פייסבוק מגביר סיכון להפרעות אכילה?
חוקרים מצאו כי חשיפה מוגברת של נערות לרשת החברתית, מגדילה את הסיכון שלהן לפתח הפרעות אכילה

להגביל את מינון הגלישה ברשת צילום: איי-אפ-פי
בנסגרת המחקר, שאותו ערכו פרופ' יעל לצר, פרופ' רות כץ וזוהר ספיבק מהפקולטה למדעי הרווחה והבריאות באוניברסיטת חיפה, נבדקו 248 נערות יהודיות וחילוניות בנות 19-12 (הגיל הממוצע עמד על 14.8).
הן נשאלו באשר להרגלי הצפייה שלהן בטלוויזיה, חשיפה לאינטרנט ולמגזינים. בכל הקשור לטלוויזיה, נבחנו הרגלי הצפייה במספר מסוים של תוכניות פופולריות המכילות תכנים שמציגים דימוי יופי מוקצן של נשים (מודל הבארבי).
על פי הממצאים, הזמן שאותו העבירו הנערות בגלישה בפייסבוק הכיל את הקשר הישיר למספר הרב ביותר של הפרעות אכילה. משמעות הדבר - ככל שהשימוש בפייסבוק גבר, כך עלו רמות הבולימיה, הדחף לרזון, אי שביעות הרצון מהגוף, העמדה השלילית יותר של דימוי הגוף ועוד.
להתערב ולהתעניין
גם החשיפה לתכנים הכוללים אופנה ומוסיקה ברשת הראו דפוס דומה, אולם רק לחלק מהמאפיינים של הפרעות אכילה שנמצאו קשורים לחשיפה לפייסבוק. בחשיפה לתכנים שעוסקים באופנה נמצא גם קשר לדחף לאנורקסיה, כך שככל שעלתה החשיפה לתכני אופנה באינטרנט, עלתה במקביל הרמה של הדחף לאנורקסיה.
עוד מצא המחקר קשר שלילי בין רמת ההעצמה האישית של הנערות להפרעות אכילה. כך, ככל שרמת ההעצמה הייתה גבוה יותר, פחת הסיכון לפתח הפרעת אכילה ודימוי הגוף נמצא חיובי יותר.
הקשר המחבר בין תחושת ההעצמה
של הנערות לבין החשיפה שלהן לתקשורת נמצא בדפוסי ההתנהלות של הוריהן: נערות עם תחושת העצמה גבוהה יותר היו אלה שהוריהן היו מעורבים בהרגלי השימוש שלהן במדיה, ידעו במה הן צופות כשהן גולשות או קוראות, צפו, גלשו או קראו איתן וניהלו עם בנותיהן שיח משתף וביקורתי על התכנים.
לעומת זאת, נערות עם תחושת העצמה נמוכה יותר, היו אלה שהוריהן לא היו מעורבים בהרגלי השימוש שלהן במדיה, לא הכירו את התכנים שהבנות צורכות ובמקום להשתתף ולהכיר נקטו בגישה של איסור והגבלת הצריכה.