סקר: כמחצית מהנשים לא נבדקות לגילוי סרטן השד
סיבה לדאגה: סקר שנערך לקראת אירוע ההתרמה של עמותת אחת מתשע מגלה ש-44% מהנשים בגילאי 65-20 לא טרחו לעבור את הבדיקה לאיתור הסרטן הנפוץ. המצב חמור אצל דתיות ובעלות הכנסה נמוכה וכשנשאלו למה לא נבדקו ענו "אין סיבה"

בדיקה בבית החולים ברזילי באשקלון. צילום: אדי ישראל
הנתון גבוה יותר בקרב נשים בגילאים 34-25, שההמלצה לגביהן היא בדיקה פעם בשנתיים: כ-70% מהן דיווחו כי לא נבדקו מעולם.
מודעות נמוכה למחלה הממארת הקטלנית קיימת גם במגזר החרדי, שם 76% מהנשים לא עברו בדיקת ממוגרפיה או אולטרה-סאונד לאיתור הסרטן. במגזר הדתי-לאומי המצב לא הרבה יותר טוב - 74% מהנשים דיווחו כי לא נבדקו מעולם. כשמרבית הנשים בסקר נשאלו מדוע הן לא נבדקו, ל-32% מהם לא הייתה תשובה. 18% נוספים הסבירו כי לא נבדקו בשל חוסר זמן.
"גילוי מוקדם מפחית תמותה"
"זה שהמדינה מממנת בדיקות ממוגרפיה רק לנשים מעל גיל 50, לא אומר שנשים צעירות יותר לא חולות בסרטן השד", אמרה ד"ר רנה חנא, סגנית מנהל המחלקה הכירוגית בבית החולים כרמל בחיפה. "בעוד שישנם נשים מודאגות שנבדקות לפחות פעמיים בשנה, ישנן כאלה שמזניחות את הנושא, ואפילו כשהן מרגישות גוש בשד הן מתעלמות מכך ומגיעות לבדיקה לא פעם כשזה מאוחר מדי".
לדברי ד"ר חנא, "עדיף לוותר מדי פעם על תספורת חדשה ולממן בדיקת ממוגרפיה כי ישנם
מקרים שאפילו כירורג שד מומחה אינו מזהה את הגידול. לצערי, כשמגלים את הגידול בשלבים המאוחרים הטיפול קשה יותר, וסיכויי ההחלמה קטנים".
"גילוי מוקדם מפחית את התמותה מסרטן השד, ומעלה את סיכויי ההחלמה לכ-90% לאחר חמש שנים", אמרה שיר גור, מנכ"לית עמותת אחת מתשע. "תוצאות הסקר מצביעות על חוסר מודעות לנושא, בעיקר בקרב נשים צעירות ואוכלוסיות מסוימות, כגון נשים חרדיות ונשים בעלות הכנסה נמוכה".
לפרטים ותרומות - אתר האינטרנט של עמותת אחת מתשע