ד"ר הצילו: מה ההבדל בין טחורים לפיסורה?
לפני חודשים התחלתי לסבול מטחורים. לפני מספר ימים שוב חשתי בכאבים והפעם זה פיסורה. מה ההבדל?

במקרים קשים ישנה אופציה ניתוחית צילום המחשה: אלכס רוזקובסקי
ד"ר רון גרינברג, מומחה בכירורגיה כללית:
"מדובר בשתי בעיות שונות. טחורים הם כריות מלאות בדם, הנמצאות דרך קבע בפי הטבעת. יש החושבים כי לטחורים תפקיד בתחושה ובשמירה על סגירה הרמטית של פי הטבעת. לעתים, כשהם גדושים, נגרם דימום ומפעם לפעם גם צניחה של הטחורים אל מחוץ לפי הטבעת, דבר שגורם לכאבים.
"הטיפול בטחורים בדרגות נמוכות כולל שינוי בהרגלי היציאות, שיפור התזונה, משחות, נרות ותכשירים מקומיים אחרים. בדרגות מתקדמות יותר אפשר לטפל בטחורים בטיפולים מרפאתיים כמו קשירה. כאשר ישנם סיבוכים כמו צניחה קבועה של הטחורים או אנמיה כתוצאה מדימום - יש צורך בטיפול ניתוחי.
"קיימות שיטות רבות לטיפול בטחורים, לכל אחת היתרונות והחסרונות שלה ותקופת החלמה שונה. ישנה חשיבות רבה להתאמת השיטה לדרגת הטחורים ולמצבו הכללי של החולה. ניתן למנוע את ההפרעות הנובעות מטחורים באמצעות תזונה נכונה, הפחתת עודף משקל ופעילות גופנית.
"נמצא כי אנשים השוהים זמן רב בשירותים ב"קריאת עיתונים" סובלים יותר מטחורים - ולכן ההמלצה היא
לקצר כמה שאפשר את זמן הישיבה.
"הפיסורה היא קרע ברירית פי הטבעת, הנגרם לרוב מיציאה קשה, או טראומה מקומית לרירית העדינה המצפה את המקום. המאפיין העיקרי של הפיסורה הוא כאבים בפי הטבעת בזמן יציאה ולאחריה. כתוצאה מהקרע והכאב נוצר כיווץ של שריר הסוגר ולכן יש קושי ניכר בזמן יציאות. טיפול מניעתי לפיסורה יכלול תזונה נכונה, שמירה על יציאות רכות ומניעת נזק לרירית פי הטבעת.
"אפשר לחלק את הפיסורות לפיסורה חריפה, שבה הקרע ברירית פי הטבעת שטחי ונוצר לאחרונה, ולפיסורה כרונית - שבה התסמינים נמשכים מעל לחודש וקיימת רקמת צלקת במקום. הטיפול בפיסורה מבוסס על טיפול שמרני הכולל אמבטיות ישיבה, ריכוך היציאות ומשחות שמטרתן הרחבת שריר הסוגר הפנימי, כגון רקטוג'סיק או הכנות רוקחיות על בסיס חוסמי סידן.
"חשוב לאבחן את הפיסורה במועד ולהתחיל בטיפול המוקדם עם קבלת התלונה. אם הפיסורה הופכת כרונית, סיכויי הצלחת הטיפול השמרני נמוכים יותר. במקרים קשים שאינם מגיבים לטיפול שמרני ניתן לבצע הזרקת בוטוקס לפיסורה, או לעבור ניתוח".