אזהרה: הקנאביס עלול לבלבל גם אותך

יעל גרמן אמנם הצהירה שהקנאביס הוא סם מסוכן ואיננו תרופה, אבל בפועל, משרד הבריאות מעניק אותו ביד רחבה לחולים. אז מי פה התבלבל?

כרמית ראובן | 23/5/2013 16:20 הוסף תגובה הדפס כתבה כתוב לעורך שלח לחבר
מי שקורא את דבריה של שרת הבריאות יעל גרמן, בנושא הקאנביס הרפואי, עלול לחשוב שהיא נפלה על הראש. מצד אחד הכריזה במלוא הגרון – "אני בעד החולים, יש לאשר להם קנאביס ברוחב לב" ומצד שני היא מגדירה את הקנאביס "סם מסוכן שבישראל מחלקים ממנו יתר על המידה".

יעל גרמן: "הקנאביס הוא סם מסוכן ואיננו תרופה"

כל ערב, כשהיא מגיעה הביתה גרמן עוברת דרך הפגנת חולים השובתים שם רעב עד שיאשרו להם שימוש בצמח המיוחל ולא מבינה למה הם עושים את זה? הרי היא כבר הבהירה שיש לתת להם הקלות.
אז הנה טיפ קטן לשרה החדשה, כשמשהו לא ברור, מומלץ לחזור אחורה ולקרוא את ההוראות לצרכן. הקנאביס מכיל חומר המעורר וויכוחים ציבוריים ובעיקר - בלבול בהבנה.

קנאביס. אפקט הבלבול
קנאביס. אפקט הבלבול צילום: atroszko, sxc

מצד החולים, מדובר בצמח שמעניק מזור לכאב. כאב שלא מאפשר להם לנהל דיונים ברומו של עולם. מצד משרד הבריאות, הקנאביס נמצא ברשימת הסמים המסוכנים ולהפוכולחוקי הוא לכאורה הדבר הכי נוח, אך גם צעד דרמתי שיש לו השלכות גדולות נוספות. העמדה המקצועית שהתקבלה היא שאסור להפוך את הקנאביס לחוקי וכך נוצר פרדוקס מעושן.   

אז מה הפתרון שנקטו בו? להסדיר את כל סוגיית הקנאביס באופן שיגדיר אחת ולתמיד למי מותר ולמי אסור. שנים שהנושא הזה פרוץ ומהווה מקור למלחמות אינטרסים ובעיקר מסב סבל לחולים. במשך שנים חולים המתינו בתור ארוך לרישיון לצרוך קנאביס בעוד מדינת ישראל אפשרה רק לאדם אחד (במשרה חלקית) לספק להם אותו.

בשנת 2010 החליטו להכשיר רופאים נוספים לתת רישיון לקנאביס אבל נחשו מה? אין הרבה רופאים שמוכנים לסבול את כאב הראש הזה, להיות אלה שיחליטו מי באמת זקוק לעזרה ומי פשוט רוצה לצרוך סמים ברישיון, או להרחיק לכת ואף לעשות מזה עסק רווחי בשוק השחור. בלי הנחיות ברורות ממשרד הבריאות, הרופאים המספקים את הרישיון נדרשים להפעיל שיקול דעת שחושף אותם לסיכונים ואיומים.

גם ההגדרות בעניין הכאב הן עמומות ולא ברורות דיין. הרופאים לא ראו את שם המחלה הספציפית שהחולים סובלים ממנה ברשימת המחלות המאפשרת מתן רישיון לקנאביס והחלו לסרב לתת רישיון. 
וזאת הסיבה שהחולים חושבים שהטילו הגבלות על רישיונות הקנאביס. יעל גרמן מתעקשת שלא כך הדבר.

שרת הבריאות יעל גרמן. אמרה אמת, אבל זה לא מספיק
שרת הבריאות יעל גרמן. אמרה אמת, אבל זה לא מספיק צילום: נאור רהב

תתפלאו, השרה גרמן דווקא צודקת בעניין הזה. בשנים האחרונות לא רק שלא חלו הגבלות על צריכת הקנאביס הרפואי, אלא שאף נוספו התוויות חדשות לרשימה. מספר מקבלי הרישיון לצריכתו עלה מ-3,500 ל-11 אלף והיד עוד נטויה.

אז למה כל הבלבול הזה? כי הרופאים לא יודעים איך להתנהג עם תרופה שלא רק שאיננה מוגדרת כתרופה, אלא גם מוגדרת כלא חוקית.

לרופאים קיימות דילמות קשות, בעיקר על תוצאות המהלך לטווח הארוך. אם הם צריכים לרשום קנאביס לחולה סופני, הדילמה קטנה יותר, אך מה יהיה על גבר בשנות השלושים לחייו שעבר תאונת דרכים ורק הקנאביס מרגיע לו את הכאב? עכשיו יתנו לו קנאביס במשך 60 שנה? מה הן ההשלכות הרפואיות של זה? לא ברור.

כמעט כל מה שרשויות הבריאות בעולם יודעות על קנאביס מגיע מהשימוש שלו ברחוב כסם בלתי חוקי. והרי כשמגדלים סם באופן בלתי חוקי ובלתי מפוקח, המגדלים יכולים להכניס בו מיני חומרים אחרים בלי ליידע אף אחד, כדי להגדיל את ההשפעה שלו. גם תעשיית הזיוף יכולה לפרוח. יש עדויות לכך שמשתמשי קנאביס לקו בנזק בלתי הפיך לאחר שצרכו את הצמח מסוכן סמים שערבב אותו עם עופרת על מנת להגדיל את משקלו ולמכור אותו במחיר גבוה יותר.

לכן, לפני שממהרים לצעוק על גרמן, חשוב לבדוק את העובדות. באתר משרד הבריאות ישנה רשימה של המחלות המקנות זכות לקבלת רישיון לקנאביס רפואי. בימים אלה פועלת וועדה מיוחדת שבוחנת את האפשרות של הכנסת מחלות נוספות לרשימה הזאת. לכן, מומלץ להמתין בסבלנות.

אבל גם לשרה גרמן יש כאן המלצה – החולים חושבים שישנן הגבלות בגלל שלא קיבלו מידע מסודר.  לכן, צריך להנגיש את האינפורמציה לציבור. להבהיר בדיוק מה צריכים לעשות כדי לקבל את הקנאביס המגיע לחולה, לקבוע לוח זמנים שיבהיר להם מתי יסיימו במשרד הבריאות את כל הבירורים ויהיה קל יותר לקבל את הטיפול היחידי שאין עליו הרבה מידע מלבד המידע החשוב ביותר – שהוא עוזר.

היכנסו לעמוד הפייסבוק החדש של nrg

תגובות

טוען תגובות... נא להמתין לטעינת התגובות
מעדכן תגובות...