תגלית: מדענים יצרו לראשונה ריאות תקינות בתנאי מעבדה
צוות מומחים אמריקאי דיווח כי הצליח לגדל באמצעות טכנולוגיה של הנדסת רקמות ארבע ריאות שהושתלו בחולדה ותפקדו בצורה תקינה עד שעתיים. ההערכות הן שבעתיד אפשר יהיה להשתמש בשיטה זו כתחליף להשתלת ריאות הנהוגה כיום מהמת

גידול הריאות - הישג מדעי משמעותי צילום המחשה: אי-פי
בדיווח על המחקר לכתב העת המדעי סיינס הסבירה ראש הצוות, פרופ' לאורה ניקלסון, מומחית להנדסה ביו-רפואית ותורת האלחוש (אנסתזיה), כי יצירת הריאות בוצעה בהצלחה. על פי הדיווח, הריאות ביצעו את המשימה הראשונה שלה הן יועדו: תחלופת החמצן והפחמן הדו-חמצני. כמו כן, הוכח שהריאות מסוגלות לחמצן המוגלובין בדם.
"מדובר כרגע בשלב ראשוני ומוקדם בדרך הארוכה שעוד לפנינו ליצירת ריאות עבור בעלי חיים גדולים יותר ובמיוחד עבור בני האדם", הדגישה פרופ' ניקלסון. ולמרות זאת, מדובר בהישג מדעי בעל משמעות קריטית. השתלת ריאות נחשבת היום להליך ניתוחי מסובך עם סכנה לדחיית איברים ולסיבוכי דלקת. כיום עומד שיעור השרידות של מושתלי הריאה לפרק זמן של עשור על עשרה עד עשרים אחוזים.
תקווה רחוקה
בתגלית הנוכחית נטלו החוקרים ריאה מחולדה שהוגדרה כבריאה והותירו ממנה אך ורק מבנה שלדי חיצוני, ללא רכיבים תאיים של הרקמה. דרכי האוויר ורשת כל הדם של הריאה נותרו כפי שהיו ובמקביל נווטו תאי גזע שמקורם בחולדה אחרת לייצור תאי רקמה של ריאה.
התאים עברו תרבית ואז הותכו למבנה השלדי ששימש כפיגום בריאקטור ביולוגי. בכך חיקו המדענים את תהליך הבנייה של רקמה בעובר ובדרך זו נשמר גם המבנה התאי וההיררכיה התאית
בריאות. שיטה דומה ליצירת איבר חי בוצעה במעבדה בארה"ב לפני כשנתיים אז גידלו לב פועם של חזיר, אבל הוא לא הושתל בגופה של החיה.
ההישג פורץ הדרך מעניק תקווה חדשה שעתידה להתממש בעתיד הרחוק עבור חולי סרטן ריאות או נפחת. לדברי החוקרים, ההערכות הן שבתוך שני עשורים רקמת ריאות מתחדשות ומהונדסות שייוצרו בצורה דומה במעבדה במרכז רפואי יוכלו לשמש כפתרון זמין ונוח הרבה יותר מהשתלת ריאות שמקורן מהמת.