פריצת דרך: חוקרים ישראלים טוענים שמצאו תרופה לסרטן
תרכובת שפיתחו חוקרים באוניברסיטת תל אביב הוזרקה לכלי דם של עכברים חולי סרטן ועצרה את התפשטות המחלה. הרעיון – לעצור את התפתחות הגידול על ידי פגיעה בתהליך יצירת כלי הדם המספקים לו חמצן. חולים שהבריאו יוכלו לקבל אותה כטיפול מונע. הערכה: תוכר רשמית כתרופה בעוד כחמש שנים

מכשיר אמ-אר-איי (למצולמים אין קשר לידיעה) צילום המחשה: יוסי אלוני
הטיפול צפוי להיות מותאם לכל זני הסרטן המתרבים על ידי הזנה לכלי הדם. בשלב זה הוא אמנם מוגדר כניסיוני בלבד, אך כבר נוסה בהצלחה על עכברי מעבדה. במידה שהכל יילך כשורה, החוקרים צופים כי כבר בעוד כחמש שנים התרופה תוכר רשמית.
הנוסחה שנמצאה היא תוצר של מחקר שנערך במעבדתה של ד"ר רונית סצ'י-פאינרו מהמחלקה לפיזיולוגיה ולפרמקולוגיה בפקולטה לרפואה באוניברסיטת תל אביב ואשר יפורסם בספטמבר 2010 בכתב העת המדעי FASEB Journal.
לדבריה של ד"ר סצ'י-פאינרו, המחקר מתבסס על הרעיון שניתן לעצור את התפתחותו של גידול סרטני על ידי פגיעה בתהליך יצירת כלי הדם המספקים לו חמצן וחומרים מזינים - תהליך המכונה אנגיוגנזה.
איכות חיים טובה
"כל תא סרטני זקוק לכלי דם חדשים שיזינו אותו ויאפשרו לו להתרבות, ולכן הגענו למסקנה שאם נצליח לעצור את אספקת כלי הדם לתא, נצליח גם למנוע את התפשטותו של הגידול הסרטני בגוף", היא מסבירה, ומוסיפה כי המטרה של החוקרים הייתה לפתח תרופה ממוקדת שתדע לזהות ישירות את התאים הסרטניים ולשתק את פעילותם, בלי לפגוע ביתר התאים והרקמות הבריאות.
במהלך המחקר החוקרים יצרו תרכובת מסוג siRNA, שהוזרקה לעכברי מעבדה עם גידולים סרטניים. התוצאות היו מעודדות: התרכובת חדרה דרך קרום התא ועצרה (השתיקה) במשך חודשים ארוכים
את פעילותם של הגנים החיוניים להתקדמות הסרטן, בלי לגרום לעכברים סימני הרעלה המאפיינים בדרך כלל טיפולים כימותרפיים בסרטן.
ד"ר סצ'י-פאינרו מוסיפה כי המחקר הראה כי השתקתו של גן כזה עשויה לעכב את אספקת הדם לגידול ואף להרעיבו למוות. "אנשים שאינם חולים אך מצויים בסיכון גבוה לפתח את המחלה יוכלו לקבל טיפול מונע ולהמשיך בשגרת חייהם. במקרים שבהם הסרטן כבר פרץ ישמרו התרופות את הגידול במצב קבוע של תרדמה ויהפכו את הסרטן למחלה כרונית נשלטת, שאפשר לחיות איתה שנים ארוכות ובאיכות חיים טובה".