מחקר: דיבור על כאב מגביר את סבל החולים
חוקרים גרמנים מצאו כי עצם אזכור של מילים המתקשרות לכאב, מגביר את תחושת הכאב של הסובלים כרונית

לא לדבר על כאב צילום: brainloc, sxc
צוות המדענים מהאוניברסיטה על שם פרידריך שילר בעיר יינה שבגרמניה, מצא כי מילים שונות, אפילו שהן נאמרות רק במהלך התייעצות עם מומחים, אינן מרגיעות ואף עלולות להגביר את האינטנסיביות של הכאב הפיזי.
החוקרים בדקו ומצאו כי מילים שמתקשרות לייסורים וחוויות כאב, מעוררות תגובה מוחית חזקה מבדרך כלל באיזור שבו מתנהלת תגובת הגוף לכאב. למרות שאין לכך תגובה פיזית באופן מיידי, טענו החוקרים כי ישנן מילים שעצם השמעתן בנוכחות אדם הסובל מכאב כרוני, מביאה להגברה ברגישות ומחמירה את מצבו. על פי הערכות, הדבר קורה כי המוח נערך מבעוד מועד לקראת התמודדות משלו עם הכאב.
אחת מהדוגמאות הבולטות שהציגו החוקרים בדיווחם, הייתה המילה "קדיחה", כמו במצב בו רופא שיניים מסביר למטופל מה הוא עתיד לבצע. המילה הזאת וכל הנגזרות שלה, מעצימות את חוסר הנוחות של החולה.
צוות הבודקים הגיע למסקנות אלו תוך שימוש במערכת ה-FMRI - סורק תפקודי מוח בתהודה מגנטית. 16 מתנדבים לקחו חלק בניסוי, במסגרתו נבחנו הדמיות של המוח שלהם בזמן שקראו או האזינו לרשימת מילים המתקשרות עם כאב. כך נבדקו התגובות הרגשיות, חיוביות ושליליות, למילים.
חשיבות רבה מהידוע עד כה
רשימת המילים כללה את מצוקה, ייסורים, עוויתות, כאבי-בטן (קרמפים), כאב משתק, צביטה, נשיכה, מבעית, מזוויע, גורם סבל, כאב לחץ - כולן מתקשרות עם תחושות כאב ברמות שונות ומעוררות גירוי תגובה באזורי המוח שמעבדים את הכאב.
התגובות למילים האלו היו דומות גם כאשר הוסחה לרגע אחד דעתו של הנבדק בשל מעשה או צליל אחר בסביבה. עם הצגת המילים הללו בשנית על צג המחשב ניכרה תגובה מוחית שהדגימה את התגברות תחושת הכאב.
הדבר שהפתיע את החוקרים הייתה העובדה שבמהלך הניסוי נחשף שהמוח לא הגיב באופן דומה למילים שנקשרות למושגים
כמו אימה, פחדים, סלידה, גועל נפש ועוד. כולן מעוררות תגובה רגשית שלילית, אבל אין להן קשר ישיר לכאב.
פרופ' תומס וייס, מי שעמד בראש המחקר, הסביר כי הממצאים מצביעים על כך ש"מילים כשלעצמן מסוגלות לתפעל איזור במוח ובעיקר את זה ששולט ומווסת את התגובה לכאב. לגירוי מילולי משמעות וחשיבות רבה יותר מכפי שחשבנו עד כה".
לדבריו, מתברר שהמוח שלנו לומד מהר מאד לקשר בין מילים כמו "עוויתות" עם רגישות לכאב. ההערכה היא שהתגובה המדוברת של הגוף התפתחה כחלק מהישרדות - בני אדם למדו בדרך זאת למנוע מעצמם כאב.