חוק הסיעוד בישראל: כל השאלות והתשובות

חוק הסיעוד בישראל נועד לתת מענה למאות אלפי קשישים שבחרו לגור בביתם או לעבור לדיור מוגן. אלא שלא כולם מודעים לזכויות

nrg מעריב | 5/10/2009 17:07 הוסף תגובה הדפס כתבה כתוב לעורך שלח לחבר
בישראל חיים כיום כ-700 אלף קשישים. 95 אחוז מביניהם מעדיפים להישאר ספונים בביתם ובקהילה שאליה הם משתייכים. חמישה אחוזים מהם עוזבים את הבית לדיור מוגן או מוסד סיעודי. חוק הסיעוד נחקק כדי לתת מענה לקשישים הבוחרים להישאר בביתם ונדרשים לסיוע.

זכויות שוות.
זכויות שוות. צילום: אריאל שליט
כ-134 אלף קשישים בישראל מקבלים היום שירותי סיעוד מתוקף חוק הסיעוד, שנחקק כדי לאפשר טיפול הולם באוכלוסייה זו הזקוקה להשגחה יומיומית.

החוק מאפשר לקשישים אלה קבלת גמלת סיעוד, שהיא סכום כסף מהביטוח הלאומי המאפשר להם להישאר בקהילה. המוסד לביטוח לאומי מפעיל את חוק ביטוח הסיעוד בשיתוף משרד הרווחה וקופות החולים.

"גמלת הסיעוד ניתנת לאנשים עם הגיעם לגיל פרישה", אומרת שירה אהרונסון, סמנכ"לית השיווק של עמותת מטב העוסקת בתחום שירותי הסיעוד. "את שירותי הסיעוד מספקים חברות וארגונים שהוכרו על ידי המוסד לביטוח לאומי".
חמישה תנאים לגמלה

כדי להיות זכאי לגמלת סיעוד, על המבקש לעמוד בחמישה תנאים: עליו להיות בעל אזרחות ישראלית, לגור בקהילה ולהזדקק במידה רבה לעזרתו של אדם אחר בביצוע פעולות יומיום, או להשגחת אדם נוסף. היקף ההכנסות של הקשיש מהווה מדד נוסף בחישוב הזכאות לגמלה.

כמו כן, אסור עליו לקבל קצבה לשירותים מהביטוח הלאומי (קצבה לנכה עבודה או לנכה כללי) או גמלה לטיפול אישי מהמדינה.

"היקף גמלת הסיעוד המאושרת על ידי המוסד לביטוח לאומי נקבע בהתאם למידת התלות של המבוטח", מוסיפה אהרונסון.

"הזכאות לגמלה נבחנת באמצעות בדיקה אישית, בה נבחנת מידת הצורך של מבקש הגמלה בסיוע. בהתאם לבדיקה זו, נקבע היקף העזרה שיקבל.

"את מידת התלות של מבקש הגמלה וכן את מידת ההשגחה לה הוא זקוק, קובע הביטוח הלאומי על סמך בדיקה שמבצע איש מקצוע שהוסמך לכך: אחות, פיזיותרפיסט או מרפא בעיסוק. הבדיקה מתקיימת בבית הקשיש ובהתאם לתוצאות, נקבע אם הוא זכאי לגמלה ומה היקפה. לעיתים נקבעת זכאות זמנית, כאשר יש מגבלה לא קבועה בתפקוד (בעקבות ניתוח, תאונה וכדומה)".

מספר שירותים מתוך הסל

נבדק שנמצא זכאי לגמלת סיעוד זוכה לעזרה בביצוע פעולות יומיומיות ובניהול משק הבית. מסגרת הטיפול כוללת סיוע ברחצה, אכילה, הלבשה, הבאת תרופות, ליווי לרופא וכן שירותי ניקיון הבית, כביסה, גיהוץ, בישול וקניות. במידה שהבקשה לגמלה נדחת, רשאי הקשיש להגיש ערעור לועדת ערר של המוסד לביטוח הלאומי.

הביטוח הלאומי מממן את השירות על ידי תשלום לחברת הסיעוד, וזו מעסיקה את המטפלת ומשלמת את עלויות שכרה. בנוסף, ישנה אפשרות לטיפול במרכז יום לקשישים, קבלת מוצרי ספיגה, לחצן מצוקה ושירותי מכבסה.

"קבלת שירותים אלה ניתנת על חשבון שעות טיפול ובמסגרת חוק הסיעוד. כלומר, תוכנית השירותים אשר נקבעת לזכאי, יכולה לכלול טיפול בבית על ידי מטפל או מטפלת במלוא שעות הטיפול המגיעות לזכאי, או שילוב של מספר שירותים מתוך הסל", מסכמת אהרונסון.

כדי לנסות ולבחון את הזכאות לגמלת סיעוד, יש להגיש בקשה למוסד לביטוח לאומי. טפסי הבקשה נמצאים בסניפי הביטוח הלאומי וכן באתר האינטרנט של המוסד בכתובת www.btl.gov.il. את הטפסים המלאים יש להגיש לפקיד התביעות בביטוח הלאומי.

כל המבזקים של nrgמעריב לסלולרי שלך

תגובות

טוען תגובות... נא להמתין לטעינת התגובות
מעדכן תגובות...

פורומים

כותרות קודמות
כותרות נוספות
;
תפוז אנשים