עבר בניסוי ראשוני: טיפול להצערת העיניים בלייזר
חוקר בריטי הציג טכניקה חדשה המנצלת שימוש בלייזר ושעשויה למנוע בשלב מוקדם את התפתחותה של מחלת העיניים AMD, ממנה סובלים אחד משלושה בני 70 פלוס. מומחה ישראלי: זו פריצת דרך
את הטכניקה פיתח פרופ' ג'ון מרשל מהקינגס קולג' בלונדון, שמאמין שהיא תהפוך לטיפול זמין לציבור הרחב תוך שנתיים עד חמש שנים.

מחלת ניוון מרכז הרשתית הקשור לגיל היא כיום הסיבה הראשונה במעלה לעיוורון בעולם המערבי. לפי ההערכות, היא תוקפת מעל ל-30 אחוז מהאוכלוסיה בגילאי 70 עד 80, והטיפול היחידי ניתן כיום בשלביה המאוחרים של המחלה.
המחלה מתפתחת כאשר הממברנה הנמצאת באזור האחורי של העין נדבקת לחומרי פסולת טבעיים, המיוצרים על ידי תאים שרגישים לאור. כתוצאה מכך, הראיה הופכת למעורפלת ולבסוף העין מתעוורת לגמרי. כשהעיניים צעירות ותקינות, פועלים בתוכן אנזימים שאחראים על ניקוי הפסולת המצטברת באזור. אבל בגיל הזקנה התהליך הזה עלול להיכשל, וכאן נכנסת לתמונה פעולתו של הלייזר החדש, שמשחרר אנזימים אשר אמורים לנקות את הפסולת, מבלי לפגוע בתאים שמאפשרים ראיה.
פרופ' מרשל ביצע מבחנים ראשוניים לטכניקה בקרב 50 בני אדם הסובלים ממחלת עינייים סוכרתית, שנבחרה כמודל בגלל ההתפתחות המואצת יחסית של המחלה, בהשוואה לקצב ה-AMD. כעת הוא מתכנן ניסויים נוספים במטופלים שכבר סובלים מניוון באחת העיניים, במטרה לשמר את הראיה בעין הטובה למשך תקופה ארוכה ככל הניתן.
לדבריו, ברגע שלאנשים יש ניוון רשתית מתקדם בעין אחת, מחקרים מראים שהוא יופיע גם בעין השניה תוך שנה וחצי עד שלוש
התקווה היא שתוך חמש שנים, אנשים בשנות ה-40 לחייהם בעלי היסטוריה משפחתית של AMD יוכלו לבחור בטיפול החדש כטיפול שימנע את התפרצות המחלה.
פרופ' בנימין מילר, מנהל מחלקת עיניים במרכז הרפואי רמב"ם, שלא השתתף במחקר הנוכחי מדגיש שכיום אין שום טיפול לשלב הפחות מתקדם של AMD, המכונה "AMD יבש". "עד לפני שמונה שנים הטיפול היחידי למצב מתקדם של המחלה כלל שימוש בלייזר, אבל אז התברר שהוא אינו מועיל", הוא מסביר. "מתחילת המאה הנוכחית, נכנס טיפול חדש שנקרא PDT, או Photo Dynamic Therapy. טיפול זה היה מאוד אפקטיבי, אך מאז הוא הוחלף לטובת הזרקות של חומרים לתוך העין".
"החומרים שמזריקים כיום לחולי AMD, כמו אווסטין או לוסנטיס, מדכאים את צמיחתם של כלי דם חדשים. כלי הדם אלה גורמים לדימום ולהצטלקות באזור שמאחורי הרשתית. טיפול ההזרקה עוצר את המחלה ביותר מ-80 אחוז מהמקרים, ובמחציתם הוא גורם גם לשיפור המצב.
"אבל מה שפרופ' מרשל מציג הוא דבר שונה לגמרי: הוא מציע לתפוס את המחלה בשלביה המוקדמים. פרופ' מרשל הוא אחד מחוקרי העיניים הגדולים ביותר שחיים כיום בעולם, ובהחלט יכול להיות שמדובר בפריצת דרך, במיוחד לאור העובדה שכיום אין לרפואה דבר להציע עבור אנשים שרק מתחילים לפתח את המחלה, מלבד ויטמינים, שבכלל לא בטוח שהם עוזרים".