פיתוח ישראלי חדש למניעת פצעי לחץ
מדענים מאוניברסיטת ת"א פיתחו טכנולוגיה שמודדת את העומסים על רקמות הגוף, ומעריכה את הסיכון לפצעים

פצעי הלחץ מתחילים בעומק הרקמה צילום: sxc
צורת המדידה מתבססת על מערך חיישנים המותקן לדוגמה בתוך כרית הישיבה בכיסא גלגלים. החיישנים מודדים את העומס שעל פני העור, ותוכנות מחשב ייחודיות מעריכות מתוך העומסים הנמדדים גם את אלה שמופעלים על הרקמות התת עוריות.
זאת תוך התחשבות במאפיינים האישיים של החולה - כמו מבנה גוף, משקל, צורת העצמות ועובי הרקמות הרכות העוטפות אותן, התנוחה שבה הוא מצוי והתכונות הביו-מכניות של הרקמות שלו. המערכת משווה כל העת את הנתונים הקשורים בסיבולת הרקמה לעומסים המתרחשים ברקמה.
כך מתקבלת תמונה מדויקת באשר למצב החולה, ותשובה לשאלה עד כמה הרקמות שלו נמצאות בסיכון לפתח פצעי לחץ בכל זמן נתון. את המידע שהמערכת מפיקה ניתן לתרגם לאותות שונים: מפה גראפית של העומסים המכניים ברקמות הרכות בגוף, התראה קולית או ויזואלית, אות רטט או שילוב של האותות הללו יחד.
"במחקרים האחרונים התגלה כי פצעי לחץ חמורים מתחילים להתפתח בעומק הרקמה, עוד לפני שניתן לראות אותם בעין", הסביר ל-nrgמעריב פרופ' עמית גפן, מי שעמד בראש צוות החוקרים מהפקולטה להנדסה באוניברסיטת תל אביב, "כשהפצעים קרובים לעור או פורצים אותו, כבר מאוחר מדי כדי למנוע את הנזק הגדול שהתרחש ברקמות העמוקות".
אחד מכל 10 מאושפזים עלול לסבול מפצעי לחץ
עוד הוסיף פרופ' גפן, ש"כל המערכות שפותחו פועלות ללא הליך פולשני וללא קרינה. מערך החיישנים ממוקם על פני העור, והחיישנים דקיקים, בעובי של נייר, וגמישים מאוד". לדבריו, "האותות מהווים אינדיקציה עבור הרופא או החולה עצמו - התראה שהגיע הזמן לשנות תנוחה והנחיה כיצד לשנות אותה, עוד לפני שהבעיה הרפואית המורכבת הזאת שנקראת פצע לחץ מתפתחת".
המערכות שפיתח הצוות בראשות גפן יכולות לשמש לביופידבק - לדוגמה לאימון משותקים בשינוי תנוחה והגברת המודעות שלהם לסיכון לפצעי לחץ, או לגילוי מצבי סיכון ומניעה. ניתן למזער את המערכות גם לצג מחשב קטן שיכול להיות מורכב על כיסא גלגלים. כמו כן, פותחו גרסאות מיוחדות של המערכות הללו המשתלבות בתוך רגל תותבת או בנעל כמדרס להגנה גם מכיבים בכפות הרגליים
עבור חולי סוכרת.
בישראל אחד מכל עשרה מטופלים בבתי החולים סובל, או עלול לפתח פצעי לחץ במהלך אשפוזו. בבתי החולים הסיעודיים ובמוסדות הגריאטרים שיעור המטופלים המפתחים פצעים, עלול להגיע עד לכדי 25%.
מגוון אוכלוסיות חשופות לפצעי לחץ - צעירים הסובלים מפגיעה עצבית או חולים במחלות של מערכת השרירים והעצבים. גם חולים הנדרשים לניתוחים ממושכים (ניתוחים אורתופדיים או אונקולוגיים) ומורדמים לשעות, אינם מסוגלים לחוש את אי הנוחות או הכאב, שבאופן טבעי מגינים מפצעי לחץ.
פצעי לחץ חמורים עלולים לגרום למוות כתוצאה מאלח דם (הרעלת דם), אי ספיקת כליות או קריסת מערכות. הפצעים כרוכים בסבל רב לחולים, ולעתים ידרשו ניתוחי תיקון שעלולים לגרום לפגיעה קשה באיכות החיים של הסובלים.