לפני ניתוח פלסטי? על מה חשוב לשים לב
שימו לב אם הרופא מתעניין במצבכם הבריאותי, בחנו את דף ההסכמה לפני הניתוח ובקשו מידע שיספק אתכם

האם הרופא שואל אתכם על המצב הבריאותי? צילום המחשה: אי-פי-אי
אף על פי שבשנת 2006 קבע משרד הבריאות תקנות להסדרת פעולות הכירורגים בתחום התמחותם, אין התקנה אוסרת או מגבילה כירורגים מלבצע ניתוחים מבלי שעברו הכשרה מקצועית מתאימה. זאת, בתנאי שעסקו בנושא בחמש השנים שקדמו לתקנה.
כך נוצר מצב, שחלקם מהרופאים מחזיקים בידם אישור מטעם משרד הבריאות להמשיך ולבצע ניתוחים פלסטיים, מבלי שעברו הכשרה ובקרה באשר ליכולת לעמוד ברמה המקובלת של ניתוחים אלה.
כחלק מהניסיון להילחם בתופעה, החליטו באיגוד על פרסומם היום של כללי זהירות שיש לנקוט בעת יצירת קשר עם מנתח פלסטי:
1. קשר ראשוני עם הרופא ולא עם המזכירה - יש לשים לב כי הקשר הראשון של המטופל מתבצע עם הרופא ולא עם המזכירה. כלומר, הרופא הוא שרואה ראשון את המטופל, ומציע לו את הטיפול המתאים לו ביותר, ולא את הטיפול שעלותו גבוהה יותר.
2. עם הגעתכם ליעוץ יש לשים לב ולנסות לזהות שידול לפעולה שלא התכוונתם אליה, או סדרה של פעולות - יש להיזהר אם הרופא, או מי מטעמו, מפעיל לחצים כדי לבצע פעולות שקשורות גם בהתחייבות עם חוזה או תשלום. נוסף על כך, יש להיזהר מניסיונות שידול לבצע עוד ועוד פעולות, מבלי שלמטופל תהיה כוונה לבצע אותן, שכן הכוונה של הרופא היא בצע כסף יותר מדאגה.
3. לעצור לחשיבה - מומלץ לא להחליט על ביצוע הניתוח, או כל פעולה מיידית, אחרי היעוץ. קחו את הזמן, לכו הביתה, והחליטו בשקט לפני קבלת החלטה.
4. שאלות הרופא בנוגע למצבכם הבריאותי - על הרופא מוטלת חובה לקחת בחשבון את מצבו הבריאותי של המטופל, התרופות שהוא נוטל, אלרגיות לתרופות ועוד. במידה שהרופא נמנע מקבלת מידע מסוג זה, אתם עלולים להיות חשופים לסכנה בריאותית.
5. קבלת דף הסכמה כמה ימים לפני
הניתוח - היעוץ לפני הפעולה צריך לכלול הסבר של הרופא באשר למהות הפעולה, וכן מהם הסיכונים והסיבוכים העלולים לנבוע ממנה. עליך לקבל לביתך טופס המכונה "הסכמה מדעת" שבו מפורט כל המידע. הטופס צריך להיות תואם לפעולה שעל ביצועה הוחלט. החתימה יכולה להיעשות לפני הפעולה עצמה, כל עוד אינך מצוי בטשטוש.
6. קבלת מידע באשר לכאב מהניתוח וההחלמה ממנו - הרופא מחויב לפרט על הכאב, אם הוא צפוי לפני הניתוח או במהלכו. יש לזכור, על פי חוק זכויות החולה זכותך שלא לסבול, ובוודאי שלא תוך כדי הפעולה. כמעט בכל פעולה ניתוחית, ניתן לתת פירוט להרדמה המקומית ולחומרים המטשטשים. חומרים אלה צריכים להינתן על ידי מומחה להרדמה, שנוכח במקום בעת הפעולה. לעתים, בניתוחים גדולים יש צורך בהרדמה כללית, אז יש צורך בנוכחות מרדים מומחה במהלך כל הניתוח.
7. היזהרו מרופאים שמציינים כי מדובר בניתוח קל וללא סיבוכים - לא קיים ניתוח שכזה.
8. היכן יבוצע הניתוח והאם ישנם אמצעי ביטחון במקום - יש לשים לב למקום שבו יבוצע הניתוח, והאם יש במקום אמצעי בטיחות במקרה של אירוע בריאותי לא צפוי. יש להיזהר ממשרד שמוסב לחדר ניתוח מאולתר בלי חמצן לשעת חירום, בלי עגלת החייאה ומכונת הרדמה, ובוודאי שבלי מכשירים לניטור פעולת הלב והנשימה.
9. אם מדובר בניתוח גדול, יש לברר נגישות לבנק דם.
10. נוכחות של צוות רפואי נוסף בניתוח - לרוב, בניתוח יש צורך בנוכחות של שתי אחיות (אחת שמגישה את המכשירים לרופא ואחרת שמסתובבת בחדר ומגישה מכשירים במידה שחסר).
11. יש לקבל הסבר לפני הניתוח ואחריו.
12. מספר טלפון בשעת חירום - מומלץ לשאול לגבי מספר טלפון אליו יש להתקשר במקרה שחזרתם לביתכם וישנו אירוע מסוים.
13. חברות באיגוד - אל תהססו לבקש לראות תעודה המעידה כי המנתח הוא חבר באיגוד לכירורגיה פלסטית ואסתטית. חברות זו מעידה כי עבר את שלבי ההסמכה שנדרשים על ידי משרד הבריאות. שמות חברי האיגוד מופיעים באתר האיגוד www.plasticsurgery.org.il.