האם מדוזות יסייעו באבחון תאים סרטניים?

מדענים מבריטניה הצליחו לפתח שיטה שתזהה בשלב מוקדם סוגי סרטן באמצעות חלבון המצוי במדוזות

רועי שני | 7/11/2010 17:06 הוסף תגובה הדפס כתבה כתוב לעורך שלח לחבר
מדענים בריטים מהמרכז לחקר הסרטן באוניברסיטת יורק, פיתחו שיטה חדשה לזיהוי מוקדם של סוגי סרטן שלרוב קשה לאתר בשלבים המוקדמים שלהם. השיטה החדשנית מבוססת על חלבון זרחני בצבע ירוק (GFP), המצוי בתאים של מספר סוגי מדוזות ומאפשר להן להאיר בחשכה.
מדוזה - תסייע באבחון מחלות סרטן
מדוזה - תסייע באבחון מחלות סרטן צילום: אי-פי

החוקרים גילו כי ניתן להזריק את החלבון הזרחני לגוף, ולכוון אותו בשיטות מולקולריות לחדור אך ורק לתאים סרטניים. כך, באמצעות ציוד צילום ייעודי, אפשר יהיה גם לאתר ולהבחין בתאי הסרטן המוארים.

לדברי ראש צוות המחקר, פרופ' נורמן מייטלנד, מדובר במהפכה של ממש באבחון מחלת הסרטן. "סוגי סרטן המתפתחים בעומק הגוף קשים מאוד לאבחון בשלבי המחלה המוקדמים, ואבחון מוקדם קריטי לטיפול יעיל. המערכת שפיתחנו מבוססת על החדרה של החלבונים הזרחניים המופקים ממדוזות לתוך תאי סרטן אנושיים. כאשר הרקמה הסרטנית מוארת, אפשר לזהות באמצעות מצלמה מיוחדת את אותם חלבונים שמאירים אך ורק בנוכחות גידולים סרטניים".

הפיתוח החדשני מבוסס על עבודתו של הכימאי האמריקאי וזוכה פרס נובל ד"ר רוג'ר וואי-ציאן. הוא זכה לפני שנתיים בפרס היוקרתי בזכות בידוד החלבון הזרחני מתאי מדוזה מזן קריסטל. לדברי החוקרים, כשהם למדו את עבודתו של ד"ר ציאן הבינו את השימושיות הרבה של החלבון החדש באבחון מוקדם של מחלת הסרטן.
מכשול טכני

כיום אפשר לאבחן לדוגמה סרטן בעצמות רק בשלבים המאוחרים יחסית, כיוון שקרני הרנטגן המשמשות לאבחון לא חודרות באופן יעיל מספיק את רקמת העצם. כתוצאה מכך, לא ניתן לראות התפתחות ראשונית של תאים סרטניים בעצם, והפיתוח החדש יאפשר אבחון מוקדם כבר בשלבים הראשונים של המחלה.

צוות המחקר שקד על עיבוד החלבון הזרחני, כך שבניגוד לצבעו המקורי הוא מאיר בגוונים של אדום וכחול. במסגרת האבחון מוחדרים לגוף וירוסים שמכילים במטענם הגנטי את החלבונים הזרחניים. הווירוסים מקודדים להתיישב אך ורק בתוך התאים הסרטניים, גם אם מדובר בצבר של מספר תאי סרטן בודדים.

לאחר

שהווירוסים חודרים לתאים, הם מתחילים להתרבות וכתוצאה מכך מפרישים את אותם חלבונים זרחניים. "כאשר מפעילים את המצלמה המיוחדת, החלבונים נראים כזורחים ואפשר לראות את המיקום והגודל המדויק של הגידול הסרטני", הסביר פרופ' מייטלנד.

לדברי החוקרים, האבחון החדשני ייכנס לשלב המחקר הקליני בתוך כחמש שנים, אך הם הצביעו גם על מכשול טכני שכרוך בפיתוח האבחון החדש והוא הצורך בציוד ציום ייעודי. כיום, רק חברה אחת מייצרת את המצלמות המשוכללות שבעזרתן אפשר לראות את חלבוני המדוזות הזרחניים. המצלמות מאוד יקרות - עלותה של כל אחת כחצי מיליון לירות שטרלינג.

כל המבזקים של nrgמעריב לסלולרי שלך

תגובות

טוען תגובות... נא להמתין לטעינת התגובות
מעדכן תגובות...

עוד ב''רפואה''

פורומים

כותרות קודמות
כותרות נוספות
;
תפוז אנשים