לפני פסח: כללי בטיחות בשימוש בחומרי ניקוי למנוע פגיעה בילדים
משרד הבריאות בשיתוף ארגון בטרם והמרכז הארצי למידע בהרעלות, מפרסמים שורה של כללי בטיחות בכל הקשור לשימוש בחומרי ניקוי וכימיקלים בפסח. כל זאת, במטרה למנוע פגיעת ילדים, שעל פי הנתונים מספרם עולה מדי שנה בעשרות אחוזים לקראת החג, רובם בגילאי שש ומטה

עליה במספר הילדים הנפגעים מחומרי ניקוי בפסח צילום המחשה: nazreth, sxc
על פי נתוני המרכז הארצי למידע בהרעלות, לקראת חג הפסח נרשמת עליה במספר הילדים שנפגעים מחומרי ניקוי. בשנה שעברה היתה עליה של 31% במספר הילדים בני שש ומטה שנפגעו, לעומת 43% בשנת 2008.
במקביל, נרשמה בשנת 2009 עליה של שבעה אחוזים במספר הילדים שנפגעו במסגרת פרק הזמן של השבועיים שלפני החג, לעומת עליה של 11% בשנה שלפני. מהנתונים עולה כי השיעור הגבוה בפגיעה הוא מחומרי ניקוי ביתיים, כשרוב הפגיעות הן מתוך סקרנות, אי הבנה או חוסר ידיעה.
בימים שלפני הפסח, נרשמה גם עליה חדה בשכיחות הרעלות בילדים. לרוב מדובר בילדים מתחת לגיל שש, שבולעים חומרי ניקוי וכימיקלים שונים, נפט ותרופות. סקר טלפוני שערך ארגון בטרם בחודש מרץ בשנה שעברה בקרב מדגם מייצג של 501 הורים לילדים עד גיל 15 במגזר היהודי בשיתוף מכון מחשוב העלה, כי למעלה משליש מההורים מאחסנים את חומרי הניקוי במקומות שאינם בטוחים לילדים.
32% מהמרואיינים מאחסנים את חומרי הניקוי בארון נמוך לא נעול. 5% מהמרואיינים ציינו מקומות אחרים, שלא ניתן לקבוע בוודאות האם הם בטוחים. 63% מהמרואיינים ציינו כי הם מאחסנים את חומרי הניקוי במקומות בטוחים: 20% בארון נמוך נעול, ו-43% בארון או מדף גבוה.
להקפיד לשמור באריזה המקורית
שיעור ההורים שמאחסנים חומרי ניקוי בארונות נמוכים לא נעולים נמוך יחסית בקרב הורים לילדים בני 3-1 שנים (23%), ובני 8-5 (25%), אך בקרב הורים לילדים בשכבת הגיל 5-4 שיעור זה עומד על 35%. שיעור המאחסנים חומרי ניקוי בארון נמוך לא נעול מועט יחסית בקרב בעלי הכנסה גבוהה בהרבה מהממוצע (22%).
לכן, חשוב למקם את חומרי הניקוי הרחק מילדים - במקום גבוה או נעול. מיד בתום השימוש, יש להקפיד להשיבם למקום ולסגור את המיכל, זאת כדי למנוע בליעה או שאיפה של חומרים רעילים וכוויות.
מומלץ לקנות חומרי ניקוי ותרופות באריזות קשות פתיחה לילדים. אין לערבב חומרי ניקוי, ובפרט לא
חומצות ומלבינים. תערובות כאלו משחררות גזים רעילים ועלולות להיות מסוכנות ביותר במקרה של שאיפה.
יש להקפיד על השארת חומרי הניקוי והתרופות באריזתם המקורית תוך סגירת המיכל. אין לאחסן חומרי ניקוי בבקבוקי שתייה, גם אם מצוין על בקבוקי השתייה "חומר רעיל" - פעוטות אינם יודעים לקרוא.
לא לאחסן חומרי ניקוי בסמוך למוצרי מזון ולא בכוסות שתיה. קריאה קפדנית של ההוראות לפני השימוש במוצר, והקפדה בביצוע עשויות להועיל למבוגרים ולילדים כאחד. בכל חשיפה לחומר רעיל או חשד לכך פנו לקבלת סיוע רפואי או למרכז הארצי למידע בהרעלות, בית החולים רמב"ם, בטלפון 04-8541900.