
נזקי האש: מהן הסכנות שבחשיפה לעשן?
אלפי החלקיקים שחודרים למערכת הנשימה עלולים לגרום לבעיות בקרב חולי לב ונשימה וייתכן שאף למוות

השריפה בטירת הכרמל צילום ארכיון: יוסי אלוני
"צריך להפריד את החשיפה לעשן לשתי קבוצות", מסביר ד"ר מימון. "הקבוצה הראשונה היא הכבאים ואנשי כוחות ההצלה, שנמצאים בחשיפה קרובה לעשן ולגזים הרעילים באוויר. הקבוצה השנייה היא האוכלוסיה הכללית במעגל הרחוק יותר שנחשפת לכמות גדולה יותר של עשן".
העשן אליו נחשפת האוכלוסיה מכיל בתוכו אלפי חלקיקים שחודרים למערכת הנשימה ועלולים לגרום לנזקים. "אדם בריא לא אמור להיות מושפע מהעשן", מוסיף ד"ר מימון. "הבעיה היא בקרב חולי מערכת
הנשימה והלב שעלולים לפתח התקף של קוצר נשימה". לדוגמה, בחולי אסתמה ישנה פגיעה בדרכי הנשימה ולכן אנשים אלה, שהם כחמישה אחוזים מהאוכלוסיה, נמצאים בסיכון גבוה.
"החשיפה לחלקיקים יכולה לעורר אצלם תגובה אלרגית ולגרום להתקף של כיווץ דרכי הנשימה", אמר ד"ר מימון. קבוצה שנייה שנמצאת בסיכון הם חולי ה-COPD (חסמת הריאה). מחלה שנגרמת כתוצאה מעישון וממנה סובלים בישראל כ-35 אלף חולים.
"העשן יגרום לעלייה בכמות ההפרשות של החולים, אבל בגלל שהריאות של חולי ה-COPD פועלות גם כך רק בשליש מהיכולת הם לא יצליחו להשלים את החוסר בחמצן", אמר מימון. "גם חולי הלב, ובעיקר הסובלים מאי ספיקת לב, נמצאים בסכנה. הם נמצאים בקוצר נשימה תמידי ולכן החלקיקים יקשו עליהם עוד יותר".
כיצד נדרשים לפעול חולים שחשים בקוצר נשימה?
מימון: "הדבר תלוי במחלת הבסיס. אם מדובר בחולי אסתמה או COPD, אז יש להשתמש במשאפים. חולי אי ספיקת לב נדרשים להיעזר במיכלי החמצן שבבתים. אם מדובר במצב חמור, אז יש לפנות לרופא המשפחה או אפילו לחדר המיון".
האם מדובר בסכנת חיים?
"אני מניח שהעשן יביא לעלייה בתחלואה ובתמותה. יהיו יותר פניות לבתי החולים בעקבות התקפי אסתמה, יותר חולים יצטרכו הנשמה ויותר חולים ימותו".
מה אפשר לעשות כדי להפחית את החשיפה לעשן?
מימון: "ההמלצה הטובה ביותר היא להישאר בבית, לסגור חלונות ולהפעיל את המזגן מאחר שהוא מכיל פילטרים שיכולים לסנן חלק גדול מהחלקיקים".