צמחי מרפא ותרופות מרשם: שילוב בטוח?

שילוב לא נכון של תרופות וצמחים עלול לגרום לבעיות בריאות לא מעטות, לכן יש לשים לב לקווים המנחים

יונת דביר | 7/2/2010 18:04 הוסף תגובה הדפס כתבה כתוב לעורך שלח לחבר
ירחון הקולג' האמריקאי לקרדיולוגיה (GACC), פרסם לאחרונה סקירה רפואית, לפיה השימוש בפורמולות המכילות צמחי מרפא כמו הגינקו בילובה או ההיפריקום, עלול לסכן את בריאותם של אלה הנוטלים תרופות המיועדות למחלות לב וקשישים.
מזיקים, אבל גם מועילים. צמחי מרפא
מזיקים, אבל גם מועילים. צמחי מרפא צילום: SXC
 
מסקנות המומחים בתחום רפואת הלב, הן שישנן פורמולות צמחים שיכולות להעצים את פעילות תרופות המרשם המיועדות לחולי לב, או לפגוע ביעילות שלהן. כמו כן, שילוב של תרופות וצמחים עלול לגרום להפרעות בקצב הלב ולדימומים.

על פי ההערכות, מעל ל-15 מיליון אמריקאים צורכים כיום צמחי מרפא או פורמולות צמחים שלא במרשם רופא, על סמך דעתם האישית בלבד. בישראל, אחד מכל שלושה בני אדם משתמש בצמחי מרפא או בתוספי תזונה.

פרט לאוכלוסיית חולי הלב, הסקירה הרפואית ציינה גם את בני הגיל השלישי. מדובר בחלק באוכלוסיה שסובל לרוב ממספר מחלות, ולכן נאלצת לנטול כמה תרופות מרשם שבפני עצמן עלולות לגרום להתנגשויות ולתופעות לוואי. לכן אוכלוסיה זו הופכת לרגישה יותר בכל הקשור לתוספי תזונה וצמחי מרפא שאינם במרשם.

צמחי המרפא ותוספי התזונה הפכו מזה זמן לחלק מאורח החיים המערבי. פעמים רבות ההתייחסות לתוספים ללא מרשם רופא, היא כאל מאכל לא מזיק. כך נוצר הרושם שמוצר טבעי לא יכול לסכן חיים, אך לא כך הדבר. השילוב בין תרופה קונבנציונלית לטבעית עלול לגרום לתופעות לוואי מסוכנות.
מענה לבעיות רבות

במחקר שפורסם בביטאון "הרפואה" של ההסתדרות הרפואית, הזהירו מומחים מפני הנזק האפשרי המצוי בשילוב של תרופות קונבנציונליות וצמחי מרפא. לדוגמה: שום או גינקו ואספירין, היפריקום וגלולות למניעת הריון או חגיגת ואנטיביוטיקה.

המלצת החוקרים הייתה לידע את הרופא המטפל באילו תוספי תזונה וצמחי מרפא משתמש המטופל. מטופלים רבים אינם רואים בכך חשיבות, ולכן על הרופא המטפל להיות ערני כלפי מטופלים הנוטלים תרופות ובעיקר אלה מהאוכלוסייה המבוגרת.

לצמחי מרפא כשהם נצרכים בצורה מבוקרת, יתרונות טיפוליים רבים והם

מספקים מענה לבעיות בריאות רבות כמו: הגדלת הערמונית אצל גברים, חוסר איזון הורמונלי, דיכאון וחרדה, מגרנות, לחץ דם גבוה ובעיות בדרכי השתן בנשים.

תרופות מרשם שעלולות לגרום בצריכה משותפת עם צמחי מרפא לתופעות לוואי, היא ה-Lopresor או ה-Neobloc לבעיות לחץ דם ומחלות לב, שיעילותה עלולה להיפגע בשילוב צמח הג'ינסנג. תרופת ה-Nifedipine, בשילוב צמח הגינקו בילובה וה-Ikacor, שיעילותה נפגעת עם צמח Ma Huang (שרביטן), שעלול אף לגרום להפרעות קצב לב. כמו כן, פעילות תרופה זו תגבר עם נטילת תמצית שום.

תרופות פסיכיאטריות - הפסיליום, בשילוב עם תרופות פסיכיאטריות ותרופות נגד פירכוסים, עלול לגרום לירידה ביעילות התרופות. שילוב של ולריאן (להרגעה ולשינה) עם תרופות נוגדות חרדה ואפילפסיה, עלול לגרום לדיכוי מערכת העצבים המרכזית.

להימנע משום ומבצל

הצמח היפריקום (St. John's wort) טוב לטיפול בדיכאון, חרדה ואי שקט. הוא עלול לגרום לירידה ביעילותן של תרופות רבות בשל פינוין המהיר מהכבד. בשל כך יש להימנע מלקיחת הצמח עם התרופות הבאות: נוגדות HIV, ציקלוספורין, תרופות נוגדות אפילפסיה, דיגוקסין, גלולות למניעת הריון, וורפורין (נוגד קרישה), SSRI ו-מעכבי MAO.

תרופות נוגדות קרישה - תרופות מסוג זה זקוקות לניטור המטופל על ידי הרופא המטפל ולכן יש לנקוט במשנה זהירות עם צמחי מרפא. שילוב של אספירין והצמח גינקו יכול לגרום לדימום מסוכן. כך גם לגבי אספירין ושום.

על הנוטלים קומדין להימנע מצמחי מרפא ותוספים כמו: גינקו, כורוכום, טבבויה, אנג'ליקה סינית, גי'נסנג סיבירי וקוריאני, קפסיקום, עוזרר, לאונורוס, אסטרגלוס, פיליפנדולה ותוספי תזונה דוגמת שמן דגים, זרעי פשתן, שמן GLA, פפאין, ברומליין, ויטמין E, קו-אנזים Q10. כמו כן יש להימנע משום ומבצל.

אסטמה ואלרגיות - הצמח שוש קרח (Glycyrrhiza) גורם להפחתת קצב הפינוי של תרופות סטרודיאליות. בנוסף, אחד החומרים הפעילים הקיימים בצמח עלול לגרום לעלייה בלחץ הדם. יש לשים לב לסוכריות ליקריץ (סוכריות סוס שחורות) המכילות את החומר הפעיל. כמות מסוימת עלולה לגרום לתנודות בלחץ הדם.

שילוב של אכיניציאה (לטיפול ולמניעת מחלות נגיפיות) עם תרופות סטרואידים, או תרופה נגד אלרגיה ותרופה להורדת כולסטרול עלול לגרום לפגיעה בטיפול או לעלייה חדה ברמת התרופות.

יש גם יחסי גומלין מועילים

סוכרת - נטילת ג'ינסנג קוריאני (לדיכאון קל, עייפות וחולשה) בשילוב תרופות לטיפול בסוכרת עלול לגרום לירידה חדה ברמות הסוכר. הצמח PANAX בשילוב אינסולין, עלול להפחית משמעותית את רמות הסוכר ולגרום להיפוגליקמיה.

פרט לאזהרות ולסיכונים הכרוכים בשילוב שבין צמחי מרפא לתרופות, חשוב להזכיר שבחלק מהמקרים ישנם יחסי גומלין רצויים והשפעות מועילות על בריאות המטופל. לדוגמה: תמצית שום כתוסף עשויה להועיל לתרופות לסוכרת, אומגה 3 משפרת פעילות תרופות נוגדות דיכאון ואת פעילות תרופות הסטטינים להורדת כולסטרול.

בין השיקולים לצריכה משולבת של צמחי מרפא ותוספי תזונה יחד עם תרופות מרשם, יש להתייחס למספר קווים מנחים ולנקוט במשנה זהירות: יש לבצע את הרכישה של המוצרים מחברות מוכרות ומוערכות, שמסוגלות לספק מידע מקיף על השימוש במוצר.

חשוב להמתין לפחות כשעתיים וחצי בין נטילת תרופות לצריכת תוספי תזונה או צמחי מרפא. לנוטלים תרופות בקביעות בשילוב תוספים, מומלץ לבצע ספירת דם ולבחון תפקודי כבד וכליות. על חברי האוכלוסיות בסיכון גבוה לשמור על ערנות בצריכת התוספים ולבקש ייעוץ מקצועי: קשישים, חולים במחלות כבד וכליה, כאלה הסובלים מיתר לחץ דם וחולים הנוטלים תרופות מדללות דם.

והדבר החשוב ביותר, הוא לחלוק עם הרופא המטפל את המידע אודות השימוש שלכם בצמחי מרפא, תוספי תזונה וטיפולים אחרים בתחום הרפואה המשלימה. פתיחות שכזו תעניק למטופל שימוש מושכל ברפואה המשולבת ותמנע תופעות לוואי.

הכותבת היא נטורופתית ומומחית לתזונה טבעית

כל המבזקים של nrgמעריב לסלולרי שלך

תגובות

טוען תגובות... נא להמתין לטעינת התגובות
מעדכן תגובות...

פורומים

כותרות קודמות
כותרות נוספות
;
תפוז אנשים