האם בתי החולים בדרך לטיפול נקי מטעויות?

מערכת לרישום מידע רפואי הקיימת בעולם ובעתיד צפויה להיות חלק ממערך הרפואה בישראל, אמורה למנוע את טעויות האנוש בטיפול בחולים

אבי יופה | 3/9/2009 17:20 הוסף תגובה הדפס כתבה כתוב לעורך שלח לחבר
האם מערכת הבריאות בישראל הולכת לקראת עידן חדש? ביום ראשון הקרוב תוצג בכינוס של שירותי בריאות כללית בנושא "מגמות התפתחות בבתי חולים", מערכת בקרה חדשה שעתידה למנוע את טעויות האנוש בטיפול בחולים. בין הטעויות הנפוצות: מינון שגוי, מתן תרופה לא נכונה או אף איחור בטיפול.

חדר מיון.
חדר מיון. צילום ארכיון: יהודה לחיאני
"מדובר במערכות הקיימות מזה זמן מה בעולם, ומכונות מערכות למתן הוראות רופא ממוחשבות", מסביר הד"ר אילן זלינגר, מנהל המחלקה לתכנון ופיתוח רפואי בבתי החולים של הכללית. "הרעיון הוא הפעלת מערכות הוראות רופא במעגל סגור".

לדברי זלינגר "חלק גדול מהטעויות במתן טיפול רפואי, נגרמות בשל קשיים בתקשורת וריבוי התהליכים מרגע רישום התרופה ועד שהחולה מקבל אותה".

המצב כיום בבתי החולים בישראל, הוא שכל תרופה הניתנת למטופל נרשמת בגיליון הרפואי שלו. האחות אמורה לקרוא את כתב היד של הרופא ולהעביר את התרופה לגיליון הביצוע, וכאן על פי ההערכות מתרחשות מרבית הטעויות.

"חלק מהתרופות נשלחות גם לבתי המרקחת שבבתי החולים, שם הרוקח מכין את התרופה, מה שיכול להוות פוטנציאל נוסף לטעויות. התרופה חוזרת למחלקה וצריכה להגיע לחולה המיועד וגם כאן יש אפשרות שתתרחש טעות בדרך", הוסיף הד"ר זלינגר.
ארונות ממוחשבים בבתי המרקחת

הרעיון העומד מאחורי מערכות המידע החדשות, הוא שילוב של תקשורת ממוחשבת בין הגורמים השונים בבתי החולים. בשלב הראשון של התוכנית, יקליד הרופא המטפל את התרופה שאמור החולה לקבל למחשב נייד, שדרכו ניתן להעביר את הפקודות ההכרחיות.

אותו מחשב מחובר למערכת "תמיכה והחלטות" שתעיד אם המינון שהרופא הקציב מדויק, או שאולי הוא בחר בתרופה הלא נכונה לאותו חולה מוגדר. הרעיון הוא שימוש במערכת מידע שניתן להעביר אליה הוראות ולחילופין לקבל חזרה מידע.

ההוראה שהרופא הקליד עוברת

לידי האחות ולבית המרקחת באותו בית חולים. שם מותקנים ארונות ממוחשבים שיבחרו את התרופה עבור הרוקח, או לחילופין יכינו את תרכובת התרופה, וכך גם בצוות המחלקות הרפואיות. בעת חלוקת התרופות, תדע האחות לשייך את התרופה לחולה הנכון באמצעות סריקת הצמיד שעל פרק כף ידו.

אז, עגלת תרופות ממוחשבת תספק לאחות את התרופה הרצויה, ולסיום, כדי שהמעגל של הצוות המטפל ייסגר, יוכל הרופא שחילק את המרשם לבדוק באמצעות סימון אלקטרוני שיתקבל אם התרופה ניתנה לחולה המיועד או לא.


"לא מדובר במהלך עתידני"

"המערכת לא עומדת בזכות עצמה. היא חייבת להיות חלק מהרפואה הממוחשבת בבית החולים", אומר הד"ר זלינגר. "השאיפה היא שבכל המחלקות יעשה שימוש ברשומות רפואיות ממוחשבות".

עוד הוסיף זלינגר: "לא מדובר במהלך עתידני. יש להחליט שהולכים על כיוון זה. הסיבה היחידה שלטעמי עד כה המערכת הזו לא נכנסה לבתי החולים היא תקציב. לא מדובר בהוצאה שהיא מעבר ליכולות מערכת הבריאות בישראל, ואני מעריך שבשנים הקרובות רוב בתי החולים יצטיידו בטכנולוגיה זו".

בהרצאה אותה יישא בכינוס של הכללית ביום ראשון, צפוי ד"ר זלינגר להציג נתונים מפי מחקר אמריקאי, לפיו בממוצע מתרחשות שלוש טעויות לכל 1,000 פקודות בבתי חולים ובסך הכל 1,900 מקרים מסוכנים בשנה שעלולים לנבוע מטעויות אנוש. לשבעה מתוך 100 מקרים פוטנציאל לגרימת נזק.

"על פי ההערכות בארה"ב, על טעויות רפואיות ישנו בזבוז של עשרות מיליארדי דולרים בשנה. הטכנולוגיה החדשה תביא לחיסכון ניכר ומחקרים בארה"ב הראו שרישום תרופה בשיטה דומה יכול להביא לירידה של 84 אחוזים בטעויות בטיפול", סיכם זלינגר.

כל המבזקים של nrgמעריב לסלולרי שלך

תגובות

טוען תגובות... נא להמתין לטעינת התגובות
מעדכן תגובות...

פורומים

כותרות קודמות
כותרות נוספות
;
תפוז אנשים