שמונה עצות איך לחיות עם מחלת ה-COPD
שינויים קטנים בהרגלי החיים דוגמת שיתוף פעולה עם הרופא ונטילת תרופות באופן קבוע יכולים להקל עליכם

הכי חשוב - להפסיק לעשן צילום המחשה: אי-אפ-פי
2. הרחב את ידיעותיך אודות COPD - מאחר שמדובר במחלה כרונית, חשוב ללמוד על הגורמים לה ועל הסיבות שמביאות להתלקחויות נשימתיות (התקפים). זאת, כדי להקל בתסמינים ולהקטין את הנזק המצטבר לגוף כולו. ככל שתבין טוב יותר, כך יהיו ברשותך כלים רבים יותר להתמודד עם המחלה.
3. הימנע מחשיפה לחומרים מגרי נשימה - מחלות זיהומיות חיידקיות ווירליות כמו שפעת, עלולות להחמיר את תסמיני המחלה (בעיקור שיעול וקושי בנשימה). שטוף את ידיך בתכיפות והימנע ממגע עם אנשים חולים כדי להמעיט בחשיפה לחיידקים. כמו כן, הימנע מחשיפה לאדים מגרי נשימה ולריכוזי עשן גבוהים מכל סוג, כדי לחסוך בגירוי כימי נוסף לריאות.
4. שתף פעולה עם הרופא שלך - המפתח לשליטה בתסמיני המחלה, הוא ביקור רציף אצל הרופא תוך דיון בכל שינוי במצב הבריאותי הבא לידי ביטוי בשיעול ממושך, קוצר נשימה בעיקר בזמן מאמץ והפרשת כיח מוגברת. הרופא יבחר איתך את הטיפול התרופתי המתאים ביותר ואת תוכנית האימון שתבוצע בבית או במסגרת מכון לשיקום ריאתי. כלים אלה יסייעו לך להתמודד עם ההתלקחות החריפה ולשמור על יציבות קלינית מירבית יומיומית תוך המעטת התסמינים.
5. נטילת תרופות סדירה - נטילה קבועה של התרופות
שנרשמו לך, היא מרכיב חשוב בשמירה על אורח חיים תקין. כמו מחלות כרוניות אחרות, גם ב-COPD הטיפול מבוסס על טבליות שהחולה נוטל בקביעות.
הטיפול ב-COPD מתאפיין במרחיבי סימפונות קצרי טווח (ונטולין, בריקלין או אטרובנט), מרחיבים ארוכי טווח (פוראדיל, סרבנט, או ספיריבה) ומשאפים מורכבים כגון סרטייד ודומיו המכילים תרופות משולבות (מרחיבי סימפונות ארוכי טווח וסטרואידים באבקה).
6. למד תרגילי נשימה - תרגון נכון יותר של שרירי הנשימה והגוף כולו, יאפשר לך ללמוד להתמודד טוב יותר עם קשיי נשימה. כחלק מתוכנית שיקום ריאתי, תלמד גם מהן הדרכים הטובות ביותר לעמוד ולנשום נכון, במנוחה או במאמץ ותוך כדי תרגול. נשימת שפתיים קפוצות ונשימת בטן הן שתי שיטות חשובות במיוחד עבור חולי COPD. במספר בתי חולים בישראל קיימת תוכנית שיקום נשימתית הכלולה בסל הבריאות.
7. היעזר במשפחה ובחברים - החיים עם COPD מורכבים, ומרבית הפעילויות היומיומיות הופכות לקשות ומסובכות. בני משפחה וחברים יכולים לסייע בביצוע המטלות הדרושות לקיום שגרת חיים תקינה, בין היתר גם בתמיכה רגשית. תמיכה זו חשובה במיוחד כשיש צורך בשימוש בבלון חמצן נייד, המקשה על התנועה.
8. הקפד על פעילות גופנית ובילוי - הישאר פעיל ככל האפשר והקפד להתאמן 20 עד 30 דקות ביום, חמישה ימים בשבוע, לחיזוק השרירים ולשיפור תפקוד מערכת הנשימה. אימון גופני הוא נדבך חשוב בשמירה על הבריאות וההתמודדות עם תסמיני המחלה, וניתן לבצעו כחלק מתוכנית שיקום ריאתי במסגרת מכון שיקום או במסגרת ביתית - אחרי קבלת הוראות מתאימות הן לגבי דרגת קושי האימון והן לגבי משך האימון הרצוי והצורך בתוספת חמצן.
הכותב הוא מנהל מכון ריאה בבית החולים ברזילי באשקלון