הפרעות שינה: רבע מבני ה-65 ומעלה סובלים, הרוב לא מודעים

ייתכן שהפסקתם לנשום, שחלקים במוחכם לא תפקדו בצורה תקינה, ואפילו חבטתם בשותפכם למיטה. אחד מכל ארבעה מבוגרים (בני 65 ומעלה) סובל מהפרעת שינה, וגם ילדים קטנים רבים מתקשים לישון בצורה תקינה. יום עיון מיוחד שנערך בישראל ניסה להעיר את הרופאים מאדישותם בכל הנוגע להפרעות שינה

אורי בינדר | 17/1/2010 16:47 הוסף תגובה הדפס כתבה כתוב לעורך שלח לחבר
זוג סיני המתגורר בארצות הברית סבל במשך תקופה ארוכה מתופעה קשה: בכל לילה היה הבעל חובט באשתו בחוזקה. לאישה האומללה לא היה כל רצון או צורך לפנות למשטרה, כיוון שבעלה נהיה אלים מתוך שינה, ללא שליטה על מעשיו או מודעות להם. במקום לקרוא לשריף המקומי הזעיקו השניים את פרופ' סטיבן שרף, מומחה בעל שם עולמי להפרעות שינה.
רק לאחרונה התפתח למומחיות. הפרעות שינה
רק לאחרונה התפתח למומחיות. הפרעות שינה צילום: tizwas01, sxc
 
פרופ' שרף, מאוניברסיטת מרילנד שבארצות הברית, מנהל מרכז לטיפול בהפרעות שינה, היה בשבוע שעבר אורח הכבוד בכנס הבינלאומי שנערך במרכז הרפואי סורוקה בבאר שבע. את המשך הסיפור על הסינים שמענו ישירות מפיו.

"האישה סיפרה כי בעלה חולם בלילה שהוא מתקוטט עם מישהו, ומכה אותה מתוך שינה. בדיקות השינה שערכנו לו גילו כי מקור האלימות הוא אכן בחלום, שגרם לו להזזת הידיים בבדיקה. פתרנו לו את הבעיה באמצעות תרופה, והזוג המשיך לחיות באושר ובעושר". הבעל החולם נשאר במעקב, כיוון שלעתים תנועות מתוך שינה הן סימן מקדים למחלת הפרקינסון.

אך לא כולם ממהרים להיבדק, ולדברי שרף התחום כולו סובל מחוסר מודעות חמור. לדבריו, כיום מכירה הרפואה ב-58 סוגים של הפרעות שינה, אך לימוד התחום החל להתפתח רק לפני 25 שנים - ורק לפני עשר שנים התפתח למומחיות בפני עצמה.

למעשה, הפרעות השינה לא היו מוכרות בתחום הרפואה המודרנית במשך שנים רבות, "אף שכשליש מחיינו אנו ישנים, ושינה זה דבר פעיל ומסובך", מוסיף שרף.
עליה במעורבות בתאונות דרכים

חלק מהפרעות השינה עלולות להיות קטלניות. אחת מההפרעות הנפוצות ביותר היא דום נשימה בשינה, שהחלה להופיע בספרות המקצועית רק בשנות השישים של המאה הקודמת, אז עשה שרף את צעדיו הראשונים בתחום.
פרופ' שרף, מתי שמעת לראשונה על הפרעות שינה כסוגיה רפואית?
"כשהייתי מתמחה ב-1976 הסבירו לי על ה'חידוש' הזה. במרפאה שלנו יצא לי לטפל בסובלים מההפרעה הזו. הגיע אליי פוליטיקאי בן 45 שסבל מעודף משקל, שלא יכול היה לשבת בבית המחוקקים בלי להירדם במהלך דיונים חשובים. אשתו סיפרה לי שהוא נוחר בלילה ולכן היא בחרה לישון בחדר אחר. האיש סבל מכאבי חזה בלילות, והקרדיולוגים חשבו שיש לו בעיה באבי העורקים".
והם צדקו?
"מה פתאום, שלחנו אותו לבדיקה אצלנו והתברר שהוא סובל ממצב חמור של דום נשימה בשינה. בלילה היו לו חסימות של נשימה והוא החל להתאמץ כדי לקבל אוויר. הפסקות נשימה כאלה ארכו כשתי דקות, אחוז החמצן בדם ירד ולחץ הדם עלה.

"הדופק עלה, ובסוף הפסקות הנשימה הוא התעורר ונחר נחירות איומות. זוהי מחזוריות של מאות הפסקות נשימה בשינה. שלחנו אותו למעבדת שינה והתאמנו לו מסכת

אף. העלינו לו את לחץ האוויר בדרכי הנשימה, וזה איפשר לו לנשום ולישון".

ואכן, דום נשימה בשינה גורם לסובלים ממנו לעייפות יתר במשך היום - ואחת התופעות המסוכנות היא עייפות בנהיגה. במצב של דום נשימה בינוני עד חמור גובר הסיכוי להיות מעורב בתאונת דרכים פי 5.5 מאשר מי שאינו סובל מהמחלה מסביר שרף: "יש ירידות של חמצן בדם, וזה גורם להתפתחות בעיות לב וכלי דם.

"האבחון המקצועי חשוב"

"ניכרת העלייה בשכיחות של התקפי לב בקרב הסובלים מדום נשימה בשינה, וזה כולל גם שבץ מוחי, טרשת עורקים ולחץ על הלב".
כמה אנשים סובלים מהפרעות שינה?
"בגיל 65 מגיע שיעור החולים בהפרעות שינה למיניהן ל-25%".
מקרה נוסף, שהיה בטיפולו של המומחה האמריקאי, נגע לאישה בת 45 שלא הצליחה להירדם בלילות - ולא תפקדה בימים. אחרי שבעלה איים להתגרש ממנה על הרקע הזה, היא התמכרה לכדורי שינה.
כיצד טיפלתם בה?
"לימדנו אותה 'תרפיה התנהגותית קוגניטיבית', שם עבדנו על קביעת הרגלי שינה ואסטרטגיית התמודדות עם שינה. בנוסף טופלה החולה בידי פסיכולוגית בנושא הדיכאון שבו לקתה. אחרי חודשים של טיפולים רפואיים, פסיכולוגיים והתנהגותיים החלו להיפתר הבעיות והגברת החלה לישון טוב בלילה. בעלה חזר לישון איתה והיא לא נזקקה יותר לכדורים".

יום העיון שנערך בסורוקה נועד להגביר את המודעות בישראל לתופעה. לדברי פרופ' אשר טל, מנהל מחלקה בבית החולים ויו"ר איגוד רופאי ריאות ילדים בישראל, "אנו רוצים להעלות את המודעות לבעיות השינה. לא כל אחד יכול לשלוח חולים למעבדת שינה, צריך לפני כן ייעוץ מקצועי. 35% מהחולים עם דום נשימה בשינה סובלים ממחלה אחרת, ולכן חשוב האבחון המקצועי".

גם שרף מודאג מאופן ההכשרה של רופאים ומטפלים: "אחד הנושאים המועלים בקרב המומחים לשינה בעולם הוא העדר תוכנית השתלמות לפסיכיאטרים בנושא שינה". טל מוסיף: "ההתעניינות של הפסיכיאטרים בתחום הפרעות שינה גדלה בתקופה זו".

להוציא את המחשב מהחדר

פרופ' טל, אילו חידושים צפויים בתחום בשנים הקרובות?
"השתתפנו במחקר סודי על תרופה חדשה, שהיא כדור מהפכני המתאים לבני אדם המתקשים לישון בגלל חוסר פעילות של חומר מסוים במח. יש תקווה שבקרוב תהיה תרופה לא מרדימה ולא ממכרת ומכניסה למצב שינה, וזאת באמצעות ניתוק החומר הגורם לעוררות המוח".
מדוע רופאי ילדים צריכים לצבור ידע בנושא הפרעות שינה?
"הבעיה של חוסר שינה בקרב מתבגרים הופכת לשכיחה וגורמת לירידה בהישגים ובתפקוד היומי. חלק ממנה מוסבר בהעדר משמעת בבית, כי ההורים איבדו את סמכותם. חלק מהירידה בהישגים של הנוער הישראלי נובעת מחוסר שינה.

"באחרונה הגיע אליי נער בן 15 שהפסיק ללמוד לאחר שנרדם בשיעורים והוריתי לאבא שלו להוציא מחדרו של הבן את המחשב והטלוויזיה, כדי שיישן יותר ויתפקד בצורה טובה יותר. רופאי ילדים מטפלים בשנים האחרונות בנושא חוסר השינה של ילדים, כי הבעיה גדלה".

ד"ר אביב גולדברט מהיישוב להבים, מומחה למחלות ריאה של ילדים ומומחה בהפרעות שינה בסורוקה, התמחה בזמנו אצל פרופ' אשר טל. גולדברט וטל חוקרים יחד תופעה של קשיי נשימה בזמן שינה אצל ילדים, המכונה "Obstructive Sleep Apnea", או בקיצור O.S.A. בקרב מבוגרים התופעה כבר מוכרת, אך בקרב ילדים עדיין לא נעשו מספיק מחקרים בנושא.

בין הסיבוכים: מחלות לב ואירוע מוחי

לדבריו, "שלושה אחוזים מקרב הילדים סובלים מ-O.S.A, לעומת חמישה אחוזים מהמבוגרים. הסיבה הנפוצה לכך בקרב ילדים היא שקדים מוגדלים, שבאמצעות הסרתם נפתרת הבעיה של 75% מהמקרים".

סיבוך נוסף של המחלה הוא דלקת שהתפשטה בדם, בשתן ובדרכי הנשימה. "ילדים אלה נמצאים בסיכון מוגבר לבעיות בריאותיות בגלל התפשטות של דלקת סיסטמית, בדומה למבוגרים הסובלים מ-O.S.A.

"הסיבוכים עלולים להיות מחלות לב, אירועים מוחיים, בעיות כלי דם, השמנה ולחץ דם גבוה בגיל מבוגר", מציין ד"ר גולדברט ומדגיש כי המטרה היא למצוא טיפול לא ניתוחי - שיחליף את הניתוחים להסרת השקדים והפוליפים בקרב ילדים.

כל המבזקים של nrgמעריב לסלולרי שלך

תגובות

טוען תגובות... נא להמתין לטעינת התגובות
מעדכן תגובות...

פורומים

כותרות קודמות
כותרות נוספות
;
תפוז אנשים