משרד הבריאות: נפעל לשיפור היחס האישי למטופל

מסקר שערך ד"ר רונן רוזנבלום מאוניברסיטת הרווארד עולה כי רק 6.7% מהמטפלים בבתי החולים בישראל שואלים את מטופליהם מהן הציפיות שלהם מהטיפול. נתון זה ממקם אותנו בתחתית רשימת המדינות שהשתתפו בסקר

ליטל גרוסמן | 14/5/2012 17:13 הוסף תגובה הדפס כתבה כתוב לעורך שלח לחבר
בשנים האחרונות עוברים מרכזים רפואיים ברחבי העולם מהפכה תודעתית, ששמה במרכז לא רק את הטיפול הרפואי, אלא גם את המטופל ואת חוויית הטיפול שלו. הדבר נעשה בעקבות מחקרים שהראו כי השקעה כספית מועטה לצורך העלאת המודעות של המטפל לציפיות המטופל ולרצונותיו מחוללת פלאים ברמת שביעות הרצון של המטופל ואפילו בהצלחת הטיפול.
 
חולים במסדרון. רבים מתלוננים על חוסר היחס
חולים במסדרון. רבים מתלוננים על חוסר היחס צילום: מקס ילינסון

לאחרונה החל משרד הבריאות לפעול להעלאת המודעות במערכת הבריאות הציבורית, אך הדרך עוד ארוכה. סקר שנערך בארבע מדינות ובדק כמה מהמטפלים שואלים את המטופל מהן ציפיותיו מהטיפול הציב את ישראל במקום האחרון. בשירותי בריאות כללית החליטו לפעול לשינוי המצב והם ערכו היום (ב') כנס המוקדש לדרכים לשיפור השירות וחוויית המטופל בבתי החולים שלה. "בעידן המודרני חייבים להתמקד בנושא השירות ולהכיר את הצרכן המודרני ואת דרישותיו", אומר ד"ר אהוד דודסון, סמנכ"ל וראש חטיבת בתי החולים בכללית.

מדינת ישראל מתגאה בכך שמערכת הבריאות הציבורית שלה היא אחת הטובות בעולם מבחינת הטיפול הרפואי, אך לצד ההערכה לטיפול הרפואי חולים רבים מתלוננים על היחס של אנשי הצוות המקצועי, או יותר נכון - על חוסר היחס.

בפברואר יזם משרד הבריאות כנס ראשון בנושא חוויית המטופל במערכת הבריאות. "הטיפול המקצועי הניתן במערכת הציבורית הוא איכותי, אבל לגבי השירות התחושה לעתים שונה", אמר בכנס מנכ"ל משרד הבריאות פרופ' רוני גמזו, "משימה זו עומדת לפתחו של כל איש צוות רפואי".
לובי יפה זה לא מספיק

תרבות ארגונית שממוקדת במטופל היא תחום מתפתח בניהול מערכות בריאות. "עד היום לא היה ברור מאליו שחוויית המטופל היא חלק אינטגרלי מהטיפול", אומר ד"ר רונן רוזנבלום מאוניברסיטת הרווארד, מומחה ומפתח תוכניות בנושא, שהרצה בכנס של הכללית. לדבריו, "יש לבחון את הדברים בעיני המטופל ולא רק בעיני המטפל. יש נטייה לחשוב שההשפעות הן חיצוניות, כמו לובי יפה או אוכל טעים, אבל ממחקרים עולה שהדבר הכי חשוב הוא יחסי מטפל-מטופל, כמו התייחסות לצורכי המטופל".
 

ד
ד"ר רונן רוזנבלום. "הדבר החשוב ביותר הוא יחסי מטפל-מטופל" יחצ
אך קיים פער גדול בין הבנת הצורך לבין המציאות בשטח. במחקר שערך ד"ר רוזנבלום בקרב יותר מ-1,000 מטפלים מישראל, מארה"ב, מאנגליה ומדנמרק נמצא כי 88.8% טענו שמודעותם לנושא נמוכה. עוד עלה כי אף ש-89.4% אמרו כי חשוב לשאול את המטופל מהן ציפיותיו, רק 16.1% מהמטפלים עושים זאת בקביעות.

"אני לא טוען שהדבר לא נעשה כלל", אומר ד"ר רוזנבלום, "אבל המחקרים מעידים שרק מיעוט מהמטפלים עושה את זה". לדבריו, גם כשיש מודעות מטפלים רבים לא יודעים כיצד לפנות למטופלים: "יש קושי לתרגם את זה בשטח. לכן בשנים האחרונות אנחנו מובילים תוכניות מובנות שיקלו על הארגונים ועל הצוותים הרפואיים לעשות את השינוי".

כאמור, בכללית החליטו לפעול לשינוי המצב. לאחרונה נערכו סקרי שביעות רצון בקרב מטופלים ב-14 בתי החולים של הכללית, שם עלה בין היתר חוסר שביעות רצון משחרור המטופלים מהאשפוז. "פעמים רבות יש תחושה שהמטופלים לא מקבלים
תשומת לב אישית מספקת מהצוות הרפואי, במיוחד מהרופאים, ואנחנו פועלים לשנות זאת", אומר ד"ר דודסון.

הסקר שערך ד"ר רוזנבלום הראה שבישראל שיעור המטפלים המתעניינים ברצונות המטופלים הוא הנמוך ביותר. נתון זה אינו מפתיע לנוכח מצבה של המערכת הציבורית מחוסרת המשאבים ורוויית המאבקים. "אבל אפשר לפעול בטווח הקצר ללא השקעה תקציבית נוספת - להפנות את תשומת הלב של הצוות המטפל לתיאום ציפיות עם המטופלים", אומר ד"ר דודסון, "זה בר ביצוע".

"אחד הדברים הפשוטים ביותר שניתן לשפר הוא חוויית המטופל", מסביר ד"ר רוזנבלום, "זה לא דורש יותר מדי משאבים. היחס בין ההשקעה לתפוקה אדיר, בטח בהשוואה לתפוקה מהשקעה בלובי". עם זאת, ד"ר רוזנבלום מעודד מהשינוי שחל פה: "אני לא חושב שישראל נמצאת במקום רע, אבל יש הרבה במה להשתפר. השינוי הוא התנהגותי, ובארץ עושים זאת נכון - מתחילים מלמעלה ויורדים למטה, לשטח".

litalgrosman@gmail.com

כל המבזקים של nrgמעריב לסלולרי שלך

תגובות

טוען תגובות... נא להמתין לטעינת התגובות
מעדכן תגובות...

פורומים

כותרות קודמות
כותרות נוספות
;
תפוז אנשים