פרויקט ניתוב תרופות: כך מצילים חיים של אלפי חולים בישראל
הרעיון פשוט, לכאורה: חברי עמותת חברים לרפואה פונים לאזרחים שמחזיקים בביתם תרופות יקרות ללא שימוש ומבקשים מהם לתרום אותן לחולים אחרים שזקוקים להן. "קרה לי נס בלי שאפילו פגשתי את האנשים" אומר ג', חולה סרטן מהצפון, "אין לי מילים כדי להודות להם על כך"

כך נשמע גבריאל שמש בן ה-64. שמש, תושב חולון, חלה לפני כ-15 שנה בסרטן בחוליות עמוד השדרה. במשך השנים הוא סירב לאבד תקווה ונלחם במחלה. עם זאת, בשנים האחרונות התאים הסרטניים הצליחו לפתח עמידות לכל התרופות הקיימות בסל התרופות. כמוצא אחרון הציעו המומחים לשמש לנסות את תרופת הסוטנט שעלותה כ-40 אלף שקל בחודש.
שמש היה חסר אונים. איך יצליח לגייס סכום כזה בכל חודש? כשחלק את תסכולו עם אחד מחבריו, סיפר לו החבר על חברים לרפואה, העמותה שעוזרת לחולים במחלות קשות. שמש החליט לנסות את מזלו. "שלחתי להם מייל עם הפרטים שלי ולתדהמתי הם החזירו לי תשובה שאני עונה לקריטריונים ושהם ישלחו לי את התרופה", משחזר שמש.
"הרגשתי שקרה לי נס. במשך שנה שלמה הגיע אליי בכל חודש שליח של העמותה ונתן לי חבילה עם 30 כדורים בעלות כוללת של מאות אלפי שקלים ובתמורה תרמתי לאחרים תרופות מסוג גליבק, שעלותן יקרה מאוד, אבל כבר לא הייתי זקוק להן יותר".
לדבריו, כעבור כמה חודשים הוא ניגש לבדיקת MRI, שהראתה בבירור כי חל שיפור במצבו הבריאותי. "אני לא אדם דתי ואני לא חובש כיפה, אבל כנראה יש אלוהים בשמים ששומר עליי ועל הרבה חולים אחרים. זה פשוט לא ייאמן שישנם אנשים טובים שדואגים להעביר לחולים תרופות כל כך יקרות ללא שום תמורה".
שמש הוא רק דוגמה אחת לפעילות העמותה. על שולחנו של יושב ראש חברים לרפואה, הרב יחיאל לנדמן, פזורים עוד עשרות מכתבי תודה והוקרה של חולים שחבים את חייהם לפעילות העמותה. אחד מהם נכתב על ידי מ', אם טרייה מירושלים.
סיפורה של מ' התחיל לפני כעשור, אז ניסתה להרות בפעם הראשונה. למרבה תסכולה, ניסיונותיה לא צלחו עד לפני כשמונה חודשים. מ' לא ידעה את נפשה מרוב אושר. אבל ימי שמחתה היו קצרים. בשל סיבוך נדיר המליצו לה רופאיה להפיל את העובר.
הפתרון היחיד: רכישת תרופה ניסיונית בסך 15 אלף שקל. מ', שחששה לגורל העובר, פנתה לחברים לרפואה. למרבה המזל, הצליחו ראשי העמותה לתווך בינה ובין תורמת, ובשבוע שעבר היא ילדה את בנה הבכור. למכתב צירפה מ' תמונה
הרעיון לפרויקט ניתוב תרופות נהגה בעמותת חברים לרפואה לפני כשלוש שנים, כשקרובי משפחה של אדם שנפטר מסרטן פנו לעמותה והציעו לתרום לחולים אחרים את התרופות שנותרו ברשותם. "לקחנו את התרופות, שהיו מאוד יקרות, ומיד יצרנו קשר עם חולה אחר, שהיה זקוק בדיוק לאותן תרופות, והצענו לו לקבל אותן ללא תמורה", מספר הרב לנדמן.
לדבריו, באותו רגע נפל לחברי העמותה האסימון. את הפרויקט הזה, הם הבינו, ניתן למנף לטובתם של עוד אלפי חולים אחרים. הרעיון לכאורה פשוט: חברי העמותה פונים באמצעות הודעות בעיתונות ובאינטרנט לאזרחים שמחזיקים בביתם תרופות יקרות ערך ללא שימוש ומבקשים מהם לתרום אותן לחולים אחרים.
התיווך בין התורמים לחולים נעשה בעזרת רשת שליחים ארצית שמפעילה העמותה ללא תמורה. השליח מגיע לבית התורם בתיאום מראש, אוסף את התרופה ומביא אותה היישר אל בית המרקחת של העמותה, שם ממיינים הרוקחים את התרופות ומוודאים שהן בתוקף. בשלב הבא, באמצעות ניהול רשימות מסודרות, נשלחות התרופות אל ביתו של החולה.
"התחלנו לפנות למשפחות שיקיריהן נפטרו או לחולים שעברו להשתמש בתרופות אחרות שיתרמו לנו את התרופות שנותרו ללא שימוש", מספר הרב לנדמן. "במקביל יצרנו קשר עם חולים אחרים שזקוקים לתרופות במטרה להציל את חייהם".
לא חלף זמן רב עד שהמשרדים הקטנים של עמותת חברים לרפואה בבני ברק הפכו למפעל ענק להצלת חיים, שבמרכזו פועל בית מרקחת אלטרנטיבי שגלגל מאז תחילת הפרויקט לא פחות מ-50 מיליון שקל. מדי שנה מציל המפעל אלפי חולי סרטן, כליות ולב, שאין באפשרותם לרכוש את התרופות שעלותן נאמדות לעתים בעשרות אלפי שקלים לחודש.
"זה מדהים, עד שלא קיבלתי את התרופה בפעם הראשונה לא האמנתי שזה אמיתי ושבאמת יש אנשים שעושים דברים טובים רק כדי לעזור לאנשים אחרים", מספר ג', חולה סרטן מאיזור הצפון. "במשך חודשים ניסינו לגייס את הכספים לבד ופנינו לכל החברים שלנו בשכונה ובעבודה שיעזרו, אבל מדובר בסכומי עתק ואחרי חודשיים כבר לא היו לנו כספים יותר.
"למזלי, חבר שמע במקרה על עמותה במרכז הארץ שנקראת חברים לרפואה ובלית ברירה פניתי אליהם טלפונית בתקווה שיוכלו לעזור לי. מאז קרה לי נס ובכל חודש אני מקבל את התרופות בדואר רשום עד הבית, וזה בלי שאפילו פגשתי את האנשים הללו. אין לי מילים להודות להם על כך".
בעמותה מעריכים כי מדי שנה נזרקות בישראל לפח תרופות בסך 150 מיליון שקל, שאין בהן שימוש, מאחר שהחולה אינו זקוק יותר לתרופה או חלילה נפטר. עם זאת, על פי הנתונים שנאספו בעמותה מאז תחילת הפרויקט, מתברר שקיימת היענות אדירה בציבור לתרום תרופות ובממוצע מטפלים בארגון בכל יום ב-40 איש שזקוקים לתיווך ובסך הכל בעשרות אלפי אנשים בשנה.
כך בשנת 2008, הועברו באמצעות פרויקט ניתוב תרופות לחולי סרטן, תרופות אונקולוגיות בשווי של 7.2 מיליון שקל. בנוסף, למעלה מאלף חולים כרוניים - רובם קשישים ונכים - קיבלו לביתם משלוחי תרופות בערך כולל של למעלה מ-1.1 מיליון שקל.
בשנת 2009 נמסרו לחולים תרופות בשווי של כ-13 מיליון שקל, בהן תרופות אונקולוגיות לכ-802 חולים, בשווי של כ-10.3 מיליון שקל, וכן 2,791 חבילות תרופות לחולים כרוניים בשווי של כ-2.6 מיליון שקל.
ואם זה לא מספיק, מדי חודש נפתחים בארגון כ-150 חשבונות בנק שמיועדים לחולים במחלות קשות הזקוקים לתרומות כספים לטובת טיפולים ניסיוניים וניתוחים בחו"ל. בעמותה מדריכים את החולים ומשפחותיהם לגבי הדרכים שבהן ניתן לנסות לגייס את הכספים ואף עוזרים להם בהעלאת הנושא לתודעה הציבורית.
"אמנם הכל נעשה בהתנדבות, אך המשמעות הישירה היא חיסכון למדינה ולקופות החולים גם בהוצאות אשפוז יקרות כתוצאה מאי נטילת תרופות, וגם בהארכת חייהם של מאות חולים", מדגישים בעמותה.
"לפעמים אנחנו שוכחים שיש לנו תרופות בארון שאין לנו צורך בהן", מסכם הרב לנדמן, "אבל במקרים רבים ישנם חולים אחרים שזקוקים להן מאוד ובמקום להשליך אותן לפח אפשר לתרום אותם וכך גם לעשות מעשה טוב וגם להציל חיים".
לקבלת תרופות ניתן לפנות למשרדי העמותה בטלפון: 03-5792220 או דרך האתר: WWW.HAVERIM.ORG.IL