הביטוי עקרות גברית לא קיים עוד במציאות

כיום עומדות בפני הגברים שסבלו מבעיות פוריות צורות טיפול יעילות שמעלות את הצורך במודעות רבה לנושא

ד''ר יגאל גת | 12/7/2010 11:01 הוסף תגובה הדפס כתבה כתוב לעורך שלח לחבר
לאורך שנים היה נהוג לחשוב שבעיות הקשורות לפוריות הגבר אינן פתירות ומקורן בסיבות גנטיות, מומים מלידה וליקויים שיש להשלים אותם. הסברה הייתה שהגבר נידון להישאר במצוקתו לנצח. לכן, טיפולי פוריות התרחשו ברוב המקרים אצל האישה כברירת מחדל - גם במצבים שבהם הבעיה האמיתית נמצאה דווקא אצל הגבר.
תא זרע פוגש את הביצית
תא זרע פוגש את הביצית אילוסטרציה

כיום, לאחר מחקרים רבים ופיתוח טכנולוגיות מתקדמות, ניתן לתת מענה לרוב המוחלט של מצבי חוסר הפוריות הגברית ולשפר משמעותית את ייצור תאי הזרע.

כשעוסקים בנושא חוסר הפוריות בגברים, הכוונה היא בדרך כלל לשלושה היבטים עיקריים: בעיה בכמות - ייצור תאיר זרע מועטים. לרוב, ספירת זרע מועטה מוגדרת בפחות מ-20 מיליון תאים לסמ"ק. בעיה בתנועה - מהירות נמוכה בתנועת תאי הזרע.

בעיה מורפולוגית - צורה פגועה של התא. הדבר מתבטא במבנה חיצוני שלא מסוגל לחדור כראוי את מעטפת הביצית ולהפרות אותה. ידוע כי המורפולוגיה היא המדד החשוב ביותר ומייצגת את איכות התא, תקינות סידור החומר הגנטי ויכולת תא הזרע להפרות את הביצית בצורה אופטימלית.
גנטיקה וזיהומים

עד לפני כעשור, בעיות אלו של ייצור נותרו כחידה בלתי פתורה. כיום, לאחר מחקרים רבים, נחשף כי ישנו גורם מרכזי אחד הפוגע בכל הפרמטרים של איכות הזרע. מדובר בתופעת הווריקוצלה הגורמת לתקלה מכנית בוורידי האשך ומונעת כניסת חמצן תקין הדרוש לייצור תאי הזרע. ללא חמצן, איברי הגוף מתקשים לתפקד כראוי, ודאי כשמדובר במפעל הרגיש ביותר בגופו של הגבר.

וריקוצלה עלולה להופיע לראשונה כבר בגיל 15, והיא מחריפה ומתפתחת ככל שחולף הזמן. בפועל, תופעה זו יכולה להוביל את הגבר ממצב של פוריות מושלמת לאי פריון קיצוני. לכן, חשוב לאתר את הבעיה ולטפל בה מוקדם ככל האפשר.

הסיבות הנוספות לחוסר פוריות הגבר נחשבות לנדירות יותר ונובעות בעיקר מבעיות גנטיות, זיהומים, טיפולים רפואיים נדירים ומומים מלידה. כיום ידוע שסיבות אלה נאמדות באחוזים בודדים (כשלושה עד חמישה אחוזים מהמקרים) ומשויכות לבני האדם שכלל לא מייצרים תאי זרע, או כאלו עם מיעוט קיצוני ביותר של ייצור תאים.

כדי לחסוך במספר הטיפולים השגויים, מומלץ לבני הזוג לעבור גם בדיקה לאיכות הזרע של הגבר. במידה שבדיקת הזרע בלתי תקינה או מעט מתחת לנורמה, חשוב לבצע בחינה לאיתור וריקוצלה. את הבדיקה מבצע רופא מומחה באמצעות אולטרסאונד צבועני-זרימתי משוכלל. במידה שנמצאה וריקוצלה, הגבר יזדקק לטיפול במצב שהוא פתיר ברוב המוחלט של המקרים.

מודעות ציבורית

בעבר לא עמדו בפני הגברים אפשרויות טיפוליות רבות והם נאלצו בכמה מהמקרים לעבור ניתוחים מסובכים שהניבו תוצאות חלקיות. כיום, בעזרת צנתור דו צדדי המתבצע בבטן התחתונה רחוק מאיברים רגישים ובהרדמה מקומית, ניתן לשפר את ייצור הזרע בצורה משמעותית.

ד
ד"ר יגאל גת (משמאל) צילום: באדיבות אוניברסיטת גנט
 
הצנתור הדו צדדי מסייע לגוף לחדש את זרימת החמצן החיוני אל האשך וכך תהליך ייצור הזרע שב לפעול בתנאים החיוניים לו. בתום שלושה חודשים, ניתן להבחין בתחילתו של שיפור משמעותי בייצור בקרב כ-80% מהמטופלים. גם בין אלו שבבדיקת הזרע שלהם כלל לא מופיעים תאי זרע, ניתן לצפות בשיפור של כ-30% מהמקרים לאחר כחצי שנה.

קשה להמעיט בחשיבות הגדולה של המודעות הציבורית לנושא. זו גדלה בשנים האחרונות ללא היכר ועוזרת להרבה גברים לטפל בעצמם, בשונה מעצימת העיניים או המבוכה של השנים הקודמות. אם בעבר נשים היו מגיעות כמעט תמיד לבדן לבדיקות ולבירורים, ניתן לראות כיום שגם גברים רבים מגיעים למרפאות השונות.

יותר ויותר גברים לוקחים על עצמם אחריות ומשתפים בנושא גם חברים וקרובי משפחה כדי לעבור את התהליך עם תמיכה מירבית. השילוב של מודעות גבוהה לאחריותו של הגבר ולאפשרויות הטיפול הטובות כיום, הופך בימים אלה את הביטוי "עקרות גברית" לבלתי רלוונטי באוצר המילים שלנו.

הכותב הינו מומחה בעל שם עולמי לטיפול בפוריות הגבר, מפתח שיטת גת גורן לשיפור ייצור תאי הזרע ויועץ מחקר במכון ויצמן ברחובות

היכנסו לעמוד הפייסבוק החדש של nrg

תגובות

טוען תגובות... נא להמתין לטעינת התגובות
מעדכן תגובות...