המגה חיידק: בקטריה עמידה לתרופות מאיימת להתפשט בעולם

בריטניה בכוננות: מדענים איתרו גן חדש שמעניק לחיידקים שונים עמידות נגד כל סוגי האנטיביוטיקה. החולים נדבקו ככל הנראה לאחר שעברו טיפולים רפואיים זולים בהודו. החשש: מחלות וזיהומים פשוטים עלולים להפוך למסוכנים

תומר ולמר וסוכנויות הידיעות | 12/8/2010 10:36 הוסף תגובה הדפס כתבה כתוב לעורך שלח לחבר
רק שלשום בישר ארגון הבריאות העולמי כי בתום מאבק של שנתיים הוסר האיום שנגיף שפעת החזירים יגרום למגיפה עולמית. אך עתה התברר שעדיין מוקדם לנשום לרווחה: זן חדש של סופר חיידק אותר לאחרונה, ולדברי מדענים בריטים, אין כמעט תרופות שמסוגלות לקטול אותו.
אין כמעט תרופות שמסוגלות לקטול את החיידק
אין כמעט תרופות שמסוגלות לקטול את החיידק צילום ארכיון: רויטרס

צוות של חוקרים בריטים דיווח אתמול (ד') כי בגופם של חולים זוהה גן שקיבל את השם המדעי הארוך: ניו דלהי מטאלו בטא-לקטמז, ובקיצור: NDM-1. ההשפעה של הגן עלולה להפוך למזיקה מאוד משום שהוא למעשה הופך קבוצות של חיידקים מסוגים שונים לעמידים לאנטיביוטיקה - כולל קבוצת האנטיביוטיקות החזקות ביותר הנקראות קארבפמנים. מומחים אמרו אתמול כי כרגע אין באופק אף תרופה חדשה שמסוגלת להילחם בסופר חיידק החדש.

החולים שזוהו עד כה הם מדרום אסיה ומבריטניה, וההשערה היא שהם נדבקו כאשר עברו טיפולים רפואיים זולים בהודו. עד כה דווח על 37 בני אדם בבריטניה שזוהו כנשאים של החיידקים העמידים מהזן החדש.

אחת מהם טופלה בימים האחרונים בבית החולים סיינט מארק בשכונת הארו שבצפון מערב לונדון. החולה, אזרחית אנגלייה ששבה מטיול בחו"ל, נחתה בנמל התעופה הית'רו ואז אובחנה כמי שסובלת מזיהום חיידקי במעיים. היא פונתה מיד לבית החולים, שם זוהו בגופה חיידקים מסוג קלבסיילה שנשאו את הגן העמיד NDM-1.

בית החולים נכנס למתכונת חירום. אגף שלם בודד, והחולה טופלה על ידי איש צוות בודד בכל משמרת. הצוות הרפואי לבש ביגוד מגן מיוחד שהושמד בתום כל משמרת, ובית החולים כולו נוקה באופן תכוף.
"דאגה אמיתית"

הרופאים נתנו לה שילוב של כמה מהאנטיביוטיקות החזקות ביותר בנמצא - עד שלבסוף היא החלימה, ובימים האחרונים שוחררה לביתה. ד"ר דיוויד לייבמור אמר כי "למזלנו יש סוגים ספורים של אנטיביוטיקה שעודם פעילים נגד הבקטריה הזאת. אולם התרחבות התפוצה של החיידקים העמידים מדגישה את הצורך בפיקוח על זיהומים בבתי חולים בכל העולם, ואת הצורך בפיתוח מזורז בתחום האנטיביוטיקה".

טימותי וולש, חוקר מאוניברסיטת קארדיף שהוביל את צוות החוקרים, אומר כי הוא חושש שהחיידק העמיד יתפשט במהירות גדולה על פני כל כדור הארץ. הסיבה, לדבריו, היא "תיירות הרפואה". יותר ויותר אנשים ממדינות המערב מחפשים טיפולים זולים - בעיקר בתחום

הניתוחים הפלסטיים הקוסמטיים - והם מוכנים לעבור טיפולים אלה גם במדינות העולם השלישי.

"ברמה הגלובלית יש פה דאגה אמיתית", אמר וולש לסוכנות הידיעות רויטרס. "בגלל תיירות הרפואה ובגלל הזמינות של התעופה האזרחית, יש פוטנציאל ממשי לכך שבקטריות יפתחו עמידות מסביב לעולם במהירות רבה מאוד. כרגע אין לנו בצנרת שום דבר שמסוגל להתמודד עם זה".

במחקר שהוביל וולש - שתוצאותיו פורסמו אתמול בכתב העת הרפואי היוקרתי לאנסט - התגלה כי NDM-1 הופך לנפוץ מאוד בבנגלדש, הודו ופקיסטן. "הודו הפכה לספקית של ניתוחים פלסטיים לנוסעים מאירופה ומארצות הברית, ולכן יש סבירות שה-NDM-1 יתפשט בכל העולם", נכתב במחקר.

"לא להיכנס לפאניקה"

גילויו של הגן החדש לא הפתיע מאוד את המדענים. לדברי פרופ' רון דגן, מנהל המחלקה הזיהומית בבית החולים סורוקה בבאר שבע, אין זו הפעם הראשונה שבה מתגלים מנגנונים חדשים אצל חיידקים שעמידים למרבית סוגי האנטיביוטיקה. "זו בהחלט תופעה מדאיגה, אסור להיות שאננים אבל גם לא כדאי להיכנס לפאניקה".

לדברי פרופ' דגן, אחת השאלות הגדולות לגבי חיידקים מסוג זה היא, מהי מידת היכולת שיש להם להתפשט ולהיות נפוצים בעולם. "כרגע מדובר באחוזים בודדים בלבד של חיידקים שנמצאו בהודו ונושאים את המנגנון NDM. אולם מכיוון שאנחנו חיים בעולם גלובלי, החיידק כבר התגלה באנגליה וקיים חשש שהוא יתפשט גם למקומות נוספים בעולם".

עם זאת, פרופ' דגן סבור כי ניסיון העבר מלמד כי במרבית מהמקרים החיידקים האלה משקיעים אנרגיה רבה בפיתוח העמידות לאנטיביוטיקה, עד כדי כך שלא נותר להם כוח להתרבות ולפתח מחלות משמעותיות אצל אנשים.

"נדיר מאוד שיהיה חיידק שגם מסוגל לפתח מחלה רצינית, וגם להיות עמיד לכל סוגי האנטיביוטיקה. אנחנו עדיין רחוקים מאוד מהמצב שה-NDM יהווה איום על האוכלוסייה, אך אין ספק שכעת המשימה של עולם הרפואה תהיה להתריע וללמוד על המאפיינים של המנגנון החדש בחיידקים האלה".

ד"ר סילביו פיטליק, מנהל פנימית ג' בבית החולים בילינסון ומומחה למחלות זיהומיות, מוסיף כי "מאז שהתחיל עידן האנטיביוטיקה בעולם לפני כ-70 שנה, אנו רואים כל הזמן מגמה הולכת וגוברת של החיידקים לפתח עמידות לאטיביוטיקות במטרה לשרוד", הוא מסביר.

"אמנם הרופאים נותנים אנטיביוטיקות לחולים מתוך כוונה טובה כדי לרפא זיהומים, אך בעקבות השימוש הגובר נוצר מעין מעגל קסמים: מצד אחד החולים נרפאים ומנגד החיידקים מפתחים עמידות לתרופות".

כל המבזקים של nrgמעריב לסלולרי שלך

תגובות

טוען תגובות... נא להמתין לטעינת התגובות
מעדכן תגובות...

עוד ב''רפואה''

פורומים

כותרות קודמות
כותרות נוספות
;
תפוז אנשים