טלאי ללב שבור
האם אפשר לתקן את הנזק הבלתי הפיך שנגרם לשריר הלב אחרי התקף? חוקרים ישראלים הצליחו לראשונה לגדל רקמת תאים בבטן של חולדות, ולהשתיל אותה בתוך הלב. התוצאות היו מעודדות: שיפור דרמטי בתפקוד של השריר

לב. צילום: SXC
מאחורי הטכניקה החדשה, שתוארה במהדורה המקוונת של כתב העת Proceedings of the National Academy of Sciences, עומד החוקר ד"ר טל דביר, שעבד בעברו בפקולטה להנדסה וביו-טכנולוגיה באוניברסיטת בן גוריון.
החוקרים נטלו תאי לב מחולדות שרק נולדו ובעזרת שילוב עם גורמי גדילה, הכינו אותם לקראת השתלה. כעבור 48 שעות היו מספיק תאים מהרקמה החדשה, מה שאיפשר להשתיל אותה באחד מקרומי הבטן (אומנטום), שם היא גדלה במשך שבוע ואף פיתחה רשת של כלי דם.
כעבור שבוע, הסירו החוקרים את הטלאי מהבטן והשתילו אותו בתוך הלבבות של חולדות שעברו התקף לב שבוע לפני כן. 28 ימים לאחר ההשתלה, הטלאי הראה סימנים של התמזגות לתוך הלבבות המקוריים – מבחינה מבנית וגם מבחינת זרימת החשמל. המדענים מדדו עלייה במסת השריר באזורים הפגועים ושיפור בהובלת הזרם החשמלי לו זקוק הלב על מנת לשאוב בצורה תקינה.
בשלב זה, הטכניקה יושמה בהצלחה על חולדות, אולם החוקרים מאמינים כי בשל מה שהם מגדירים "הפשטות והבטיחות" שלה, היא תוכל להוביל בסופו של דבר לטיפולים בבני אדם. עם זאת, הם הוסיפו ש"בגלל שרוב המטופלים עם התקף לב הם מבוגרים, וניתוח מורכב עלול לגרום לסיכון עבורם, האסטרטגיה שלנו, כרגע, אינה אפשרית".