איך אפשר להתמודד עם הקשיים שבתהליך ההחלמה מסרטן?

המחלימים מסרטן נאלצים להתמודד עם מציאות לא פשוטה אליה לא היו רגילים בעבר. לשם כך פתחו בשירותי בריאות כללית תוכנית חדשה שמסייעת למחלימים להתמודד עם הצפוי בעזרת סדנאות המטפלות בצד הפיזי והנפשי של תהליך ההתאוששות

אבי יופה | 2/1/2011 8:28 הוסף תגובה הדפס כתבה כתוב לעורך שלח לחבר
תהליך ההתמודדות עם מחלת הסרטן עלול להיות קשה גם לאנשים שמחלימים ממנה. מעבר לטיפולים ולמציאות הקשה שבה חיים החולים בסרטן, מגיע השלב הבא אחרי ההחלמה. כיצד להתמודד באותו פרק הזמן שבו תוצאות הבדיקות יוצאות תקינות אך עדיין מרגישים את תופעות הלוואי הלא נעימות.
גם יוגה צחוק היא חלק מתהליך ההתמודדות
גם יוגה צחוק היא חלק מתהליך ההתמודדות צילום המחשה: גטי אימג'ס

אנשים הנמצאים בתהליך החלמה מסרטן מוצאים את עצמם מתמודדים עם קשיים פיזיים מניתוחים ומטיפולים, כמו תופעות לוואי של תרופות, צלקות ונכויות כתוצאה מניתוח, כוויות ודלקות מקומיות כתוצאה מקרינה.

בנוסף לאלה, אי אפשר להתעלם מהקשיים הנפשיים שהמחלה מביאה איתה. כדי לעזור בהתמודדות נפתחה בשירותי בריאות כללית לפני כחצי שנה תוכנית חדשה בשם שחר. התוכנית מיועדת לתת טיפול לקשיים שעוברים החולים והדרכה איך להתמודד איתם, מתוך הבנה שנטל המחלה אינו רק גופני ולכן חשוב לטפל גם בפן הרגשי של ההחלמה מסרטן.

התוכנית נערכת במשך שבוע בבית הארחה באזור ירושלים. במסגרתה עוברים המשתתפים סדנאות שונות, הכוללות בין היתר סדנאות העצמה, זוגיות ולימוד כישורים חברתיים. כמו כן ישנן סדנאות של תזונאים ורופאי ספורט. עם סיום השבוע מקבל לידיו כל משתתף תוכנית פעולה אישית, שאותה עליו ליישם בתמיכה של גורמי קהילה שחוברים יחד לכל אדם שמחלים מסרטן במהלך שבוע ההעצמה. מחירה של תוכנית שחר הוא 4,500 שקל, או 1,400 שקל למבוטחי כללית מושלם.

מיכה אורן, מנהל בשחר ואחראי לפיתוח התוכנית בשילוב מומחים מתחומי האונקולוגיה, הפסיכו-אונקולוגיה ועוד, מסביר: "במסגרת התוכנית מקבלים המחלימים מסרטן כלים מגוונים להתמודדות פיזית עם המחלה, כמו תזונה נכונה ופעילות גופנית סדירה. כמו כן, הם מקבלים כלים להתמודדות רגשית עם תהליך ההחלמה, כמו סדנאות תמיכה והעצמה, פסיכודרמה, מדיטציה, דמיון מודרך ויוגה צחוק".
צורה לפחד

המנחים והמרצים עובדים יחד עם המחלימים על שיקום רגשי לאחר הסרטן, כדי לשוב לתפקוד רגיל בלי פחד. ממחקרים שנעשו בקרב מחלימים מסרטן עלה כי מתוך הפעילויות שנעשו בקבוצות תמיכה, אלו שהביאו לשיפור הגדול ביותר במצב הבריאותי ובהרגשה הכללית היו סדנאות העצמה ותמיכה רגשית. בעקבות שיפור במצב הרגשי, מחלימים מסרטן דיווחו על חזרה לתפקוד ועל הפחתה בכאבים.

שי משיח, מטפל בפסיכודרמה בשילוב תורות מסורתיות בתוכנית שחר, מתמודד בעצמו עם סרטן. "פסיכודרמה היא שיטת טיפול הנעזרת בכלים מעולם הדרמה והתיאטרון", הוא

אומר. "מטרת סדנת הפסיכודרמה היא להעלות את מודעות המחלימים לקשר שבין המצב הרגשי למצב הבריאותי ולייצר פוטנציאל לשינוי חיובי.

"ריפוי הנפש יסייע להחלמה מהירה וטובה הרבה יותר של הגוף. מחלימים מסרטן עוסקים בפחד שהמחלה תחזור. כדי לטפל בזה, אחד התרגילים בסדנה הוא שאחד המשתתפים מגלם את תפקיד הפחד, כאשר משתתף אחר מסתכל לו בעיניים ומדבר איתו. אם לוקחים את נושא הפחד, שהוא דבר אמורפי, ונותנים לו צורה ממשית - אדם שניתן להסתכל לו בעיניים ולפנות אליו - המחלים מקבל כלים כדי להתמודד עם הפחד".

להתמודד עם מרוץ החיים

אך התוכנית אינה כוללת רק התמודדות עם הפחד מהישנות המחלה. מתעסקים בה גם עם גורמים נוספים שעלולים להכביד על המחלימים מסרטן. "במהלך התכנית, המחלימים משחקים סיטואציות נוספות שהם התמודדו איתן במהלך המחלה", מוסיף משיח. "התפוררות הזוגיות, הקושי בחיים המקצועיים ועוד. בעזרת עימות ישיר עם נושאים אלה, הם יכולים להשתחרר מהרגשות השליליים בעקבות המחלה ולהמשיך בחייהם".

"המחלימים מתמודדים במקביל עם מרוץ החיים, הדורש מהם להתרכז בכמה משימות בו זמנית ובמהירות האפשרית", מסביר משה פיאמנטה, מוזיקולוג ומטפל במוזיקה, שמעביר סדנת דמיון מודרך והאזנה מודרכת למוזיקה בשחר.

"בשביל לסייע בתהליך ההחלמה, יש להתרכז בתהליך זה. אפשר לעשות זאת רק אם המחלימים יעצרו לרגע וינתקו עצמם מהמתחים והלחצים שהם חשופים אליהם ומפריעים להחלמה. במהלך הסדנה עוברים המשתתפים סדרה של תרגילי ריכוז, גם בטכניקות מדיטציה וגם בטכניקות של האזנה מודרכת למוזיקה.

"מטרת התרגילים היא ללמוד כיצד לשנות את אורח החיים והמחשבה כדי לנהל חיים בריאים יותר. מאחר שהמחלה טלטלה את חייו, המחלים צריך לשוב ולמצוא את המרכז בחייו ואת השלווה שמתוכה הוא יוכל להמשיך הלאה. טיפול במוזיקה הוא חלק חשוב שהמטופל לומד להשתמש בו ככלי מרפא להחזיר לעצמו את השליטה על חייו ועל הדברים שחשובים לו".

לצחוק כדי להחלים

עבור רותי חי, מנחה בכירה של סדנאות יוגה צחוק בתוכנית שחר, ההתמודדות עם סרטן אינה דבר חדש. אמה התמודדה וניצחה את המחלה. במהלך המאבק במחלה, השתמשה רותי בצחוק כדי להכניס שמחה וכיף לתוך חייהם של אמה ומשפחתה, ועתה היא מלמדת אנשים שהחלימו מסרטן כיצד לעשות זאת בעצמם.

בסדנאות שחי מעבירה ישנם שני מרכיבים עיקריים: לימוד נשימה נכונה והדרכה כיצד להתחבר לשמחה ולצחוק גם במצבים קשים. "מחקרים שנעשו הראו שהמוח אינו מבדיל בין צחוק ספונטני לבין צחוק שאינו ספונטני, והגוף מפריש אנדורפינים וסרוטונין גם במהלך צחוק ספונטני וגם במהלך צחוק שאינו ספונטני", היא אומרת.

"האנדורפינים פועלים, בין היתר, כמשככי כאבים טבעיים, ואילו הסרוטונין הוא הורמון האחראי על מצב הרוח הטוב. לכן, הכלים שמקבלים המחלימים בסדנה מאפשרים להם להגיע להרגשה כללית טובה יותר ומסייעים מאוד להחלמה".

"עוד יתרון של הצחוק הוא שזה גורם לאדם לעצור את מרוץ החיים ואת המחשבות על המחלה ולהתמסר לרגשות חיוביים", מוסיפה חי. "במהלך המחלה וגם אחריה קיימים כעס רב וכאב. חולים חוששים להתייחס לרגשות אלה, אפילו כדי לנסות לשחרר אותם. צחוק הוא הדרך הנכונה לשחרר רגשות אלה בצורה חיובית, בלי להסתכן בכאב נוסף".

סדנאות נוספות שעוברים בתוכנית הן סדנאות העצמה וחוסן. ד"ר רות פת-הורנצ'יק וד"ר קרל הוכהאוזר, מומחי טראומה שמרכזים את הסדנאות האלה בשחר, מסבירים כי הן מתמקדות במספר נושאים מרכזיים עבור אנשים שנמצאים בתהליך החלמה, בהם חיזוק דרכי ההתמודדות, הבנת התהליכים שעוברים על האנשים הקרובים, הגברת התמיכה המשפחתית והחברתית וצמיחה לאחר המחלה.

"במהלך הסדנה מתרגלים המשתתפים מיומנויות התמודדות שונות, תוך שימוש בכלים יצירתיים כמו ציור ומשחק, ועבודה עם הגוף, כגון הרפיה ודמיון מודרך. התהליכים הקבוצתיים מאפשרים למשתתפים לתמוך זה בזה, לשאוב כוחות אחד מהשני וליצור קשרים ארוכי טווח", הם מסכמים.

כל המבזקים של nrgמעריב לסלולרי שלך

תגובות

טוען תגובות... נא להמתין לטעינת התגובות
מעדכן תגובות...

עוד ב''רפואה''

פורומים

כותרות קודמות
כותרות נוספות
;
תפוז אנשים