אזהרת מסע לישראל בבריטניה: בגלל הפוליו
בריטים שיגיעו לארץ התבקשו לוודא כי חוסנו בעשור האחרון. זאת על רקע הודעת ארגון הבריאות העולמי כי הסיכון להפצת הפוליו נותר גבוה

ד"ר ונסה פילד, בכירה במערכת הבריאות הבריטית, הוסיפה כי האנשים שנמצאים בסיכון גבוה להיחשף לפוליו הם תיירים המבקרים חברים או קרובי משפחה, כאלה שנשארים בישראל לתקופה ארוכה או אנשים שמבקרים במקומות עם תנאים תברואתיים ירודים.
"כל אדם שאינו בטוח אם הילד שלו חוסן נגד פוליו, עליו לבדוק זאת לפני הנסיעה כדי לוודא שהחיסונים בתוקף וכוללים את כל זני הנגיף", אמרה. לדברי הבריטים, אזהרות אלה פורסמו בעקבות איתור נגיף הפוליו ב-91 דגימות שנלקחו מ-27 מתקני טיהור שפכים ברחבי ישראל. כמו כן, התגלו גם 42 בני אדם הנושאים את הנגיף אחרי שחוסנו נגד המחלה.
בנוסף על האזהרה הבריטית, ארגון הבריאות העולמי הודיע בימים האחרונים כי הסיכון להפצת נגיף הפוליו מחוץ לגבולות ישראל ממשיך להיות גבוה. כמו כן, בהודעת הארגון צוין לראשונה כי גם בבדיקות במתקני טיהור שפכים שבוצעו בתחומי הרשות הפלסטינית וברצועת עזה נמצאו שרידים של הנגיף.

בשבועות הראשונים שלאחר גילוי נגיף הפוליו בישראל התייחסו גורמי הרפואה ברשות בביטול לעניין, וטענו כי ברובם המכריע שטחים שנמצאים תחת אחריותם הנגיף אינו קיים. עם זאת, הם הודו כי ייתכן שבדואים פלסטינים החיים באזור דרום הר חברון לקו בנגיף. רק לאחר שהבינו ברשות שהפוליו בישראל אינו ממוגר במהירות, הוציא משרד הבריאות הפלסטיני הוראה לחסן את כל הילדים מתחת לגיל 15 כאמצעי זהירות, ופתח במסע הסברה להורים.
במקביל, משרד הבריאות יגביר החל מהשבוע הבא את מאמציו להביא כמה שיותר הורים למרכזי טיפת חלב הפזורות ברחבי הארץ, כדי שיחסנו את ילדיהם נגד נגיף הפוליו.
על פי העדכון האחרון שמתפרסם באתר המשרד, אחוז הכיסוי החיסוני עומד כיום על 53.87% - כ-750 אלף ילדים מתוך כ-1.4 מיליון - וזאת כחודשיים לפני המועד המקורי לסיום מבצע החיסון. לעומת זאת, בתגובה לפניית nrg מעריב, טענו אתמול במשרד כי מספר המחוסנים הגיע כבר לכ-840 אלף, וכי מסקר שנערך עלה שלאחר החגים מתכננים כ-200 אלף הורים נוספים לחסן את ילדיהם.
בערים המרכזיות דוגמת ירושלים ותל אביב אחוז ההתחסנות נותר נמוך, ועומד על 38.33 ו-25.64 בהתאמה . בערים רבות במחוז תל אביב נשמר אחוז כיסוי הנמוך מ-40, וכך גם בערים בשרון דוגמת הרצליה והוד השרון.
נתונים אלה הביאו את משרד הבריאות להוביל כמה מהלכים להגברת קצב ההתחסנות. אחד מהם הוא פנייתו של ראש מינהל רפואה במשרד, פרופ' ארנון אפק, למנהלי בתי החולים הממשלתיים, להקצות סטאז'רים לטובת מבצע החיסונים. במכתבו מציין אפק כי הסטאז'רים ישובצו על ידי שירותי בריאות הציבור כחלק מהסיוע הנדרש בתהליך ההסברה ובטיפות חלב. בסך הכל מדובר ב-28 סטאז'רים שיועמדו לרשות המשרד.
במקביל, רופאי החברה הישראלית לרפואת ילדים נדרשו להיערך "למבצע חיסון פוליו מאומץ" שיתחיל אחרי החגים ויימשך עד ה-10.10. ד"ר דינה רחל צימרמן, רופאה אחראית אם וילד בלשכת הבריאות המחוזית בירושלים, אמרה שטיפות החלב יהיו פתוחות בתקופת המבצע בין שמונה בבוקר לשמונה בערב.