ד"ר הצילו: על בחילות, הקאות ובדיקות ראויות
כבר חודש שאשתי סובלת מבחילות והקאות. בדיקות דם נמצאו תקינות והיא לא בהיריון. אילו בדיקות נוספות לבצע?

בדיקות דם. צילום: datarec, sxc
הגורמים לבחילות והקאות יכולים לנוע ממחלות זיהומיות החולפות מעצמן ועד מחלות חמורות. אם הן מורגשות בשעות הבוקר המוקדמות, הדבר עלול להעיד על הפרעות מטבוליות, כמו סוכרת ואי ספיקת כליות. בחילות בוקר יכולות גם להעיד על צריכת אלכוהול מופרזת.
הקאות המתרחשות זמן קצר לאחר האכילה עלולות להעיד על כיב קיבה או דלקת בקיבה. לעומת זאת, הקאות המתרחשות כמה שעות לאחר האכילה יכולות להצביע על חסימת מוצא הקיבה או חסימת מעי. מדדים חשובים באבחון הסיבות הם כאבי בטן, חום, צהבת, ירידה במשקל, שימוש בתרופות ועוד.
להקפיד לאכול בבוקר
במהלך הבדיקה הגופנית מודדים את לחץ הדם, כדי להעריך אם קיים חוסר בנוזלים. לחץ דם גבוה עלול להעיד על הפרעה הורמונלית כגורם למצב הגופני. יש להתייחס לחיוורון, לצהבת, לצבע עור שזוף, לרגישות במותניים ולהפרעת שיווי משקל.
בדיקות המעבדה נלקחות בהתאם לאפשרויות העולות מההיסטוריה הרפואית והבדיקה הגופנית. בדיקת שתן ובדיקת אוריאה בדם יילקחו במקרים של חשד להצטברות אוריאה. בדיקת גסטרוסקופיה
(הסתכלות אל הוושט והקיבה באמצעות צינור) תבוצע בחשד למחלת כיב קיבה.
יש תרופות שנועדו לדכא אזורים במוח האחראים על בחילות, אך לא קיימות תרופות מרשם לטיפול בבחילות והקאות עקב הריון. כדי להקל על התופעה יש להקפיד לאכול בבוקר. יש מקום להמשך בירור במרפאת רופא המשפחה. בהתאם לנתונים הרפואיים, הבדיקה הגופנית ובדיקות המעבדה, עשוי הרופא להמליץ על המשך בירור וטיפול מתאים.