בשל המצוקה: שיא שלילי – ארבע השתלות לב מלאכותי בחודש אחד
מולה מרחובות הגיע לביה"ח במצב קריטי וניצל כשקיבל לב מלאכותי. איוב המתין ללב חדש יותר מחצי שנה ותמר רק מקווה שתצליח להחזיק מעמד עד שתגיע התרומה. בגלל הצניחה במספר תרומות האיברים, יותר ויותר חולי לב נאלצים להסתפק בלב מלאכותי, אבל הרופאים מודאגים: מדובר בתחליף זמני בלבד

על מנת להשאירה בחיים הוחלט להשתיל במזרחי לב מלאכותי. "זה מוזר לי", מספרת מזרחי. "כשהתעוררתי בטיפול נמרץ אמרו לי 'תחזיקי את הבטריות, זה הלב שלך עכשיו'".
מזרחי היא לא האדם היחיד שממתין כבר שנים להשתלת לב. גם מולה קפילו (40) מרחובות, אב לארבעה, הגיע לפני כשבועיים מבית החולים קפלן למרכז הרפואי שיבא שבתל השומר כשהוא במצב קריטי והושתל לו לב מלאכותי עד שיימצא תורם מתאים.
איוב אליאס (58) משפרעם, אב לארבעה, היה מועמד להשתלת לב למעלה מחצי שנה - עד שלבו קרס. בבית החולים רמב"ם הצליחו לייצב את מצבו של אליאס והוא הועבר למרכז הרפואי שיבא לצורך השתלת הלב המלאכותי.
מצוקת האיברים להשתלה הגיעה לשיא חדש בשנים האחרונות והובילה את הרופאים המשתילים למצוא בינתיים פתרונות חלופיים כדי להציל חיים. בחודש האחרון בוצעו ביחידה להשתלות לב בתל השומר ארבע השתלות לב מלאכותיות.
"אני משתיל לבבות מלאכותיים בתל השומר כבר 20 שנה ועד השנה האחרונה היינו משתילים פעם בחודשיים-שלושה", סיפר אתמול (ד') מנהל המחלקה, פרופ' יעקב (ג'יי) לביא. "עכשיו היו לנו ארבע השתלות בתוך חודש. המושתל האחרון היה צעיר בן 28".
הממתינים להשתלת לב בישראל סובלים מצרה כפולה: הראשונה היא התחלת יישומו של "חוק המוות המוחי-נשימתי", שהביא בשנה האחרונה לירידה ניכרת במספר התורמים. הבעיה השנייה של הממתינים להשתלת לב היא שהלב הוא אחד האיברים שהכי קשה למצוא לו תורמים. הסיבה לכך היא שהלב הוא הראשון להיפגע עם הגיל מאחר שרבים מהתורמים הם מבוגרים שלרוב סובלים ממחלות לב.
"בניגוד לכליות, לכבד ואפילו
למרות שעדיין אין נתונים רשמיים על כמות ההשתלות והממתינים בשנה האחרונה, פרופ' לביא מעריך כי יש ירידה של 30% בקביעת מוות מוחי וכתוצאה יש ירידה של 30% בכמות הכללית של התורמים.
לאור המצוקה החמורה וזמני ההמתנה הארוכים מבוצעות יותר ויותר השתלות לב מלאכותי - מכשיר פנימי המחובר לסוללה חיצונית שיכול לשמש גם בתור לב קבוע. אך את הלב המלאכותי לא נהוג להשתיל בחולים מתחת לגיל 65 - כדי לאפשר להם לקיים חיים נורמליים, עד כמה שניתן.
אלא שארבעת חולי הלב שלבם לא עמד יותר בהמתנה נאלצו לקבל, לפחות בינתיים, את הלב המלאכותי. "אני מקווה שזה יחזיק מעמד וייתן לי עוד זמן עם המשפחה שלי. אני אמנם סבתא אבל אני סבתא צעירה ואני רוצה ליהנות מהנכדים שלי", אומרת מזרחי.
מזרחי, שמקווה שתקבל בקרוב את הבשורה שנמצא לה לב מתאים להשתלה, חתומה על כרטיס אד"י. כרטיס שהחתום עליו מאשר כי ברצונו לתרום את איבריו לאחר מותם. "אני מקווה לעזור לאנשים אחרים ואני גם מקווה שיהיה מי שיעזור גם לי", אומרת מזרחי.
לאחרונה יצא המרכז הלאומי להשתלות בקמפיין לעידוד החתימה על כרטיס אד"י. בהתאם לחוק השתלות האיברים, אדם שחותם על הכרטיס וגם בני משפחתו מקבלים קדימות בתור להשתלה במקרה הצורך. כל המעוניין לחתום יכול לעשות זאת באתר אד"י או בטלפון 1-800-609-610.