כיוון השעון: התרופה שתעזור לכם לישון

נא להכיר: סירקדין - הכדור הישראלי שנלחם במחלת נדודי השינה. באירופה הוא נמכר כבר שנתיים, בארץ הוא משווק בחודשים האחרונים

ליאת שלזינגר | 2/10/2009 11:42 הוסף תגובה הדפס כתבה כתוב לעורך שלח לחבר
נדודי שינה נתפסו עד לפני מספר שנים כעניין לפסיכולוגים ופסיכיאטרים שאהבו בעיקר לנתח חלומות. אולם בשנים האחרונות מתקדם מחקר רפואת השינה בקצב מסחרר, ועמו ההכרה המקצועית בכך שמחסור בשינה עלול לגרום לשלל בעיות חמורות - עלייה בלחץ הדם, סוכרת, התקפי לב, אובדן זיכרון ועוד.

סירקדין.
סירקדין. צילום: יחצ שלום תל אביב
"נדודי שינה היא מחלה. הגיע הזמן שנסתכל בה לעומק ונטפל בה כראוי", אומרת פרופ' נאוה זיסאפל מהפקולטה למדעי החיים באוניברסיטת תל אביב. "רק עכשיו מבינים שזה תחום רפואי. הרופאים לא חשבו שזה קשור אליהם והם אפילו לא היו שואלים אנשים חולים אם הם ישנים כמו שצריך".

תחת השם הכולל נדודי שינה מתייחסים הרופאים לקשיים בהירדמות, התעוררות בלילה וכן יקיצות בוקר מוקדמות. שינה איכותית, הם מסבירים, חשובה לא פחות משינה רציפה. "אם לפחות ארבעה לילות מתוך שבוע, במשך חצי שנה, מתרחשים נדודי שינה - יש כאן בעיה אמיתית", אומר פרופ' גיורא פילר מרמב"ם.

"תפקידי השינה הם לשמור על בקרת טמפרטורה, לחץ דם, לשמור על חילוף החומרים שלנו. כשכלב חולה הוא מתכרבל וישן בפינה. לפני מאות שנים, רופא הכפר היה שולח אנשים חולים לישון. אלו דברים שמאז הוכחו מדעית: השינה היא חובה להישרדותנו".
"אילצנו את השעון הביולוגי לעבוד מחדש"

על פי מחקרים, בן אדם ממוצע זקוק לשבע וחצי שעות שינה. השינה שלנו, שמתקיימת במחזורים של שעה וחצי, מתרחשת בזכות הורמון השינה המלטונין - שמופרש מבלוטת האצטרובל במוחנו בעת חשכה ולפי השעון הביולוגי.

"זהו למעשה ההורמון שמסמן לגוף מתי הוא נמצא במקום מואר, ומתי במקום חשוך", אומרת זיסאפל, "והפעולה שלו מרתקת". זיסאפל עמדה בראש צוות פיתוח תרופת הסירקדין בחברת נעורים פרמצבטיקה, שמשווקת בישראל בחודשים האחרונים על ידי טבע.

באירופה התרופה הזו

נמכרת כבר למעלה משנתיים. מדובר בתרופה הניתנת במרשם רופא בלבד, אשר מחקה את המנגון הטבעי של הגוף ומשחררת מלטונין לאורך כל הלילה. "הכדור זהה לחומר הטבעי ואינו ממכר או גורם לתופעות לוואי", אומרת זיסאפל.

היא חוקרת את התרופה ב-16 השנים האחרונות ומדגישה כי הכדור מיועד בעיקר לאנשים בגילאי ה-50, אשר אצלם "השעון הביולוגי מתחיל להיות עצלן והבלוטה לא מייצרת את הורמון השינה. החידוש שלנו הוא שאילצנו את השעון הביולוגי להתחיל ולעבוד מחדש".

כל המבזקים של nrgמעריב לסלולרי שלך

תגובות

טוען תגובות... נא להמתין לטעינת התגובות
מעדכן תגובות...

פורומים

כותרות קודמות
כותרות נוספות
;
תפוז אנשים