פסוריאזיס: אתם שאלתם, המומחה ענה

הגולשים הפנו שאלות לד"ר מיכאל זיו, מומחה למחלות עור, בנושא המחלה. הנה התשובות לשאלות שלכם

nrg מעריב | 19/1/2010 17:52 הוסף תגובה הדפס כתבה כתוב לעורך שלח לחבר
אני בת 28, סובלת מילדות מפסוריאזיס בקרקפת ובקפלי האוזניים. בתקופות לחוצות הקרקפת מתמלאת בפסוריאזיס שמגרד וגורם לנשירת שיער. עד היום, למרות שביקרתי אצל רופאי עור רבים, לא קיבלתי טיפול תרופתי. רק משחות שעוזרות באופן חלקי. האם אוכל לקבל טיפול כזה?
ביקור אצל רופאים רבים לגלות את הפסוריאזיס
ביקור אצל רופאים רבים לגלות את הפסוריאזיס צילום המחשה: רויטרס

ד"ר זיו: פסוריאזיס בקרקפת היא בעיה מתסכלת. לרוב, שימוש נכון בשמפו רפואי כמו אלפוסיל, יחד עם משחות ותמיסות, יכולים לשפר את המצב משמעותית. גם לאחר שהושגה הטבה, מומלץ להמשיך בטיפול מניעתי שעיקרו הוא השימוש בשמפו. במקרים בהם טיפולים אלה לא מסייעים, יש אפשרות לשקול טיפול בכדור ססטמי. פסוריאזיס המוגבלת לקרקפת אינה רשומה כהתוויה לטיפול ביולוגי.

אני בן 25, והמחלה עוברת בגנים של המשפחה. אחי הגדול סובל ממנה, ואצלי הופיעו בשנתיים האחרונות כתמי שמש. חמישה רופאי עור בדקו אותי, ואמרו שזו פטריית שמש. קיבלתי משחות ותרופות, אבל לצערי דבר לא עזר. לאחרונה רופא טען שיש סיכוי שאני סובל מהמחלה, אבל הוא לא היה בטוח.

אני מיואש, ולא יודע מה הבעיה בעור. אח שלי סובל מפסוריאזיס שמלווה בקשקשים בכל הגוף. הכתמים שלי מגרדים לפעמים באיזור המפרקים. לאחרונה זה התחיל להופיע בפנים, בלי קשקשים. האם אני חולה בפסוריאזיס? האם קיימת בדיקה שתוכיח בוודאות ממה אני סובל?

ד"ר זיו: אין באפשרותי לקבוע אבחנה על סמך תיאור התפרחת. במידה שקיים ספק באבחנה ניתן לבצע ביופסיה.

האם ניתן לגלות מה הפגם שגורם למחלה אצל הסובל מפסוריאזיס ולפעול לתיקון?

ד"ר זיו: למחלה גורמים שונים. לא כולם ידועים, כך שאין מדובר בפגם נקודתי אותו ניתן לתקן.

בני סובל מפסוריאזיס כתוצאה מטראומה שעבר. המחלה משתנת, לעתים יותר ולעתים פחות. היא התפרצה בגיל ארבע, כיום הוא בן תשע. האם יש סיכוי שהמחלה תעלם בגיל הבגרות? האם ניתן לטפל בה בצורה שונה ממשחות של רופאי עור שעוזרות לזמן קצר?

ד"ר זיו: פסוריאזיס היא מחלה כרונית, כך שמעצם הגדרתה היא לא ניתנת לריפוי מוחלט. אולם בהחלט יתכנו הפוגות במחלה, היכולות להמשך לאורך זמן ואף שנים רבות. קיימות אפשרויות טיפול מגוונות ולא רק משחות, אך הן ניתנות בהתאם למידת החומרה ותגובת הפריחה.

מה טיבן של התרופות הביולוגיות הקיימות בשוק והאם הן כוללות סטרואידים? מהן תופעות הלוואי לטווח הארוך?

ד"ר זיו: תרופות ביולוגיות מעצם הגדרתן אינן כימיות או סטרואידים, אלא חלבונים המופקים מן החי (בעיקר מאדם בשיטות של הנדסה גנטית). תפקידן לשבש את התהליכים במערכת החיסון המביאים בסופו של דבר להופעת הפסוריאזיס. השימוש בתרופות אלה לפסוריאזיס קיים רק שנים ספורות כך שאין נתונים לטווח ארוך, אולם במחלות אחרות נעשה בהן שימוש כבר למעלה מעשור ועד כה שיעור תופעות הלוואי המדווחות אינו משמעותי.

האם אומגה 3 צמחית מסייעת ובתוך כמה זמן?

ד"ר זיו: למיטב ידיעתי לא בוצעו בנושא מחקרים מבוקרים משמעותיים, כך שאין בידי תשובה חד משמעית.

האם ניתן לבצע הסרת שיער לצמיתות לסובלים מפסוריאזיס? לפני כשנתיים וחצי צרכתי כדורי ניאוטיגאזון, ולהבנתי אסור להיכנס להריון לפני שחלפו שלוש שנים מרגע ההפסקה. האם ישנה בדיקת דם שאפשר לבצע כדי להית בטוחה שאני יכולה להכנס שוב להריון?

ד"ר זיו: ניתן לבצע הסרת שיער. תיתכן בעיה במקרה של נזק לעור, כגון כוויה. במקרים אלה נוטה הפסוריאזיס להופיע באיזור הפגוע, אך גם בכך ניתן לטפל. באשר לבדיקת דם, לא קיימת כזו. ושלוש שנים מהפסקת הטיפול אמורות לספק טווח ביטחון.

בשנה האחרונה חלה החמרה במצב הפסוריאזיס. המחלה התפשטה לאזורים בגוף שלפני כן לא נפגעו. אני מטופלת לפרקים בדיפרוסאליק שעוזר יומיים-שלושה ומפסיק להשפיע. האם ביקורים תכופים באיזור ים המלח ושהייה בשמש יכולים לעזור? כמו כן, על פי מה נקבע האם אני זקוקה לתרופות החזקות יותר כמו אלה שמוזכרות בכתבה?

ד"ר זיו: ים המלח הוא אחד מהטיפולים המקובלים לחולי פסוריאזיס וניתן להפיק ממנו תועלת. על מנת להפיק את התועלת המרבית מומלץ לבצעו בהנחיית רופא עור. תרופות אחרות ניתנות לרוב כאשר הטיפול במשחות אינו יעיל דיו או שהשטח המעורב רחב.

אני סובל מפסוריאזיס במרפקים, באיבר המין ועל הקרקפת. על העור אני מורח את המשחה דייבבובט. לאחרונה הבחנתי בתוך האוזניים ובפנים בקשקשת של עור וכן על הפנים. האם הפסוריאזיס על איבר המין פוגע בהיווצרות זקפה? מה הטיפול שניתן לעבור כדי להעלים לחלוטין את המחלה?

ד"ר זיו: מחלת הפסוריאזיס אינה פוגעת בזקפה. למחלה אין ריפוי, אך יתכנו הפוגות ממושכות. לעתים הפוגות אלה מגיעות באופן

ספונטני, אולם לרוב הן ניתנות להשגה בעזרת טיפול מתאים. קשר בין מזון מסוים לפסוריאזיס לא הוכח מדעית באופן מבוסס.

כבר מספר שנים אני סובל מקילופים של העור באיזור הפנים. הדבר מתגבר בעיקר בתקופת החורף ובמיוחד לאחר רחיצת פנים. זה מטריד אותי מאד מבחינה אסתטית. האם קיים טיפול למניעת התופעה?

ד"ר זיו: מומלץ לפנות לרופא עור לקביעת האבחנה. אני משוכנע שניתן יהיה לתת מענה בהתאם.

האם מריחת משחות הכוללות קורטיזון על איזור איבר המין הגברי עלולות לפגוע בפוריות?

ד"ר זיו: שימוש במשחות הכוללות קורטיזון באיזור זה, לא גורמות לפגיעה בפוריות. יתכנו תופעות לוואי אחרות אם השימוש בהן נעשה שלא במידה ולא על פי ההנחיות.

מי זכאי לקבל את התרופות הביולוגיות?

ד"ר זיו: הקריטריונים בסל התרופות למצבים בהם יינתנו הטיפולים הביולוגיים, כוללים פסוריאזיס רובדית המערבת 50% ומעלה משטח הגוף או אזורים רגישים (פנים, איבר המין, קיפולי עור, כפות ידיים ורגליים), ובתנאי שלא חל שיפור משמעותי עם שני טיפולים סיסטמיים אחרים (פוטותרפיה, נאוטיגסון, מתוטרקסט).

איך אפשר להתגבר על הגירוד הבלתי נסבל?

ד"ר זיו: לרוב הגרד הוא חלק מהמחלה, כך שטיפול יעיל בפריחה יביא להקלה משמעותית בגרד. לעתים סיבת הגרד יכולה להיות יובש בעור ועל כך ניתן להקל בעזרת שימון, צמצום משך המקלחת ורחצה במים לא מאוד חמים.

אני בקבוצת סיכון לחלות במחלה עקב צליאק ומחלת מפרקים ראומטית בשם אנקלוזיס ספונדליטס. האם ישנן המלצות לרפואה מונעת בכל הקשור לפסוריאזיס מבחינת תזונה או אורח חיים?

ד"ר זיו: בעיקרון אין אפשרות למנוע את הופעת המחלה, אולם השמנת יתר, עישון וצריכת אלכוהול נחשבים לגורמים המסייעים להופעתה או החמרתה. הימנעות מאלה יכולה להפחית את הסיכון במידת מה.

אני פסוריאטי מגיל 20. אשתי לא חולה. יש לנו שלושה ילדים קטנים. מה הסבירות שילדיי יחלו במחלה האיומה הזאת?

ד"ר זיו: הסבירות להעברת המחלה בתורשה אינה אחד לאחד ועל פי הכלים שברשותנו כיום בלתי ניתנת לחיזוי.

אני בת 30, ומצב הציפורניים שלי בידיים נמצא בהדרדרות, שנפסקת בתקופת החורף. עברתי אין ספור בדיקות, והתייעצתי עם מומחים, כולם רשמו לי למיזיל או תרופות דומות אחרות למרות שממצאי מעבדה לא הראו שיש לי פטריה. חשוב לציין כי לקחתי למיזיל במשך שנה וזה לא עזר. לאחרונה אחד הרופאים רמז כי יתכן ויש לי פסוריאזיס בציפורניים. אני לגמרי אובדת עצות.

ד"ר זיו: בלי בדיקה לא ניתן להתרשם. לפסוריאזיס בציפורנים מספר מאפיינים, חלקם יחודיים.

אני חולה בדלקת מפרקים פסוריאטית. האם אסבול ממנה כל החיים? האם יש קשר בין עישון לפסוריאזיס ובעיות לב?

ד"ר זיו: דלקת מפרקים פסוריאטית היא מחלה כרונית, אולם בעזרת טיפול מתאים ניתן להגיע להפוגה ותפקוד נטול מגבלות או כאב. באשר לשאלה השניה, קיימים דיווחים על החמרת הפסוריאזיס במעשנים ועל שיעור מוגבר של טרשת עורקים ומחלות לב.

למעלה מ-30 שנה אני סובלת מהמחלה בראש ובמרפקים, ולאחרונה גם באיזור הגבות ובתנוכי האוזניים. מאז ועד היום אני מטפלת במשחה topisalen. היא עוזרת אם מתמידים ולא מגרדים, אבל היות שאני מגרדת את הראש, אני משוכנעת שאחר כך כשאני נוגעת במקומות אחרים על פני העור, אני בעצם מדביקה גם אותם. האם יש מוצרים טובים יותר כיום?

ד"ר זיו: ראשית, המחלה אינה מדבקת ולא עוברת בנגיעה ממקום אחד לאחר בגוף. קיימים תכשירים רבים אחרים לטיפול, ראי תשובה מספר אחת.

כל המבזקים של nrgמעריב לסלולרי שלך

תגובות

טוען תגובות... נא להמתין לטעינת התגובות
מעדכן תגובות...

פורומים

כותרות קודמות
כותרות נוספות
;
תפוז אנשים