שום ובצל כהגנה מפני דלקת פרקים ניוונית?
חוקרים מצאו רמות נמוכות יותר של דלקת פרקים בנשים שהקפידו על צריכה מרובה של ירקות ממשפחת האליום

שום לדלקת פרקים ניוונית? צילום: ראובן קסטרו
תוצאות המחקר, שפורסמו ב-BMC Musculoskeletal Disorders journal, מראות כי לתרכובות שום פוטנציאל רב בפיתוח טיפולים חדשים למחלה.
דלקת פרקים ניוונית היא הסוג הנפוץ ביותר של דלקת פרקים, ושכיחה יותר בנשים. המחלה גורמת לכאב ולנכות, ומשפיעה בעיקר על המפרקים נושאי המשקל באגן הירכיים, בברכיים, ובעמוד השדרה. כיום, אין טיפול יעיל למצב פרט למשככי כאב ולבסוף - החלפת מפרקים.
במחקר הנוכחי המדענים ביקשו לבדוק האם וכיצד יכולה התזונה להשפיע על התפתחות ומניעת המחלה. לשם כך נבחרו למעלה מ-1,000 נשים תאומות בריאות, מרביתן לא סבלו מתסמינים של דלקת מפרקים.
פיתוח תוספי תזונה
החוקרים העריכו את דפוסי התזונה המדויקים שלהן, וניתחו את הנתונים יחד עם צילומי רנטגן שהראו מהי מידת דלקת הפרקים הניוונית המוקדמת בירכיים, בברכיים ובעמוד השדרה שלהן. לאחר שהחוקרים נטרלו משתנים שהיו עלולים להשפיע על התוצאות כמו מידת ההשמנה של נשים, הממצאים הראו כי בקרב נשים שהקפידו על תזונה בריאה עם צריכה גבוהה של פירות וירקות, ובמיוחד ירקות ממשפחת האליום כמו שום, נמצאו פחות עדויות לשלבים התחלתיים של דלקת פרקים במפרק הירך.
כדי לבחון לעומק את ההשפעה המגנה הפוטנציאלית של ירקות ממשפחת האליום,
בדקו החוקרים את המרכיבים שמכיל השום. הם מצאו שמרכיב המכונה דיאליל דיסולפיד, הגביל את כמות האנזימים המזיקים לסחוס, לאחר שהוחדר לרקמת סחוס אנושי במעבדה.
החוקרים הסבירו כי טרם ידוע אם אכילת שום תוביל לרמות גבוהות של הדיאליל דיסולפיד בפרקים, אבל ייתכן שהממצאים יוכלו להוביל לפיתוח טיפולים עתידיים לדלקת פרקים ואמצעים למניעתה. הם הוסיפו כי אם התוצאות יאוששו במחקרים נוספים, הדבר יסלול את הדרך להתערבות תזונתית ואולי אף לתוספי תזונה לאנשים הסובלים מדלקת פרקים.
מתוך הרשת החברתית-בריאותית כמוני www.camoni.co.il