איך מתמודדים עם תסמונת המעי הרגיז?

מדובר בהפרעת מערכת העיכול השכיחה ביותר, שהפתרונות אליה נעים בין מגוון של אפשרויות

יונת דביר | 11/3/2010 13:41 הוסף תגובה הדפס כתבה כתוב לעורך שלח לחבר
תסמונת המעי הרגיז, Irritable bowel syndrome, משמעותה הפרעה בתנועתיות המעי הנוצרת ללא הסבר ונקבעת רק לאחר שנשללו מחלות רקע באותה מערכת. ההגדרה של תסמונת מרמזת על מספר מצבים קליניים המתוארים על ידי המטופל כסימפטומים: כאבים ועיוותים באיזור המעי, תפקוד המעי משתנה, קשיי עיכול, בחילות ודרגות משתנות של חרדה או דיכאון.
סיבים בעיקר מפירות וירקות
סיבים בעיקר מפירות וירקות צילום: sxc

מדובר בשכיחה מבין הפרעות מערכת העיכול ובגינה פונים לרופאים בתחום בין 30 ל-50 אחוז מהסובלים. הדרך לאבחן אותה היא על ידי שלילת מחלות אחרות דומות כמו: מחלות מעי דלקתיות, אי סבילות ללקטוז, צליאק וגידולים.

לאחר שלילת מחלות דמויות תסמונת המעי הרגיז, נפנה לגישה הטיפולית ברפואה הטבעית המתבססת על בחינת גורמים פיזיולוגיים, פסיכולוגיים ותזונתיים. הטיפול התזונתי כולל הגדלת מרכיב הסיבים, ביטול מזונות אלרגניים או מזונות היוצרים אי סבילות, עידוד לפעילות גופנית ושליטה במרכיבים הפסיכולוגיים.

ההמלצות מתמקדות בצריכת סיבים הנצרכים מפירות וירקות על קליפותיהם, יותר מאשר ממקור כמו דגנים והיא מתאימה במיוחד לסובלים מ-IBS עם רקע של עצירות. נוכחות של סיבים מחיטה יכולה לעורר פוטנציאל אלרגני חבוי ואף להחמיר תחושה של כאבי בטן בשל נוכחות הגלוטן.

במרבית המקרים של תסמונת המעי הרגיז, סיבים תזונתיים שעשויים לשמש כבחירה הטובה ביותר להפחתת התסמינים בלא שיהיו ממקור של חיטה הם הגואר גאם - סיב מצמח הגדל בהודו ובפקיסטן, קליפות של לחך בלוטי, פקטין, סובין שיבולת שועל, קטניות וירקות ופירות.
אי סבילות למזון

ההתייחסות לאי סבילות היא בדומה למצב המתאר רגישות בדרגה מסוימת למזון. לא מדובר באלרגיה למזון, מפני שזו ניתנת למדידה אובייקטיבית. בקרב אנשים עם IBS לא נמצאו בדיקות אלרגיה חיוביות, בשל חוסר בהתערבות של מתווכים במערכת החיסון.

לרוב, כשני שליש מהמטופלים עם IBS חיים עם אי סבילות אחת למזון, ולחלקם אף כמה אי סבילויות. מזונות עשירים בפחמימות, כמו גם מזון שומני, קפה, אלכוהול ותבלינים חריפים, מזוהים בתדירות גבוהה כגורמים לתסמינים.

הדרך לבחון את אי הסבילות היא באמצעות השמטת המזונות מהתפריט לשבוע ימים והחזרתם בהדרגה - כך יכול המטופל לבחון מחדש את סף אי הסבילות שלו. דרך

ייעוץ תזונתי של איש מקצוע ניתן יהיה לבחון את התפריט הקיים ולהרכיב אחד חדש המותאם למטופל.

חלק ממטופלי ה-IBS יגלו שהאלרגנים השכיחים ביותר הם מוצרי החלב והדגנים המכילים גלוטן ולקטוז (סוכר החלב), והם אלו שייצרו את הסימפטומים השונים. ולכן ההמלצה תהיה מעבר לתזונה חלופית שיכולה להיות נטולה או מופחתת גלוטן ולקטוז.

מזונות מומלצים: הדגנים המומלצים כבסיס לתפריט הוא האורז על סוגיו ומוצריו. ההמלצה היא על אורז בסמטי מלא, או אורז מלא רגיל ואדום, פראי, ווהני, פסטה מאורז, חלב אורז, ופצפוצי אורז. האורז דל בנתרן ובשומן ונטול גלוטן, ומכיל ויטמיני B כמו תיאמין, ניאצין וברזל.

לא להיות במתח

כמו כן, מכיל האורז תמצית שמן סובין אורז (Gamma Oryzanol), שמן היפו אלרגי ואנטי אוקסידנטי, שתודות לריכוז חומצות השומן שבו מגן ומסכך את דפנות מערכת העיכול. דגנים נוספים נטולי גלוטן: קינואה, דגן בעל כמות גבוה של חלבון, קלה לעיכול ולבישול. אפשרית להכנת סלטים קרים, אורז וגם דייסה.

כוסמת - לא דגן אלא זרעי פרי אך נהוג לבשל אותו כמו דגן. דוחן, תירס ואמרנט יהיו דגנים המשתלבים בצורה טובה ומבריאה בתפריט ה-IBS. חשוב להתייחס גם לאופן האכילה וסוג המזון: ככל שהמזון יורכב מכמה מני מזונות (חלבון ופחמימה) ויהיה קשה יותר, כך גם מערכת העיכול תידרש לעבודה קשה יותר בעיכולו. לכן חשוב להקפיד על מזון רך שאינו מורכב מדי ועל חלוקה לארוחות קטנות שאינן מכבידות.

בין טכניקות גוף ונפש לטיפול בתסמונת המעי הרגיז - תאוריות פסיכולוגיות שונות שנקשרו עם התקפי IBS, כמו חרדה, עייפות, תחושת עוינות, דיכאון, הפרעות שינה. במחקרים נמצא קשר בין מצבי מתח לתסמונת המעי הרגיז. הטיפול הקונבנציונלי נותן מענה בשיטות פסיכוטרפיסטיות שונות הכוללות ייעוץ אישי ופסיכותרפיה התנהגותית. הכלים ברפואת גוף-נפש יתבססו על הרפיית מתחים כמו נשימות, הרפיה פרוגרסיבית ודמיון מודרך.

גם הגברה של הפעילות הגופנית הוכחה כמועילה למטופלים עם IBS, שמדווחים כי הליכות יומיות רגועות מורידות את התסמינים, ככל הנראה הודות להשפעות הידועות של הפעילות הגופנית על הפחתת הלחץ.

הכותבת היא נטורופתית ומומחית לתזונה טבעית

כל המבזקים של nrgמעריב לסלולרי שלך

תגובות

טוען תגובות... נא להמתין לטעינת התגובות
מעדכן תגובות...

פורומים

כותרות קודמות
כותרות נוספות
;
תפוז אנשים