האם ניתוח הוא הפתרון לטיפול במחלת חניכיים?
ישנן גישות טיפוליות שונות למחלת החניכיים. אחת מהן היא ניתוח חד פעמי, אבל לא בטוח שהיא היעילה ביותר

אלו המנסים להתרפא סובלים לרוב מריח רע בפה, נפיחות, אודם, דימום בנגיעה ובאכילה, שיניים מתנדנדות, קושי באכילה, רגישות, נסיגת חניכיים ועוד. לעתים הם מדברים כשידם מכסה על הפה, או כשראשם מופנה הצידה.
דלקות חניכיים נגרמות על ידי מושבות חיידקים, שיוצרות תגובה דלקתית כרונית ההורסת את הרקמות התומכות (חניכיים, עצם וסיבים המחברים את השן לעצם) שמחברות את השיניים ללסת. מושבות החיידקים מתמקמות בכיסי החניכיים - המרווחים שבין השיניים לחניכיים.
כמו בכל מחלה, הטיפול הטוב ביותר הוא מניעה, זאת מפני שלא ניתן לבנות מחדש את כל הרקמות התומכות שנהרסו.
ישנן גישות טיפוליות שונות. האחת היא השמרנית יותר, ששמה לה למטרה לרפא את החניכיים ולחיות בשלום עם כיסי החניכיים בלי דלקות. גישה זו מתמקדת בטיפול בגורמי הדלקת. לעומתה, הגישה הכירורגית מאמינה שניתן לפתור את מחלות החניכיים והכיסים בפעולה חד פעמית, המטפלת בתוצאות המחלה.
העקרונות שבבסיס הגישה השמרנית הם טיפולי שיננית רבים, המנקים ומגרדים את החלק הגלוי של השן בעזרת מכשיר אולטרה-סוני (Supra-gingival) החל מקו החניכיים כלפי כותרת השן. חשוב הרבה יותר לגרד את החלק הנסתר של השן (Subgingival), מקו החניכיים כלפי קצה שורש השן, כלומר המרווח בין החניכיים לשן (כיס או סולקוס).
נוסף על ניקוי פני השורש, אנחנו מגרדים את הרקמה הרכה הדלקתית של החניכיים הצמודים לפני שטח השן וגורמים להטריית הרקמה (Debridement) - משמע קבלת פצע טרי ונקי שיתרפא בקלות ובמהירות. חשוב לא פחות לשתף את המתרפא בכל שלבי הטיפול. הוא שותף מלא ופעיל ובלי השיתוף שלו לא נקבל ריפוי מלא.
על המטופל לשנות
ניתן לעשות זאת באמצעות השיננוע - קיסם רוטט שמטרתו להיכנס לרווח הקיים שבין החניכיים לשיניים ולהוציא את שאריון המזון, מושבת החיידקים ולבצע הטרייה עדינה של הרקמה הרכה. יש להיעזר באנטיביוטיקה שמטרתה לדכא את התגובה הדלקתית של הגוף וכך לעזור בריפוי.
שילוב של שיננית וטיפול אישי יביא לריפוי יעיל של הרקמות הרכות. לאחר מכן יש לבצע הערכה מחדש בנוגע להמשך הטיפולים, בהתאם לתוצאות הריפוי.
חשוב מאוד להבין את אופייה הכרוני של מחלת החניכיים, ולטפל בהתאם. הטיפול מתבצע לכל אורך חיי השיניים בפה ועדיין אין בנמצא טיפול כירורגי חד פעמי שירפא את המחלה אחת ולתמיד. ניתן לקבל תוצאות טובות רק בעזרת ניתוחים, אבל לאחר פרק זמן קצר דלקות החניכיים יתפתחו מחדש ונקבל כיסים חדשים שמפרישים מוגלה. ולמעשה נחזור למצב ההתחלתי, אם לא למצב גרוע יותר.
ישנם מצבים בהם ניתן לתקן פגם מקומי קטן על ידי ניתוח השתלת חניכיים, או ניתוח למילוי פגם גרמי סביב שן בודדת עם חומרים מעודדי צמיחת עצם ועצם סינטטית. באופן עקרוני, ניתוחי חניכיים אינם יכולים לבוא במקום הטיפול השמרני והטיפול המונע התקופתי.
קל מאוד לשכנע מטופל שניתן לפתור את בעיית החניכיים הכרונית שלו ממנה הוא סובל שנים רבות בניתוח חד פעמי. אבל כאן נשאלת השאלה - האם אין שיקולים נוספים? שנים רבות האמינו כי ביטול כיסים מוחלט, משמע ניתוח חניכיים, יבטל את הכיסים ויפתור את בעיית הדלקות, אך הדבר אינו כך.
ביטול הכיסים טוב לחניכיים בטווח הקצר, אבל לאורך זמן לא רק שאין ריפוי אמיתי, אלא שלעתים קרובות הנזק הנגרם לרקמה במהלך הניתוח בלתי הפיך וגורם לחזרה קשה יותר של המחלה. תמיד נקבל שיניים ארוכות יותר ולעתים זאת בעיה אסתטית קשה.
לאור ניסיון רב השנים בטיפול במחלות החניכיים, אפשר לסכם ולומר כי שלב ההכנה הראשונית הוא העיקר בטיפול החניכיים ובעזרתו ניתן לקבל ריפוי, היעלמות הריח, צמצום כיסים משמעותי והפיכתם לניתנים לניקוי עם שמירה על המתרפא והשיניים.
המתרפא חייב להתמיד בטיפול מונע כל ימי חיי השיניים או השתלים, כשתדירות הטיפולים נקבעת לפי הריפוי שהתקבל לאחר ההכנה הראשונית ויעילות הניקוי האישי. חייבים לזכור כי מחלת חניכיים היא כרונית, בדיוק כמו סוכרת, לחץ דם, או מחלת לב, ואין עדיין טיפול חד פעמי לריפוי.
הכותב הוא מומחה לרפואת חניכיים