מיטות השיזוף מסוכנות כמו חשיפה לשמש
נייר עמדה מטעם משרד הבריאות מזהיר מפני השימוש במיטות השיזוף וממליץ על חקיקה שתסדיר השימוש בהן

מיטות שיזוף מסוכנות כמו קרני השמש צילום: אי-אפ-פי
המלצות אנשי משרד הבריאות מתבססות על הידע שהצטבר בשנים האחרונות בנושא זה במקביל לעליה בהסתברות לתחלואה בסרטני עור, ובהם מלנומה ממארת. לכן, מזהירים במשרד מפני שימוש במיטות שיזוף.
על פי ההמלצות, אוכלוסיות שנמצאות בסיכון מוגבר לחלות בסרטן העור (בהירי עור, מנומשים, בעלי שומות רבות ומי שבמשפחתם קרובים מדרגה ראשונה עם סרטן עור ומלנומה) לא צריכות להשתמש כלל במיטות שיזוף ולהיות תחת מעקב לגילוי מוקדם של סרטן העור על סוגיו השונים.
משרד הבריאות ממליץ גם להסדיר את החקיקה כך שתגביל את פעילות מכוני השיזוף בחוק רישוי עסקים, מה שידרוש מהבעלים או מהמפעילים של מכון שיזוף להציב במקום בולט שילוט עם אזהרת משרד הבריאות. כמו כן, לכלל הלקוחות ימסרו דפי מידע מאושרים על ידי משרד הבריאות, המפרטים את הסיכונים הבריאותיים הכרוכים בשימוש במיטות שיזוף והם ידרשו לחתום על טופס הסכמה מדעת הכולל מידע זה.
משרד הבריאות מבקש עוד כי הבעלים של מכון שיזוף יחייבו גם את הלקוחות להשתמש במגן עיניים בעת השיזוף, ושצוות מקצועי בין משרדי יקדם את הטיפול בנושא.
אפקט ממכר
בדברי ההסבר להמלצות, ציין משרד הבריאות כי מיטות השיזוף פולטות קרינה על סגולית בצורה דומה לאלו של השמש. הקרינה נפלטת ממערכת של מנורות פלואורסצנטיות מיוחדות המקיפות את ההתקן.
במיטות שיזוף מסוג high pressure מקור הקרינה הוא מנורות קוורץ והיא רובה ככולה מסוג UVA. בנוסף למיטות שיזוף, קיימים גם תאי שיזוף (tanning booths) הפועלים בטכנולוגיה דומה אולם בדרך כלל פולטים קרינה חזקה יותר, ומאפשרים שיזוף בעמידה ובפרק זמן קצר יותר בהשוואה למיטות השיזוף.
חשיפת יתר לקרינה על סגולית, מהשמש או ממקור מלאכותי, נקשרה להזדקנות מוקדמת של העור ולהתפתחות
ירוד בעין ופגיעה בלחמית. לאחרונה אף דווח כי לשימוש במיטות שיזוף אפקט ממכר. אולם הסכנה העיקרית הנקשרת לחשיפה לקרינה על סגולית היא היארעות סרטני עור למיניהם: מלנומה ממארת של העור והעין, סרטן עור קשקשי וסרטן עור בסיסי.
דיווחים על קשר בין חשיפה לקרינה על סגולית, ובעיקר חשיפה סירוגית (intermittent) בשעות הפנאי, לבין מלנומה של העור וסרטני עור אחרים, החלו להצטבר מאז אמצע שנות השמונים של המאה הקודמת. היקף התחלואה במלנומה ממארת בישראל נמצא במגמת עליה: ב-2007 אובחנו 861 מקרים חדשים של מלנומה חודרנית בישראל, לעומת 628 מקרים בשנת 2000.