לישון הרבה ולסחוב פחות: עצות בריאות לשנת הלימודים שבפתח
מבחירה של הילקוט הנכון, דרך טיפול בבעיות ראייה ובכינים ועד להתמודדות עם הקימה בבוקר. רגע לפני שחוזרים לבית הספר, המומחים מעניקים שלל עצות להורים ולילדים להתנהלות נכונה לקראת שנת לימודים בריאה הרבה יותר ומעייפת פחות

פרופ' אשר טל, מנהל מחלקת ילדים ב' והמרפאה להפרעות שינה במרכז הרפואי סורוקה, מסביר את הבעיה: "במחקרים שונים הוכח כי חסך שינה או שינה לא טובה עלולים לגרום להפרעה משמעותית בתפקוד היומי, שבאה לידי ביטוי באי שקט ובעצבנות, בירידה במצב הרוח ובהפרעת קשב וריכוז.
"כל אלה עלולים להביא לקשיים בלמידה ולירידה בהישגים. המלצות רופאי השינה קובעות כי לילדים בגיל בית ספר יסודי דרושות 11-10 שעות שינה בלילה כדי לתפקד היטב ביום הלימודים. לנערים בגיל תיכון דרושות לפחות תשע שעות שינה בימי לימודים".
כיצד להכין את הילד לשינה טובה: יש להשכים את הילד בשעה קבועה, שמונה בבוקר או מוקדם יותר,
יש להימנע משינה במהלך היום. אם הילד עייף ניתן לאפשר לו לישון לא יותר מ-45 דקות, ולקום לא יאוחר מ-17:00. מומלץ לבצע פעילות גופנית במשך 45 דקות בשעות אחר הצהריים, אבל לא אחרי 17:30.
כדאי לתת לילדים לעשות פעילויות כמו הליכה, רכיבה על אופניים, משחקי כדור או כל פעילות גופנית אחרת. בכל מקרה, עדיף להימנע מצריכת חומרים מעוררים בשעות אחר הצהריים, כמו משקאות מוגזים ושוקולדים - חומרים המכילים קפאין. רצוי לתת לילד לאכול כשעתיים לפני השינה.
כינת הראש שכיחה בקרב ילדים בגילאים חמש עד 11, בעיקר בקרב בנות. ממחקרים שנערכו בנושא, עולה כי בגיל בית הספר עלול הטפיל להופיע אצל עד 25% מהילדים. במרבית המקרים אין כל סימפטומים, פרט לגרד ופצעים משניים.
"הכינה ניזונה ממציצת דם, תוך הפרשת ריר, הגורם לתחושת עקצוץ ובמקרים חמורים יותר לזיהום משני של העור", מסביר ד"ר דב סטמפלר, מומחה למחלות עור באסף הרופא. לדבריו, הכינה הבוגרת מטילה ביצה עד שש ביצים ביום במשך כחודש, עד שהיא מתה. במרבית המקרים, ההדבקה באה לידי ביטוי בראש כשיש כעשר כינים צעירות. הביצים הריקות נשארות דבוקות לשערות ועם גדילת השערות מתרחקות מהקרקפת.
הטיפול במטרד: כל התכשירים הכימיים אסורים לשימוש בילדים מתחת לגיל שנתיים. הדרך הבדוקה לאבחון הידבקות היא רק באמצעות סירוק שיער רטוב עם מסרק דק, המיועד לסילוק ביצי כינים. יש להקפיד להתחיל את הסירוק קרוב ככל האפשר לקרקפת, לסרק את כל הראש לפחות פעמיים בכל סירוק ולבדוק מציאת כינים וביצים בכל מעבר של המסרק בשיער.
יש לסרק שיער רטוב עם מרכך שיער או שמן עד שאין יותר כינים על המסרק. לרוב, 15 עד 30 דקות בכל פעם, כל שלושה-ארבעה ימים במשך שבועיים. אבל שימו לב: גילוח הראש מיותר ואין הוכחה שתכשירים מרככי ביצים או מסלקי ביצים יעילים.
יש גם תרופת סבתא לבעיה: לערבב חצי כוס שמן וחצי כוס חומץ. להשאיר על ראש הילד למשך שבע-שמונה שעות ולמרוח חומץ מאחורי האוזניים בכל יום אחרי סירוק. וטיפ טבעי: לטבול את מסרק הכינים, תוך כדי סירוק, בכוס המהולה חצי מים חצי חומץ ולטפל בראש בתכשירים המבוססים על תמצית שמן רוזמרין.
ד"ר יורם אנקשטיין, מנהל יחידת עמוד שדרה באסף הרופא, טוען כי "כשליש מהילדים, בעיקר בגיל ההתבגרות, יסבלו מכאבי גב לפחות פעם אחת במהלך התבגרותם. מחקר שנעשה במשרד הבריאות מצא כי ככל שהילד צעיר יותר, כך ילקוטו כבד יותר. תפקיד ההורים הוא לדאוג לכך שהמשא שהילד נושא מותאם לו".
חשוב להתאים את התיק לילד: המשקל שמותר לשאת בילקוט נע בין 10 ל-15 אחוז ממשקל גופו של הילד, שכן מעבר לכך עולה הלחץ בתוך הדיסקוסים המותניים והוא עלול לגרום לנזקים לגוף. תיק גב עדיף על תיק צד, בו כל העומס מתרכז על כתף אחת וגורם לסטייה של הגוף ולפיזור לחצים אסימטרי לאורך עמוד השדרה.
צריך להתאים את התיק למבנה הגוף של הילד: יש לקנות תיק עם גב קשיח. עליו להיות צמוד לכל אורכו לגוף הילד, והוא צריך להיות רחב מספיק כדי שיכסה את כל רוחב הגב ולא יבלוט לצדדים. על התיק להיות מותאם לגובה הילד ועל רצועות הכתפיים להיות מרופדות כדי שהלחץ המופעל על הכתפיים יתפזר על פני שטח גדול יותר.
חשוב לסדר את הספרים בתיק כך שהכבדים יותר יהיו בחלקו העליון. על התיק להיות צמוד, אך לא מהודק, לגוף הילד לאחר הסידור.
אם הילד מסרב לקרוא ספרים, יכול להיות שיש לו בעיית ראייה. ד"ר יאיר מורד, מנהל השירות לרפואת עיניים לילדים ופזילה באסף הרופא, מסביר כי הבעיות הנפוצות הן קוצר ראייה, רוחק ראייה, עין עצלה ובעיה של מיקוד ראייה. "אם הילד לא מוכן לקרוא, אם הוא חסר סבלנות בבית הספר או מתלונן על כאבי ראש ועייפות, מומלץ לבדוק את הראייה שלו", אומר ד"ר מורד.
אם הילד לא מסוגל להתמיד בקריאה ובכתיבה מעבר לכמה דקות, אם הוא מטה עין אחת לכיוון הדף בזמן כתיבה, מתיישב קרוב לטלוויזיה, או מתלונן על כאבי ראש, טשטוש ראייה או ראייה כפולה, הבעיה עשויה להיות בראייה שלו.
מיקוד ראייה: מיומנויות קריאה וכתיבה דורשות מיקוד העיניים למשך זמן ממושך, ואילו הפרעה במיקוד הראייה גורמת לכך שהילד נלחם בעיניים הבורחות ומאבד את השורה בזמן הקריאה. ההפרעה עלולה לגרום לכאבי ראש, לכפל ראייה ולטשטוש ראייה.
כל אלה מובילים לכך שהילד מאבד סבלנות בכיתה, ומתחמק מהכנת שיעורים בבית. הילד עלול לקבל תדמית של עצלן או בעל הפרעת קשב וריכוז, כשהבעיה האמיתית היא מיקוד ראייה, בעיה שניתנת לטיפול באמצעות תרגילים מיוחדים.
קוצר ורוחק ראייה: קוצר ראייה הוא מצב בו יש קושי בראייה מרחוק, והילד לא רואה מה כתוב על הלוח. רוחק ראייה הוא בעיה הפוכה. הילד רואה טוב יחסית מרחוק, אבל קשה לו למקד את הראייה לטווח קרוב. לעתים הוא מצליח, לאחר אימוץ שרירי העין ובמחיר של כאבי ראש, טשטוש חולף, כפל ראייה ועוד. במקרים אלה ילדים עשויים להימנע מקריאה וכתיבה במקום לדווח על הבעיות.
עין עצלה: לעתים קיימת בעיה בראייה בעין אחת בלבד, אך מאחר שהעין השנייה מפצה על כך, הדבר לא מורגש. כך מתפתחת עין עצלה. במקרה כזה, האבחון והטיפול בגילאי שש-שבע חיוני, שכן בגיל מאוחר יותר יהיה קשה לתקן את הראייה.