הילד לקוי שמיעה? לא בטוח שתשמעו על זה
תלמידי כיתה א' בכל הארץ עוברים בדיקת שמיעה בבית הספר, אבל התוצאות נשלחות רק להורים, במכתב שהילד אמור להעביר אליהם הביתה. גורמים במשרד החינוך: זו שערוריה - איך המורים יוכלו לזהות לקויי שמיעה ולטפל בהם? משרד הבריאות: המידע הרפואי חסוי, ההורים צריכים לעדכן את המורה
בדיקות לסינון שמיעה אמורות להתבצע לכל תלמידי כיתות א' בישראל לפי הנחיות משרד הבריאות, לצד בדיקות סקירה נוספות, לרבות בדיקות ראיה בכיתות א' וח', בדיקות גדילה בכיתות א', ג', ה', ז' ו-ט' ובדיקות רופא בכיתות א' ו-ז'.

צילום: אדי ישראל
בשנים האחרונות הבדיקות מבוצעות באמצעות האגודה לבריאות הציבור, ספק חיצוני המעסיק את אחיות בתי הספר במדינה. לדברי מנכ"ל האגודה לבריאות הציבור, יהודה כהן, על תוצאות הבדיקות אינו מועבר לבתי הספר, אלא להורי התלמידים ישירות, כאשר מתגלה ליקוי כלשהו.
"המידע הינו מידע רפואי אישי, ואנו מנועים מלמסרו לבתי הספר", הדגיש כהן בשיחה עם מעריב. "אנו שולחים עם הילד מכתב הפניה להמשך בדיקה וטיפול על ידי רופאי קופות החולים, באחריות ההורים. אנו עוקבים אחר ההורים לגבי תוצאות המשך הטיפול".
בתגובה לדברים אמר גורם במשרד החינוך: "זה שיעור בחוסר אפקטיביות. בית ספר שלא מודע לתוצאות הבדיקה לא יודע כיצד לטפל בילד. זה לא מספיק שההורה יידע את התשובות, כי לפעמים מה שנראה להורה תקין יחסית עלול בפועל לגרום לעיכוב וקשיים בלמידה".
"שההורה יעביר את המידע"
במשרד החינוך טוענים כי בדיקות השמיעה אינן מתבצעות בכל הארץ. גורמים במשרד מעריכים שבפועל רק 60 אחוז מתלמידי כיתות א' אכן נבדקים, ושבתי הספר של החינוך המיוחד אינם זוכים להשתתף בבדיקות בכלל.
מנכ"ל האגודה לבריאות הציבור כהן מסביר כי "תוכנית הבדיקות מותווית על ידי משרד הבריאות,
ואנו מכסים בבדיקות סינון שמיעה 95 אחוז מהילדים", אך במשרד הבריאות טוענים מנגד כי בשנת הלימודים הנוכחית בוצעו עד סוף חודש מאי בדיקות סינון שמיעה ל-135,612 תלמידי כיתות א' בישראל, שהם 82.3 אחוז בלבד מהתלמידים המועמדים לבדיקה. במשרד החינוך מסרו שאין בידיהם נתונים רשמיים.
תגובת משרד הבריאות: "תוצאות הבדיקות מועברות להורי התלמידים ולא לצוות בית הספר. תוצאות הבדיקה נחשבות מידע רפואי ועל כן, יש להעבירן להורים. לא ידוע לנו על תלונות של הורים לגבי אי מסירת תוצאות הבדיקות. במידה שקיימות תלונות כאלה, אנו נבדוק אותן".
תגובת משרד החינוך: "משרד החינוך מייחס חשיבות רבה לבדיקת סינון שמיעה לילדים עוד טרם כניסתם לכיתה א', כדי שאלה יוכלו למצות את כישוריהם הלימודיים. עם זאת, בדיקת השמיעה ואיסוף הנתונים נתון בידי הגופים האחראיים, משרד הבריאות והאגודה לבריאות הציבור.
"בהתאם לחוק הגנת הפרטיות, מועברות תוצאות הבדיקה הרפואית בעניין בדיקת סינון השמיעה אל הורי הילד. והיה ונמצאה בעיה כלשהי במסגרת הבדיקה, הרי שעל ההורה לעדכן את צוות בית הספר בדבר הבעיה. בית הספר אמור לתת את המענה לתלמיד רק לאחר שההורה העביר את כל המידע הרלוונטי בעניינו של ילדם".