סרטן השד: התשובות לשאלות הגולשים

במסגרת חודש המודעות לסרטן השד ענה הפרופ' פפא, מנהל המרכז לבריאות השד בביה"ח תל השומר, לשאלות שלכם על הסכנות שבמחלה

nrg מעריב | 21/10/2009 17:19 הוסף תגובה הדפס כתבה כתוב לעורך שלח לחבר
הבדיקות הגנטיות שללו את האפשרות שאני נושאת את הגנים הגורמים לסרטן השד. עתה היועצת הגנטית טוענת כי אני נמצאת באותה רמת סיכון כמו שאר האוכלוסיה, כך שעליי לעבור בדיקות ממוגרפיה החל מגיל 50 ותו לא. עם זאת, קיימים במשפחתי מקרים רבים של תחלואה בסרטן השד ולכן שאלתי היא האם עליי לנקוט באמצעי זהירות ומניעה כבר עכשיו כאשר אני בת 30?
לא לחשוש מבדיקה.
לא לחשוש מבדיקה. צילום: אמיר מאירי

פרופ' פפא: היועצת הגנטית מסרה לך שאינך נשאית לגנים ולמוטציות שנבדקו אצלך. איני יודע באם נבדקו רק מוטציות ששכיחות ביהודים אשכנזים או נסרק הגנום כולו. יש עוד גורמים גנטיים אשר עלולים לגרום להיארעות גבוהה יותר של ממאירות שד במשפחות אך הם טרם זוהו. כמו כן, אין לשכוח את השפעת החשיפה לגורמי סיכון סביבתיים והורמונים. לאור זאת, גם אם אינך נשאית אבל יש לך סיפור משפחתי מובהק, אני ממליץ שתהיי במעקב ותפני לכירורג שד.

הנושא נמצא כל הזמן באוויר ונשמעות תאוריות שונות. הייתי מעוניינת לדעת: האם נטילת גלולות לאורך שנים מעלה את הסיכון ללקות בסרטן? האם יש גלולות יותר ופחות מסוכנות?

פרופ' פפא: גלולות הם נושא רחב מאחר וישנם הרכבים שונים. בסקירת המחקרים בספרות אין עדות מובהקת ומספקת שגלולות אכן מעלות בצורה משמעותית את הסיכון לממאירות שד בקרב אוכלוסית הנשים הבריאה. מאידך, גלולות מקטינות את הסיכון לחלות בממאירות השחלה. לגבי הורמונים תחליפים לאחר גיל הבלות הסיפור שונה.

מה הסימנים לסרטן השד בגברים ואצל מי ניתן להיבדק?

פרופ' פפא: לרוב מדובר בגוש, שינויים בעור או בעטרה ובפטמה. הרופא הבודק הוא בדרך כלל כירורג, אם כי גם רופא משפחה מיומן יכול.

האם קל יותר להבחין בגידול אצל אישה שהחזה שלה קטן מאד?

פרופ' פפא: אמנם חזה קטן קל יותר לכאורה לבדיקה, אבל לעתים הוא סמיך יותר ולכן קשה לזהות בו ממצא.

אני בת 27 ועברתי ניתוח להגדלת חזה. לפני כשנה עברתי ממוגרפיה ואולטראסאונד, שם נמצאו מספר ציסטות ונאמר לי על ידי כירורג שהכל בסדר. ברצוני לדעת מה עליי לעשות עכשיו אחרי הניתוח, כיצד אוכל להיבדק (כירורג? אולטראסאונד?) וכל כמה זמן? אין במשפחתי היסטוריה של סרטן השד.

בגיל 27 וללא גורמי סיכון, אין צורך בבדיקה שגרתית אותה יש לבצע לרוב החל מגיל 40. כל אישה יכולה להיבדק לפי רצונה, אך מבחינה רפואית אין צורך להיבדק בגיל צעיר כאשר אין סימפטומים כלשהם או גורמי סיכון. קרוב לוודאי עברת ממוגרפיה וסונוגרם רק כדי לוודא שלפני שמבוצעת הגדלה השד תקין. אני מציע שתתייעצי ברופא המטפל שלך לגבי הצורך הספציפי.

האם משפחה שאין בה היסטוריה של סרטן השד אך של סוגים אחרים של סרטן, מעלה את הסיכון לחלות בסרטן השד?

פרופ' פפא: בעיקרון, ממאירות השד קשורה בממאירות השחלה מבחינה גנטית ומשפחות בהן יש היסטוריה של ממאירות שד ושחלה רצוי שיבצעו בדיקה גנטית. ממאירות אחרות קשורות לשינויים בגנים

אחרים. יש אומנם מספר פגמים גנטים המעלים את הסיכון לחלות בממאירות באופן כללי אך אלו מאד נדירים. בכל מקרה של חשש או שאלה אני ממליץ להתייעץ ברופא המטפל או היועץ הגנטי.

אני בת 73. לפני מספר חודשים התגלה אצלי גידול ממאיר בשד בגודל של 7 מ"מ. נותחתי, הוצאו גם בלוטות זקיף ונמצאו נקיות. בדיקות her2 ורצפטורים היו טובות. הוחלט לפי כל הנתונים הללו, ובהתחשב בגילי, לא לבצע הקרנות, אלא רק לטפל בי בכדור למספר שנים. האם זו החלטה נכונה? מה הסיכון?

פרופ' פפא: הגידול שהיה לך קטן והבלוטה שלילית, כך שאין עדות לפיזור אזורי של הגידול והוא גם רגיש להורמונים. טיפול אנטי הורמונלי עשוי למנוע את חזרתו ובמקרים מסוימים, בהתחשב בגילך, ניתן להימנע מקרינה שתפקידה למנוע חזרה מקומית של הגידול. בכל מקרה, ההחלטה הסופית היא בידי הרופא המטפל.

היכן נעצרת ההשפעה התורשתית? האם סבתא רבא שנשאה את הגן תגדיל את סיכויי נינתה לשאת את אותו הגן גם כן? (בהנחה שגן זה לא זוהה אצל הסבתא והאמא).

פרופ' פפא: אין ביכולתי בפורום זה להכנס לעקרונות הגנטיקה. בעיקרון, לכל בת של נשאית  50% סיכון לשאת את הגן המוענק לה בתורשה, כך שבהחלט קיים מצב שנינה תישא את הגן. בכל מקרה יש לפנות ליעוץ גנטי ולפי החלטה לבצע בדיקה גנטית.

בת 35, ללא היסטוריה של סרטן שד במשפחה. מתי מתחילים להיבדק? רופא הנשים שלי מעולם לא בדק או שאל אותי.

פרופ' פפא: גיל הבדיקה שנקבע בחוק לבדיקות סקר הוא מגיל 50 ובכל שנתיים. אם כי רופאים רבים חושבים שיש להתחיל כבר בגיל 40. גם רופא הנשים יכול לבדוק בישראל, אך כירורג בדרך כלל הוא הבודק.

האם יש קשר בין עישון לסרטן השד?

פרופ' פפא: לא הוכח קשר בין עישון לממאירות שד. עישון מסוכן ובין השאר עלול לגרום לממאירות ריאה, שהיא במקרים רבים ללא מענה רפואי נאות.

הופתעתי לקרוא שגם גברים חולים בסרטן השד. נשים מבצעות בדיקה חודשית קבועה. האם גם גברים צריכים לבדוק את החזה מדי חודש? אם כן, איך בודקים?

פרופ' פפא: אכן, גם גברים חולים בממאירות שד והיחס בין גברים לנשים הוא גבר אחד על כל 100 נשים. בעיקרון הבדיקה אצל הגבר פשוטה יותר. גבר עם סיפור משפחתי של ממאירות שד, בעיקר באם, רצוי שייבדק שגרתית אצל כירורג.

אם סבתי חלתה בגיל 60 פלוס וכרתו לה את השד, האם זה ממעיט את הסיכויים שמדובר בגנטיקה? מאיזה גיל ניתן לומר שזה לא גנטי?

פרופ' פפא: אין גיל שקובע באם המחלה אינה על רקע גנטי. נשאית גנטית היא בעלת סיכון של 70% לחלות בממאירות השד במשך חייה (תוחלת חיים של אישה היא 83 שנה), וגיל הופעת המחלה קשור בגורמים נוספים בגן וכן בהשפעות סביבתיות. הסיכון הגנטי נקבע על ידי יועץ גנטי וזאת לפי מספר המקרים מקרבה ראשונה או שניה, גיל ההופעה, נוכחות גידול דו צדדי וממאירות שחלה.

אני בת 45 ועברתי ניתוח להגדלת חזה. לפני כשנה עברתי ממוגרפיה ואולטראסאונד, ונמצאו מספר ציסטות. נאמר לי על ידי כירורג כי הכל בסדר. ברצוני לדעת מה עליי לעשות עכשיו אחרי הניתוח, כיצד להיבדק (ע''י כירורג? אולטראסאונד?) ואחת לכמה זמן עליי לעשות זאת? אין במשפחה היסטוריה של סרטן השד.

פרופ' פפא: נשים שעברו ניתוחי הגדלה נבדקות על ידי הרופא המטפל ועוברות בדיקת ממוגרפיה וסונוגרם. כמו כן, הן זכאיות לבדיקת MRI כהשלמה לבדיקות השגרתיות.

האם סרטן השד עובר מדור לדור או שהוא מדלג על דור? האם בדיקה ידנית מספיקה?

פרופ' פפא: ממאירות השד קשורה בגורמים רבים, בין השאר בשינויים גנטיים. הגנטיקה, שהיא גורם הסיכון המובהק ביותר, שכיחה בין שלושה עד חמישה אחוזים מהאוכלוסיה. כל נשאית עלולה להעביר את הגן לילדיה בסיכון של 50%. בדיקה ידנית למעקב שגרתי של ממאירות השד אינה מספקת ויש להוסיף גם בדיקות הדמיה.

מאיזה גיל כדאי להיבדק אצל רופא ובאיזה מומחיות?

פרופ' פפא: מומלץ להיבדק מגיל 40 ולרוב כירורג הוא הבודק, אם כי גם גיניקולוג או רופא משפחה מיומן יכול.

עד איזה דור נחשבת ההיסטוריה המשפחתית? האם אחיינית של אמא נחשב?

פרופ' פפא: כל פרט בהיסטוריה המשפחתית נחשב, ובמידה שיש שכיחות של מספר מקרים במשפחה או חשש אצל פרט מסוים, ניתן לפנות לייעוץ גנטי אשר יבדוק את כל האילן המשפחתי הידוע.

אני בת 35 ואחרי שתי לידות. אין הסטוריה משפחתית של סרטן השד (לאימי יש סרטן הכליות). איזה בדיקות עלי לעשות? הנקתי את ילדי - זה לטוב או רע מבחינת סרטן השד? אם בכל זאת אני רוצה לעשות בדיקה גנטית לגילוי, איפה עושים זאת ומה עלותה? האם יש סממנים חיצונים או תחושתיים שמרגישים בגוף בטרם מגלים?

פרופ' פפא: בגיל 35 באם אין גורמי סיכון, אין התוויה לבדיקת שד אלא אם כן יש סיבה אישית או תלונות על בעיות, כאבים או שינויים בשד. יעוץ גנטי נעשה על ידי הקופות, במרכזים אונקוגנטיים בבתי חולים ציבוריים.

אני בת 40, במשפחה מקרים של סרטן שד אך לא מקרבה ראשונה. אני בעלת מבנה גוף מלא ומרקם השד שלי מוגדר כשומני ופיברוטי. בכל בדיקת שד מתגלות ציסטות שאינן ממאירות. גם במישוש אני יכולה לחוש בגושים לא מעטים בגדלים שונים. בדיקות אולטראסאונד התבררו כאינן יעילות עבורי(בשל המרקם) ולכן מבוצעות רק ממוגרפיות, לא בוצעה מעולם ביופסיה. אינני שקטה, אני בחשש מתמיד מפספוסים שעלולים להיות קריטיים. האם כדאי לבצע בדיקת MRI? האם היא תהיה יעילה יותר מממוגרפיה באופן חד משמעי?

פרופ' פפא: בדיקת MRI רגישה יותר מהממוגרפיה והסונוגרם וכמובן מהבדיקה הידנית, אך עקב הרגישות הרבה והסגוליות היחסית נמוכה יש בעיתיות בביצוע הבדיקה בלא התוויה. ראוי לציין שעדיין הבסיס לבדיקת הסקר הוא בדיקות ההמו, הסונוגרם והבדיקה הידנית. הרופא המטפל יקבע לפי הצורך ולפי ההנחיות שנכתבו על ידי משרד הבריאות את הצורך לבדיקת MRI.

אם דודה מצד האב והאם חלו בסרטן שד בסביבות גיל 60 - האם זה מעלה מאד את הסיכון שלי? והאם הגיל המתקדם יחסית מרמז שזה לא סרטן גנטי?

פרופ' פפא: יש לך קרובת משפחה מדרגה ראשונה (אמא) ומדרגה שנייה (דודה) שחלו בממאירות שד. אני ממליץ שתפני ליעוץ גנטי וכן לבדיקה על ידי רופא עקב הסיפור של האם.

היום ביצעתי צילום CT עמוד שדרה צווארי ולדעתי החזה נחשף בעת הצילום. האם יש חשש כלשהו מעצמת הקרינה ומה זה יכול לגרום?

פרופ' פפא: אכן בדיקת ה-CT חושפת את הגוף לקרינה, אך לא מדובר לחשיפה מבדיקה אחת. הסיכון הוא מעוצמה, תדירות ומשך החשיפה. קרינה עלולה לפגוע בגנים וליצור שינויים המעודדים התפתחות סרטן.

פרופ' משה פפא הוא מנהל המחלקה הכירורגית ג', כירורגיה אונקולוגית ומנהל מרכז מירב לבריאות השד במרכז הרפואי שיבא בתל השומר

כל המבזקים של nrgמעריב לסלולרי שלך

תגובות

טוען תגובות... נא להמתין לטעינת התגובות
מעדכן תגובות...

פורומים

כותרות קודמות
כותרות נוספות
;
תפוז אנשים