"הבדיקה שפיתחתי הצילה אותי": סיפורו של דיוויד סולומון

כבר שש שנים עומל דיוויד סולומון על פיתוח של בדיקה מהפכנית לגילוי מוקדם של סרטן, אבל הוא עצמו מעולם לא טרח להיבדק. אחרי שהצטרף לקבוצת הניסוי הראשונה של ההמצאה שפיתח – הגיעו התוצאות שהוכיחו שסרטן המעי הגס תפס אחיזה בגופו. "את החיים שלי הבדיקה הצילה. רבאק, לכו להיבדק", הוא אומר

ליאת שלזינגר | 2/6/2009 18:08 הוסף תגובה הדפס כתבה כתוב לעורך שלח לחבר
"!IT WORKED FOR YOU", הייתה כותרת המייל שהתקבל בתיבת הדואר האלקטרוני של דיוויד סולומון בצהרי יום שגרתי במשרד לפני כחודשיים. ארבע מילים שנשמעות מבטיחות, אבל נושאות עימן בשורה נוראית. בין פגישות עסקיות לארוחת צהריים, האצבעות שנעו במהירות על המקלדת קפאו לפתע במקומן. סולומון לא היה צריך להמשיך ולקרוא כדי לדעת במה מדובר. מי שהיה חתום על המייל היה עמיתו, פרופ' נדיר ארבר, המדען הראשי בחברה שלו. כשאתה עומד בראש חברה לגילוי סימנים מוקדמים לסרטן "זה עובד בשבילך!", זאת הבשורה האחרונה שאתה רוצה לקבל. או במילים אחרות: ברכותינו, המוצר שלך באמת עובד. אתה חולה בסרטן.
 
שפן הניסיונות הראשון. דיוויד סולומון.
שפן הניסיונות הראשון. דיוויד סולומון. צילום: רובי קסטרו

המייל המבשר לווה מיד בשיחת טלפון. "אתה פסיכי?", שאל אותו ארבר, מומחה בעל שם עולמי ומנהל היחידה לגילוי מוקדם של סרטן בבית החולים איכילוב. "מצאנו שיש לך התחלה של סרטן המעי הגס. תשמע, אני מקווה שזה לא מאוחר מדי".

סולומון נאלם. "מסתבר שאני הייתי שפן הניסיונות הראשון. התגובה הראשונית שלי הייתה הלם מוחלט. זה לא פשוט לעכל דבר כזה", הוא אומר. שש שנים חלפו מאז הקים ביחד עם שני שותפים נוספים את חברת "מיקרומדיק", שעוסקת, בין היתר, בגילוי מוקדם של סרטן באמצעות פיתוח בדיקות דם מיוחדות. כידוע, במחלת הסרטן הגילוי המוקדם הוא הגורם החשוב ביותר בטיפול במחלה, הגורם שיכול להציל חיים.
נגמרו התירוצים

בימים אלו הפיתוח של הבדיקה נמצא בשלב הסופי, אבל מבחינתו האישית, החברה שהקים כבר עשתה את כל העבודה. "היום אני יודע שפיתחתי את הבדיקה שהצילה את חיי. מה יכול להיות טוב מזה?", אומר סולומון. הוא יושב במשרדי החברה הקטנה, בקומה ה-18, באחד ממגדלי העסקים בבורסה.

הוא קצת נבוך כשהוא מנסה להסביר שהוא מטיף כל חייו למודעות ולגילוי מוקדם של סרטן, אך מעולם לא הלך להיבדק בעצמו. "אין רופא שלא אמר לי שאני מטורף. כן, אני מטורף, אני יודע. אני בן 53, שני ההורים שלי מתו מסרטן המעי הגס. מה עוד אני רוצה? אם יש מישהו בקבוצת סיכון זה אני. עובדה, חליתי במחלה".

אף שאיבד את הוריו ולמרות כל הידע הרב שלו בנושא המחלה הזו, הוא סירב בתוקף להיבדק במשך כל השנים. "הייתי בהכחשה", מודה סלומון, "כל הזמן אמרתי שזה הדבר הבא שלי ברשימה. בפעם הבאה. בשבוע הבא. זה דבר דבילי לחלוטין. מה לא עשו בשביל שאני אבדק במדגם הזה של הבדיקה? גררו אותי באוזן ובסוף אמרו לי, 'מה אכפת לך, תיתן קצת דם'. רק אחרי הרבה זמן השתכנעתי. אבל תראי, אם אני, שכותב כל היום מאמרים על החשיבות של גילוי מוקדם, לא נבדקתי מעולם, תארי לך כמה אנשים ברחבי העולם לא נבדקים. מיליונים. זה עניין של חיים ומוות, אבל אנשים מתחמקים מזה כל הזמן".

ברגע שקיבל את הבשורה, לא הצליח להתחמק יותר. "אמרתי לעצמי שקודם כל נגמרו התירוצים. או שאני אטפל בזה או שאני אמות מזה. לא סיפרתי להרבה אנשים. התחלתי להריץ תרחישים בראש, בואי נגיד שההכחשה אצלי נגמרה. זה לא נעים להיות עוד אחד מהסטטיסטיקה.

שבוע אחרי זה כבר הסרתי את הפוליפים, ועכשיו אני בריא לחלוטין, וכל מה שאני צריך זה להיות במעקב. אני מרגיש מצוין. אם לא הייתי עושה את זה, ההסתברות היא שבעוד שלוש שנים המחלה הייתה מתפרצת אצלי. זה לא פשוט עבורי להיחשף, אבל חשוב לי להעביר את המסר. רבאק, אתם חייבים להיבדק".

סולומון מאמין שהוא כמו גם רבים אחרים, העדיף שלא לעבור את הבדיקה הפולשנית לגילוי גידולים במעי - קולונוסקופיה - בשל העובדה שהיא ידועה כהליך מכאיב ולא נעים, בלשון המעטה. "יש לבדיקה הזו מוניטין רע. זאת בעיה גדולה. סרטן המעי הגס הוא מבין האלימים והקטלניים, ומה שמדהים הוא שגילוי מוקדם יכול למנוע אותה לחלוטין, אבל אנשים פשוט לא עושים את הבדיקה. ככה זה, אפשר לכתוב אזהרות על הסיגריות מפה ועד מחר, אנשים לא יפסיקו לעשן בגלל זה. רק כשיש איום קונקרטי על החיים אנשים מחליטים לעשות מעשה. לרוב, זה מאוחר מדי", הוא אומר.

כאן נכנס היתרון של החידוש שמפתחת החברה שלו. "אני חושב שבדיקות הדם שאנו מפתחים יכולות לשנות את כל התמונה. לא מדובר במשהו מכאיב. החזון שלנו הוא שבעוד שנתיים, כשאתה הולך לעשות בדיקת דם שגרתית בקופת חולים, אחת מהבדיקות תהיה שלנו, לבדוק אם יש לך סרטן".

החברה מפתחת בימים אלו חמש בדיקות לסוגים שונים של סרטן וגם לסוכרת, והן אמורות - בעזרת זיהוי של מולקולה ייחודית - לזהות בהסתברות של 80 אחוז התחלה של סרטן בשלבים שונים, וזה כולל אפילו זיהוי של השלב הטרום סרטני. "זאת לא תהיה בדיקה לעשירים בלבד. להפך, היא מאוד פשוטה", הוא מבטיח.

חקירה משטרתית

השנים האחרונות לא היו פשוטות בעבורו. מלבד העובדה שהתגלה אצלו סרטן, מעיבה מעל ראשו כבר שנתיים חקירת משטרה שנפתחה נגדו בחשד כי ניצל מידע פנים מהחברה שלו כדי לסחור במניותיה. "אני לא מודאג מזה", הוא אומר בתגובה. "נתתי למשטרה את הגרסה שלי ואני מאמין שזה יסתיים. הם רשאים כמובן לבדוק כל דבר שהם מוצאים לנכון. מלבד זה, אסור לי להתייחס לפרשה", הוא אומר.
 

דיוויד סולומון.
דיוויד סולומון. צילום: רובי קסטרו
כעת הוא מסתכל על החיים מעט אחרת. "הבנתי מה באמת חשוב בחיים, וזה לא רק עבודה", הוא אומר ומגלה כי בתקופה האחרונה הוא מרבה לרקוד ואפילו כותב שירה. בבלוג שלו הוא מדגיש כי הוא "אוהב לטרוף את החיים בביסים גדולים".

סולומון , אב לשניים שמתגורר ברעננה, התחיל בכלל את הקריירה שלו בתור כלכלן בחיל האוויר. לאחר מכן עבר לעולם ההיי-טק בתור יועץ ארגוני בכיר, וגם ייעץ בין היתר לחברת איי-בי-אם ולבנק לאומי. המעבר הפתאומי לתחום הביו-טכנולוגיה ממש לא היה ברור מאליו. חבריו בעולם העסקים היו סקפטיים. הם לא האמינו שיצליחו במקום שבו החברות הגדולות נכשלו.

"כבר המציאו את המחשב, כבר המציאו את האייפוד. כל מה שאנחנו נעשה עכשיו יהיה להפוך את זה לקטן יותר וטוב יותר. נו, בסדר. אני הבנתי ב-2002 שהביו-טכנולוגיה זה עולם חדש שרק נמצא בתחילת דרכו. אני זוכר שחשבתי 'וואו', עלינו פה על משהו. אם לעשות כסף בקזינו או כסף בביו-טכנולוגיה, אני מעדיף ביו-טכנולוגיה. פה אני באמת מרגיש שאני עוזר לאנשים ולא סתם עושה כסף", הוא אומר.

בהשקעה של 20 מיליון שקל, התניע סולומון את החברה שעורכת מחקרים בעזרת מכוני מחקר בטכניון, בבית חולים איכילוב ובאוניברסיטת פלורידה. "נכנסנו לתחום של הסמנים הביולוגיים (שמסייעים לגילוי מוקדם-ל"ש) כי חיפשנו משהו שיש בו צורך אמיתי. הבעיה היום היא שאנשים מפתחים מוצרים ומנסים לשכנע אנשים למה הם צריכים אותם. פה אין אף בן אדם שאני צריך לשכנע אותו. זה צורך שיש לתת לו מענה. הסרטן זו מחלה שמאיימת על החברה שלנו. נקודה. 40 מיליארד דולר מושקעות בתרופות לסרטן בשנה, ובחלק גדול מהן הן לא מסייעות, אלא משפרות את איכות החיים. למה מחלה שמיטב החוקרים עובדים עליה ומיטב המשאבים מושקעים בה עדיין קוטלת רבים כל כך, ורק הולכת ומתחזקת? כנראה שאי אפשר לרפא, ומסתמן שהפתרון לא יהיה בתרופה, אלא כמה מוקדם יגלו אותה. ככה נוכל סוף סוף למנוע אותה".

כל המבזקים של nrgמעריב לסלולרי שלך

תגובות

טוען תגובות... נא להמתין לטעינת התגובות
מעדכן תגובות...

פורומים

כותרות קודמות
כותרות נוספות
;
תפוז אנשים