ד"ר הצילו: האם אבא שלי חולה באלצהיימר?
לאחרונה מסרב אבי בן ה-79 לצאת מהבית. הוא חשדן, מתקשה לזכור ונדרש לעזרה. האם מדובר באלצהיימר?
ד"ר יאיר למפל, מנהל המחלקה הנוירולוגית בבית החולים וולפסון בחולון:
"אלצהיימר היא אחת מהמחלות השכיחות שמובילות לפגיעות קוגניטיביות ולשיטיון. המחלה מתאפיינת בשינויים ברקמת המוח, והשינוי השכיח מכולם הוא אגירת חלבון הנקרא בטא עמילואיד בתאי המוח. הסיבה להיווצרות החלבון נעוצה בחסר של אנזים הנקרא גמא סקרטאז ומונע קיטוע נכון של החלבון.
"המחלה באה לידי ביטוי בשלבים שונים הרודפים זה את זה. הפרעות בזיכרון, במציאת מילים ובדיבור הן התופעות הראשוניות. לאחר מכן מופיעות הפרעות בהתמצאות בסביבה וביכולות ביצוע פרקטיות. בשלבים מתקדמים מאוד החולה מרותק למיטה ותלוי לחלוטין בסביבתו. הפגיעה הקוגניטיבית מלווה בשינויי התנהגות דוגמת התפרצויות זעם
ואי שקט.
"האבחון הקלאסי של המחלה הוא במבחנים קוגניטיביים. הדגמה של חלבונים חולניים בנוזל השדרתי העוטף את המוח, היא עוד דרך אבחון. היום נמצא בשימוש, אך לא בארץ, מכשור של מיפוי מוח שאמור להדגים את החלבון בטא עמילואיד ולהוכיח את נוכחות המחלה.
"אין עדיין טיפול שיעצור את הידרדרות המחלה, אך קיימות תרופות המשפרות את התפקודים המוחיים ודוחות את התלות. אלו מתחלקות לשתי קבוצות: תכשירים הבולמים את הרס האצטילכולין, חומר מוחי החיוני לתפקודים קוגניטיביים. לקבוצת תרופות זו משתייכים ממוריט, אסנטה, אקסלון ורמיניל. לקבוצת התרופות השנייה משתייכת ממנטין (אביקסה). תכשיר זה פועל ישירות על קולטן מוחי המעורב, בין השאר, בתהליך הזכירה והריכוז".