סרטן השד: ממצאים חדשים מטילים ספק בכריתה מלאה
מחקר עולמי מטיל ספק בצורך לבצע כריתת שד מלאה לאחר גילוי סרטן. אמנם הסיכוי להישנות המחלה גבוה פי שניים ללא כריתה, אך המחקר קובע שהסיכוי לשרוד לאורך השנים את המחלה בעזרת טיפולים אחרים כמו כימותרפיה והקרנות כמעט זהה

סבירות גבוהה שהמחלה תפרוץ מחדש בלי כריתה צילום המחשה: pixy,sxc
לטענת החוקרים, ניתוח לכריתת הגוש בלבד והקרנות יכולים להוות חלופה יעילה לכריתה מלאה של השד. בנוסף לכך, טוענים החוקרים, המחקר עשוי לתת משקל רב יותר לאיכות חייה של החולה, שתשמר את שדיה, אך עם זאת הם מדגישים כי עדיין מוקדם לקבוע איזו שיטת טיפול עדיפה.
המחקר, אשר נערך על ידי חוקרים מאוניברסיטת מישיגן בארצות הברית, בדק כ-650 נשים שחלו בסרטן השד מארצות הברית, ישראל, אוסטרליה וספרד. על פי המחקר, בעוד ששיעור הישנות המחלה אצל נשים שעברו כריתה חלקית בתוספת של טיפולים כימותרפיים והקרנות היה כ-12%, הרי שאצל החולות שעברו כריתה מלאה שיעור ההישנות היה שישה אחוזים בלבד.
ולמרות הנתונים הללו, כשנבדק כמה מהחולות שרדו את המחלה 15 שנה מהיום בו פרצה, נמצא כי אין הבדל משמעותי בין שתי קבוצות הנשים: 89% מהחולות שרדו את המחלה לאחר כריתת שד, לעומת 87% בקרב מי שלא עברו כריתה מלאה. "המחקר מוכיח שחולות סרטן יכולות לשמור על שדיהן בלי להינזק מכך", אמרו החוקרים.
סממן של נשיות
ד"ר שולמית ריזל, מנהלת היחידה לאונקולוגיה של השד במרכז הרפואי בילינסון, ממליצה לחולות סרטן השד לשקול היטב את החלופות ולא למהר ולבצע כריתה. "לעתים ישנה נטייה לכירורגים רבים להמליץ לנשים מתחת לגיל 40, שנושאות את הגן BRCA ושאובחנו כחולות סרטן השד, למהר ולבצע כריתה, ולטעמי זה מוגזם", מסבירה ד"ר ריזל.
"החולות חוות טראומה קשה בעצם האבחון שלהן כחולות סרטן, ולא חייבים להכביד עליהן ולדרוש מהן לבצע
מיד כריתה. בעבור חלק מהנשים השד מהווה סממן של נשיות, ואף אחת לא אוהבת לאבד איבר מהגוף".
לדבריה, כל חולה צריכה להבין שללא כריתת שד קיים סיכון גבוה יותר שהמחלה תחזור בעתיד, אבל זה לא פוגע בסיכוייה להישאר בחיים. "היום ניתן לבצע מעקבים אחרי נשים בקבוצות סיכון, ולאתר מוקדם את המחלה", הוסיפה ד"ר ריזל. "קשה לתת המלצה חד משמעית מה נכון יותר. רצוי שכל אישה תלך על פי נטיות לבה ועל פי פחדיה".