מאמן חדש? לבית"ר...
                  9.57%
הרומנים מתים...
                  9.31%
עוד...

כדורגל עולמי
מוריניו, סקולארי וביליץ' מבוקשים בסיטי  
פרגוסון מעדיף את ליברפול בגמר  
גרנט: לא רוצה שבניטס ידבר על השחקנים שלי  
עוד...