כמו תינוקות: איך מקנים לתינוק הרגלי שינה ומי יקום בלילה?
ניגשתם אל התינוק, הרגעתם אותו, חזרתם למיטה בעיניים טרוטות, ואחרי שעה שוב נאלצתם לשמוע יבבות קורעות לב מכיוון העריסה? ברוכים הבאים לעולם ההורות. איך מקנים לתינוק הרגלי שינה, כיצד מפסיקים לריב מי יקום והאם נידונו לחיות את חיינו בלי לעצום עיניים? מדריך למתחילים עייפים

מחקרים מצביעים על כך ש-30% מאוכלוסיית העולם סובלת מהפרעות שינה, אבל על פי שיחות גינה, השיא האמיתי שייך דווקא להורים לתינוקות, שעם כל ההערכה שלהם לאדיסון ולווסטון, הם ממש לא מעוניינים לוותר על כמה שעות של עצימת עיניים.
יודע כל הורה פיקח כי המשפט "ישן כמו תינוק" הוא הזיה במקרה הטוב, ומציאות דמיונית במקרה הרע. על פי הספר, תינוקות בני יומם ישנים בממוצע 18-14 שעות ביום, תינוקות מגיל שנה ומעלה ישנים בין 12 ל-16 שעות, בגיל ארבע בין 10 ל-13 שעות, ומגיל עשר ואילך הנתונים מתקרבים לשעות שינה של מבוגרים, כלומר 9 עד 12 שעות.
זה, כאמור, על פי הספר, או אצל השכנים, אבל בפועל, הרבה יותר הורים לא ישנים למשך תקופות ארוכות, מאשר הורים שזוכרים מהי שנת לילה מתוקה.
אז מה בעצם מונע מתינוקות לישון? ישנן מספר סיבות, וביניהן תנאים לא נוחים של החדר, חיתול רטוב, רעב, תזונה לא מתאימה או רבה מדי, בקיעת שיניים, מחלות שונות, פריחות וגרד בעור, ואם תשאלו את הסינים, אירועי היום הם אלה שמשפיעים על איכות השינה בלילה.
ד"ר שרון גילת יחיא, מרצה לפסיכולוגיה התפתחותית במכללה האקדמית גליל מערבי, מודה כי שינה של תינוקות בחודשים הראשונים לחייהם חשובה להמשך התפתחותם. "על מנת לפתח שינה סדירה אצל תינוקות מומלץ לפעול בצורה נכונה", היא מסבירה. "היות שהרגלי השינה שלהם בשלבי חייהם הראשונים ילוו אותם לאורך הדרך".
אז כיצד ניתן להקנות לתינוק הרגלי שינה? "חשוב לזכור שלכל תינוק דפוסי שינה משלו ולכן שינה אצל תינוק מסוים אינה דומה לשינה אצל תינוק אחר", מציינת ד"ר גילת יחיא. "אחת האפשרויות היא להשתמש בטקסי שינה קבועים
"לפני שנת הלילה עושים אמבטיה ארוכה, שרים שירים, נפרדים מהבובות או מכל דבר אחר. הרעיון כאן הוא העקביות שעוזרת לתינוק להתכונן לשינה ומקלה את תהליך ההירדמות. שינה אצל התינוק היא חלק עיקרי משגרת היומיום שלו, ולכן למיקום הפיזי שבו הוא ישן יש השפעה על איכות השינה.
"אפשר להקפיד למשל, ששנת הלילה תמיד תהיה במיטת התינוק ואילו שנת היום במקום אחר, וכך הילד ילמד להבחין בין שתיהן. כדאי כבר מגיל צעיר להשתמש בטכניקה של הירדמות עצמית, כלומר להרגיל את התינוק להירדם לבד".
מה עושים כשהשינה של התינוק לא רציפה?
"לעתים מחזור השינה יכול להיות קצר מאוד. אם התינוק מתעורר אחרי שעה, מומלץ לא להוציא אותו ממצב השינה. כדאי להרגיע אותו כשהוא במיטה על ידי דיבור שקט או ליטוף, ולנסות להרגיע אותו מרחוק ולא להדליק אור. המטרה היא להחזיר אותו כמה שיותר מהר למסלול השינה".
ניגשנו אל התינוק, הרגענו אותו, דיברנו אליו, חזרנו למיטה בעיניים טרוטות, ואחרי שעה שוב נאלצנו לשמוע יבבות קורעות לב מכיוון העריסה. מה לעשות, תינוקות עדיין לא הבינו שההורים צריכים לקום לעבודה בבוקר והם עלולים להתעורר מספר פעמים במהלך הלילה.
האם צריך לקום אליהם כל פעם? גנית פרג, מנכ"ל "לילה טוב" להקניית הרגלי שינה בקרב ילדים, גורסת שהתשובה חיובית. "יועצות השינה שעובדות איתי פועלות באופן פרטני עם הורים לתינוקות רק מגיל חמישה חודשים. עד הגילים האלה, רוב התינוקות לא מסוגלים מבחינה פיזיולוגית להירדם באופן עצמאי", היא קובעת.
"שיטת 'לילה טוב' מדברת על הירדמות עצמאית שהבסיס שלה הוא היענות תמידית ומיידית לבכי של התינוק. אין דבר כזה אצלנו, להשאיר אותו בוכה או לא לעזור לו".
עם זאת, פרג מדגישה שההורים לא צריכים להקריב את שעות השינה שלהם בשביל התינוק. "יש איזו תפיסה שגויה שאם אתה הורה, אתה צריך לוותר על שעות השינה שלך", היא טוענת. "זה מאוד לא נכון. מניסיוני, נדיר למצוא בארץ ילדים שאין להם בעיית שינה. גם מאוד חשוב שתהיה מעורבות של שני ההורים בתהליך לימוד הרגלי השינה. אני לא בעד יצירת תלות בהורה ספציפי כי זה יוצר קושי גם אצל ההורים וגם אצל הילד".
ד"ר גילת יחיא מוסיפה כי גם איכות השינה של היילוד קשורה לתפיסות ההורים ולהתנהגותם. "מחקר ישראלי שנערך באוניברסיטת בן גוריון מצא שתפיסות ההורים לגבי הסיבה לבכי התינוק במהלך הלילה, משפיעות על איכות השינה שלו", היא מסבירה.
"תינוקות שהוריהם חשבו שהבכי במהלך הלילה מעיד על מצוקה או על צורך בעזרה, ישנו פחות טוב מתינוקות שהוריהם סברו שיש להציב לתינוק גבולות ולעודד אותו לעצמאות.
"על פי אותו מחקר, ההבדל באיכות השינה של התינוקות קשור גם לשיטות ההרגעה השונות של כל אחד מההורים. רגישות יתר של ההורים לאפשרות שהתינוק חווה מצוקה בלילה ודאגה מוגברת ביחס להצבת גבולות, עלולות להיות בעלות השלכות שליליות על שנתו של התינוק".
בנוסף, מציינות השתיים כי אין לשנות הרגלים רק בגלל תינוק רדום מהחשש שיתרגל לישון באיזור של דממה מוחלטת ובהמשך הוא עלול יהיה להיבהל מכל רעש, ולו המזערי ביותר. אז אומנם לא חייבים להגביר את הטלוויזיה לפול ווליום, אבל אפשר לדבר בטונים נמוכים יותר ולשמוע מוזיקה קצת יותר חלשה.
ומה בנוגע לחיי הזוגיות?
פרג: "חוסר שינה משפיע בכל המישורים. הרבה מאוד פעמים הוא פוגע בזוגיות ואם נרצה או לא מתחילות התחשבנויות. פעמים רבות נוח להורים להגדיר באופן ברור מי יקום אל התינוק, כי אם משאירים את זה פתוח נוצר מתח בין בני הזוג, וכשהילד מתעורר מתחיל המרפוק ההדדי סביב השאלה מי יקום. אני מציעה לחלק למשמרות, למשל לילה כן, לילה לא. שכל אחד יעשה את מה שהכי מתאים לו".