מחקר: בדיקת רוק תוכל לשמש בעתיד ככלי לחיזוי של מחלות
בדיווח לכתב העת למחקרי חלבונים של החברה האמריקאית לכימיה, סיפרו מומחים כי מצאו בבדיקה 528 סוגים של חלבונים בנשים, בהם התרחשו עם השנים תהליכים כימיים. רובם מעורבים בקטגוריות תפקודיות בגוף כמו במערכת החיסונית, כשהשוני בהרכבם יכול לסייע באבחון מחלות הפוגעות יותר בנשים

528 סוגים של חלבונים בבדיקה צילום המחשה: אי-אף-פי
החוקרים ערכו בדיקה כימית לזיהוי חלבונים בדגימות רוק של נשים בריאות, שחולקו לשתי קבוצות גיל: האחת כללה נבדקות בגילאי 30-20, והאחרת בנות 65-55. בבחינה אתרו החוקרים 528 סוגים של חלבונים, מחציתם משותפים לשתי קבוצות הגיל השונות, ובהם התרחשו עם השנים תהליכים כימיים.
חלק מהחלבונים היו מרובי משימות, ולבסוף התברר כי בקרב הנשים הצעירות יותר, 80% מהחלבונים שברוק מעורבים בארבע קטגוריות תפקודיות: 11.6% בפעילות הגנתית מפני מחוללי מחלות, 34% ברכיבים הכימיים השונים של המערכת החיסונית, 29.2% בפעילות האנזימים ו-9.4% בתפקודי ויסות שונים. השאר (פחות מ-20% מכלל החלבונים) ממלאים תפקידים אחרים בהם נוטל חלק הרוק, כמו סיוע בהסעת מזון לעוס והפרשות.
בדגימות הרוק של קבוצת הגיל 65-55, נתגלו 460 סוגים שונים של חלבונים, כ-40% מהם קשורים לתפקודיה השונים של המערכת החיסונית, 24.8% לפעילות האנזימים, 10.2% לתפקודי ויסות ו-7.8% למשימות הגנה ישירות מפני מחוללי מחלות.
אבחון מחלות כמו זאבת
ראש צוות המחקר, ד"ר ג'ון ייטס ממכון סקריפס בקליפורניה, מסר בדיווח כי מתברר שעם השנים חלים שינויים בתכולת החלבונים שברוק ובהרכבם, במיוחד אצל נשים.
לפיכך, בדיקה כימית של הרוק במעבדה תאפשר לאבחן מחלות כמו זאבת, או התסמונת על שם סיוגרנס המתבטאת ביובש בפה ובעיניים, וכן מחלות אחרות הקשורות בהפרעות במערכת החיסונית. עורכי המחקר הדגישו כי מחלות אלו פוגעות יותר בנשים מאשר בגברים, ותוקפות מיליונים ברחבי העולם.
לדברי ד"ר ייטס, השימוש
בבדיקת רוק נעשה במטרה לברר אם תלונות כמו התקשות מפרקים ודעיכה בזיכרון מהווים סימנים נורמלים לתופעות הקשורות בגיל, או שהן צריכות להדליק נורות אדומות לגבי סימני מחלה מתפתחת.
הרוק בפה מכיל מאות סוגים של חלבונים שונים המעורבים הן בתהליכי הלעיסה והעיכול ומשמשים במאבק במחוללי מחלות. עתה יש כוונה לרתום את הבדיקה הכימית של מולקולות חלבוני הרוק, כדי שתשמש כלי לאבחון מהיר של מחלות ויתכן אפילו שתהווה במקרים מסוימים חלופה לבדיקת דם.