על חשיבות המעקב הרפואי אחר הפג בבית
במסגרת הפגייה מקבלים הפג והוריו את כל הטיפול הדרוש. אבל מה קורה בעת עזיבה? אז צריך להתכונן בהתאם

הימים הראשונים בחיי הפג אינם פשוטים צילום ארכיון: מקס ילינסון
הימים הראשונים בחיי פג לא פשוטים - גם עבור הצוות המקצועי וגם עבור ההורים. עם זאת, הטיפול הכוללני והמקיף שמציעה סביבת הפגייה תורם בצורה ניכרת לבריאות הרך הנולד ולתחושת הביטחון של הוריו. הפגייה מהווה מרחב בטוח שבו מסופקים לתינוק תנאים אידיאלים לוודא את התפתחותו התקינה מחוץ לרחם, עם השגחה רצופה לאורך היממה.
כל ייעוץ שהפג יזדקק לו, כל היבט טיפולי או סיעודי, צילום רנטגן או פעולה רפואית - מרוכזים תחת קורת גג אחת ונעשים ברגע הנכון, ללא עיכוב ובהשגחה מלאה. הפגייה היא רחם חיצוני לסיפוק הצרכים של הפג מבחינת מזון, חמצן, נוזלים, אנרגיות וכל תחום אחר שמסייע לו להתפתח ולהתחזק בצורה תקינה.
גם ההורים זוכים ליד תומכת - רגשית ועניינית - ולרוב גם מתפתחת מערכת יחסים אישית ולא אמצעית עם הצוות המטפל שמקלה על ההורים לעבור את התקופה הראשונה והמורכבת, ובהתאם גם מקלה על הפג הטרי.
השאלה הנשאלת היא מה קורה כאשר הפג מסיים את שהייתו בפגיה ועובר לבית הוריו? בשלב זה, שאמור להיות השלב הטבעי יותר, נתקלים הורים רבים במצבים שבהם הם נדרשים לפתרונות ייחודיים לתינוק שנולד פג, כאלו שהיו עד לא מכבר זמינים ומקצועיים. כעת, הם אלו שצריכים לתת את הדעת לכל הבעיות, לנסות לזהותן בזמן אמת ולוודא קבלת טיפול מיטבי בקהילה.
תחום מתפתח
יש להבין שהמעקב אצל רופא הילדים בקהילה הכרחי, והוא זה שמרכז את כל הבעיות בטיפול בילד. עם זאת, בתינוק שנולד פג חשוב שהרופא המטפל הקבוע ייעזר במומחה לרפואת פגים, בדיוק כפי שנעזר במומחה למערכת העיכול במקרה של מחלת הצליאק, או במומחה למחלות כליה בילד הסובל מתסמונת נפרולוגית.
תחום הנאונטולוגיה הולך ומתפתח בקצב מסחרר. נוסף על כך, לפגים יש צרכים מיוחדים, תזונתיים, נשימתיים, חיסונים מיוחדים ומעקבים נוירולוגיים, התפתחותיים ועוד המצריכים מיומנויות ייחודיות גם במרחק של שנה עד שנתיים מיום השחרור.
הנאונטולוג בקהילה ידע להפעיל, במידת הצורך, גורמי רפואה וסיעוד נוספים, כולל בטיפת חלב, כדי לתת מענה ייעוצי
רב מערכתי ומהיר, בדומה לזה שקיבלו ההורים במהלך השהות ביחידת הפגייה. יש ליצור שינוי בתפיסה המערכתית בכל הקשור להמשכיות בטיפול בפגים בקהילה וההכרח לשתף רופא מומחה בתחום רפואת הפגים, לפחות בשנה-שנתיים הראשונות לחיי הפג.
רופאי הילדים נדרשים לכל ההיבטים הרפואיים הרגילים כמו מחלות ילדות שונות, מחלות עונתיות וכו'. תפקידו של המומחה לפגים הוא ביצירת שיתוף פעולה על מנת לוודא כי לא נוצרות בעיות אופייניות לפגים, ואם כן, למצוא להן פתרון ביעילות מרבית תוך שיתוף כל הנוגעים בדבר. שיתוף הפעולה המקצועי בין הרופאים והמומחים השונים בקהילה הוא שיביא את הפג למצב תקין ולמעלה מכך, וגם יוזיל את השירות למבוטחים.
הכותב הוא מנהל יחידת הפגים במרכז הרפואי הלל יפה בחדרה