כשהשיער נושר: איך אפשר לטפל בקרחת?
המקור של ההתקרחות הוא ברוב המקרים בגנטיקה. אבל זה לא אומר שאין אפשרויות טיפול להילחם בנשירה

מדובר בתהליך נראה לעין כשהשערה הרגילה (terminal hair) הופכת לשיער פלומתי. צורה זו של שיער מעידה על השלבים הראשונים בתהליך ההתקרחות, ולאחר שהשיער הפלומתי נעלם המצב הופך לבלתי הפיך.
זו הסיבה שישנה חשיבות רבה להתחיל בטיפול בהתקרחות בשלבים המוקדמים לפני שזקיקי השיער נעלמו לחלוטין. כיום ישנן שלוש גישות המוכחות כיעילות נגד התקרחות גברית טיפוסית:
1. הורדת רמת ה-DHT שגורם להרס הזקיקים ולהתקרחות. לכן, הפחתה בכמות שלו בדם בכלל ובקרקפת בפרט, מונעת את ההשפעה ההרסנית שלו על הזקיקים.
2. המרצת זקיקי השיער.
3. אפשרות כירורגית.
טיפול טופיקלי או מקומי
התכשיר הראשון שאושר לטיפול בהתקרחות בקרב נשים וגברים הוא המינוקסידיל או רגיין, זאת למרות שמנגנון הפעולה שבאמצעותו מעודד המינוקסידיל את צמיחת השיער עדיין אינו ידוע. השפעת הטיפול מהירה יחסית, אבל יעילותו אינה גבוהה מספיק ופוחתת עם הזמן.
למרות זאת, הטיפול במינוקסידיל הוא היחיד שהוכח עד היום כטיפול מקומי - כלומר טיפול בהתקרחות באיזור ספציפי בקרקפת. תופעות הלוואי האפשרויות: צריבה וגירוי של עור הקרקפת. כמו כן, שיער עלול לצמוח במקומות לא רצויים, לכן חשוב לשטוף ידיים מיד בתום השימוש.
התרופה היחידה שניתנת במרשם רופא עור ומאושרת על ה-FDA לטיפול בנשירת שיער אצל גברים נקראת פרופסיה (propecia). תרופה זו מעכבת את התהליך הפיזיולוגי של ההתקרחות, שנגרמת בעקבות הצטברות של חומר DHT באיזור הזקיקים בקרקפת. פרופסיה מסייעת בהפחתת רמות DHT ובכך עוצרת את התהליך.
מדובר בתרופה הנלקחת דרך הפה ומכילה מ"ג אחד של החומר הפעיל פינאסטריד (finasteride). היא מיועדת לגברים בלבד הסובלים מהתקרחות גברית טיפוסית, ובמידה שזקיקי השיער שעברו הצטמקות לא נפגעו בצורה בלתי הפיכה הם ישובו לעבודה סדירה.
פרופסיה תביא לעצירה של נשירת השיער בעד 90% מהמקרים וב-60 עד 65 אחוז תהיה גם צמיחה מחודשת. חשוב לזכור שמחזוריות צמיחת השיער נעה בין שלוש לחמש שנים. לאחר מכן השיער נכנס לשלב מנוחה שנמשך כשלושה עד שישה חודשים.
יש לציין שהתרופה לא גורמת לצמיחת השיער במקומות לא רצויים כמו חזה, גב, ידיים,
תופעות הלוואי הקשורות בתפקוד המיני נצפו בפחות משני אחוזים מהמקרים ודמו לקבוצת הפלצבו - משמעות הדבר שהמקרים הם על פי השכיחות באוכלוסיה. זו תופעת לוואי שאינה נצפית כמעט והיא הפיכה.
ישנה אפשרות ליטול את הטיפול הטופיקלי במינוקסידיל במקביל עם פרופסיה. נטילה משותפת מעלה את אחוזי ההצלחה בצורה משמעותית ומביאה לתוצאות מהירות יותר.
אפשרות כירורגית: בהליך הכירורגי מתבצעת השתלת שיער. השיער המושתל נלקח מאיזור העורף לאזורים המתקרחים בקרקפת. בתום השתלה זו ניתן להבחין בצמיחה טבעית לאחר שלושה חודשים, כשהשיער ממשיך לצמוח בקצב רגיל במקומו החדש. את התוצאות הסופיות ניתן לראות כבר לאחר תשעה חודשים. השיער המושתל הוא בעל מראה טבעי וניתן לחפוף אותו, להסתפר וכו'.
הכותב הוא מומחה לרפואת עור