סרטן השד: המומחים ענו לשאלות הגולשים

האם ישנם מקרים של סרטן שד בגילאי ה-20? מה החלק של הגנטיקה בתהליך? ומה קורה בזמן שהאישה מניקה?

nrg מעריב | 19/10/2010 7:58 הוסף תגובה הדפס כתבה כתוב לעורך שלח לחבר
מקרים רבים של סרטן פקדו את משפחתי, אבל לא סרטן השד. האם אני נחשבת בסיכון גם לסרטן מסוג זה?
בדיקה בבית החולים ברזילי באשקלון
בדיקה בבית החולים ברזילי באשקלון צילום המחשה: אדי ישראל

ד"ר מירב בן דוד: תלוי באיזה סוג של מחלות סרטן מדובר. למשל, סרטן השחלה קשור מאוד לסרטן השד, וישנם מקרים שיכולים להיות קשורים אבל לא בהכרח, כמו סרטן הלבלב והערמונית בגיל צעיר. אם את חיה בפחד רב, את יכולה לפנות לייעוץ גנטי. אני מציעה שתבני עץ משפחה, שבו מפורט באיזו מחלה לקה כל אחד מבני המשפחה ובאיזה גיל. זה יקל מאוד על מי שיספק לך את הייעוץ להחליט באשר למידת הסיכון שלך.

איך אפשר לבדוק אם חלילה אני חולה בסרטן?

פרופ' שלמה שניבאום: יש צורך להתחיל בשגרת בדיקות מסודרת מגיל 30. כבר בגיל זה כדאי להיבדק על ידי רופא מומחה מתחום השד והחל מגיל 40 ההמלצה היא לבצע ממוגרפיה ואולטרא-סאונד. בכל מקרה וגיל חשוב להכיר את השד ולשים לב לכל שינוי המעלה חשד.

האם ישנם מקרים רבים של סרטן השד בגילאי ה-20?

פרופ' שלמה שניבאום: נדיר מאוד לגלות סרטן שד בגיל 20, גם במקרה של היסטוריה משפחתית ונשאות של הגן. בכל מקרה, במידה שאת חשה שמשהו אינו כשורה, או אם ישנה תחושה של ממצא חריג, יש לגשת לרופא מומחה לבדיקת שד באופן מיידי. יש לזכור, כי במשפחות שבהן יש נשאות של סרטן שד יש לגלות ערנות ולהיבדק בגיל צעיר יותר.

מה חלקה של השפעת הגנטיקה?

ד"ר מירב בן דוד: לגנטיקה השפעה רבה על סרטן. עם זאת, בכלים שיש בידינו היום אנחנו יודעים למצוא רק חלק קטן מהגנים שגורמים לסרטנים העוברים במשפחה. לאישה שלאימה היה סרטן שד, קיים סיכון גבוה יותר ללקות בסרטן שד בהשוואה לאישה שאימא בריאה, אבל לא בהכרח שהיא תחלה בסרטן.

היא הופכת להיות חלק מקבוצת סיכון גבוהה יותר באוכלוסייה הכללית, ועליה להיות במעקב. אם אימה לקתה בסרטן שד בגיל צעיר מאוד, לדוגמה 35, הסיכון שלה גבוה הרבה יותר והיא, או אמא שלה, צריכות לעבור בדיקה גנטית.

אני בת 35, עם היסטוריה משפחתית של סרטן השד. עד היום עברתי בדיקה פעם בשנתיים אצל מומחה לשד. האם בקרוב יהיה צורך לעבור בדיקות מעמיקות יותר כמו ממוגרפיה?

פרופ' שלמה שניבאום: במקרה של היסטוריה משפחתית מומלץ לעבור ייעוץ גנטי במקביל לבדיקה אצל מומחה לשד פעמיים בשנה ולא פעם בשנתיים. בהחלט מומלץ גם להתחיל עם בדיקת ממוגרפיה ואולטרא-סאונד בגיל 40.

עברתי ניתוח, כימותרפיה והקרנות. תוך כמה זמן מסיום ההקרנות יש להתחיל לצרוך את הטמוקסיפן?

ד"ר מירב בן דוד: נהוג להתחיל בצריכת הטמוקסיפן מיד לאחר הקרינה. צריך להיות בידייך מרשם שתוכלי לגשת איתו לבית המרקחת לקבל את הטמוקסיפן עם סיום הקרינה. לא יקרה דבר עם תחכי שבוע, אבל צריך להתחיל ודי.

מהן תופעות הלוואי של טיפול בארימידקס והאם מורגשות פחות תופעות בגיל המתקדם אחרי 70?

ד"ר מירב בן דוד: תופעות הלוואי של ארימידקס מוסברות לכל אישה כשהיא מקבלת את המרשם מהאונקולוג שלה. הן אינן תלויות בגיל, ויכולות לא להופיע, או להיות מורגשות בדמות גלי חום, כאבי פרקים ואפילו ירידה בצפיפות העצם אצל נשים הנוטלות ארימידקס. יש עוד תופעות למיניהן, אבל האמת שאפשר לדעת מה יהיו תופעות הלוואי בגופך רק אחר שתתחילי. לטיפול חשיבות רבה בריפוי מסרטן השד.

מה קורה למי שנמצאת בקבוצת סיכון לסרטן השד? בכל שנה מקרינים את השד כך שעקב הקרינה הגורם סיכון רק עולה. האם הנשים לא יכולות לעבור בדיקת MRI במקום הקרינה?

פרופ' שלמה שניבאום: אם כוונתך לבדיקת הממוגרפיה, חשוב לציין כי יתרונות הגילוי המוקדם עולים בהרבה על חסרונות ההקרנה. חשוב להמשיך מגיל 40 בשגרת בדיקות ממוגרפיה ואולטרא-סאונד פעם בשנה. ידוע שגילוי מוקדם מפחית את התמותה מסרטן ומעלה את סיכויי ההחלמה. במידה שאת נשאית של הגן, מומלץ לעבור כבר מגיל 25 בדיקת MRI ומגיל 40 בדיקות ממוגרפיה ואולטרא-סאונד.

האם במהלך ההנקה ישנו סיכון מופחת לגידולים בשד? ואם לא, כיצד אפשר להבחין במראה חריג של השד, שהרי בזמן ההנקה מראה השד משתנה כל הזמן בהתאם לכמות החלב, גודש וכו'.

ד"ר מירב בן דוד: בזמן ההנקה אין פחות גידולים בשד. בקרב נשים צעירות בגיל הפריון יש פחות גידולים מבנשים מבוגרות יותר. גוש בשד במהלך ההנקה לא צריך להופיע. מדובר בגוש, לא בגודש. זהו ממצא שלא משתנה בין הנקה להנקה, לרוב גם אינו כואב ואפילו יכול לבלוט מעל מבנה השד הרגיל.

נדיר שבהנקה יתפתח סרטן שד, אבל באונקולוגיה ראו הכל. אם משהי נמצאת בסיכון גבוה ללקות בסרטן השד ויש לה גוש בשד בזמן ההנקה, עליה להיבדק, לעבור אולטרא-סאונד, ואם יש צורך לבצע גם ביופסיה.

פרופ' שלמה שניבאום הוא מומחה לכירורגיה

של השד ומנהל המרכז לבריאות השד והיחידה לכירורגיה מונחית איזוטופים במרכז הרפואי תל אביב וד"ר מירב בן דוד היא מומחית לאונקולוגיה של השד ומנהלת שירות הקרינה לשד במרכז הרפואי שיבא.

במסגרת חודש המודעות לסרטן השד הכריזה עמותת אחת מתשע על ה-21.10 כיום שבו כל אישה עושה למען בריאות השד ומצילה חיים. השנה הצטרפו למהלך גם קופות החולים כללית, מכבי ולאומית, שיקיימו פעילות מיוחדת ביום זה, ייתנו מענה מוגבר לנשים בנושא של גילוי מוקדם ויפתחו למשך היום מרפאות של כירורגים ומומחים בתחום בריאות השד.

כל המבזקים של nrgמעריב לסלולרי שלך

תגובות

טוען תגובות... נא להמתין לטעינת התגובות
מעדכן תגובות...

עוד ב''רפואה''

פורומים

כותרות קודמות
כותרות נוספות
;
תפוז אנשים