דילמת המעשן: ההשמנה שאחרי הגמילה מסיגריות
זה נכון שרוב הנגמלים מעישון נאלצים להתמודד עם עלייה במשקל, אך כיום יש שיטות למתן את ההשמנה ואף לחזור לממדי הגוף הרצויים. לרגל היום הבינלאומי ללא עישון, שמצוין היום, הנה הדרכים המועילות ביותר

היום מצוין בעולם כיום הבינלאומי ללא עישון. אם אתם עדיין מעשנים למרות עליית מחירי הסיגריות ולמרות החוקים הנוקשים, המגבילים לאחרונה את האפשרות לעשן בציבור, סביר להניח שכבר שקלתם להיגמל מההרגל המגונה, אולם אולי החשש מהשמנה מרתיע גם אתכם להתחיל בתהליך גמילה. הנחיות חדשות שמופצות בימים אלה בשירותי בריאות "כללית" מנסות להתמודד עם ההשמנה הבעייתית, ולהדריך את המטופלים לקבל, לפחות זמנית, עלייה של מספר קילוגרמים למשקל, בזמן שהם מפסיקים לעשן.
"השמנה מובילה אנשים להתחיל לעשן, ובהמשך היא הסיבה שאנשים חוזרים לעשן לאחר שנגמלו", אומרת ד"ר רחל דהן, מומחית לרפואת משפחה במחוז חיפה ב"כללית", שחיברה את ההנחיות החדשות.
המשקל הנוסף לגופם של הנגמלים מעישון הוא סוגיה רגישה. כ-80 אחוז מהנגמלים נאלצים להתמודד עם עלייה מצומצמת במשקל כתוצאה מהגמילה, בהיקף של 3 עד 5 קילו. לפי הספרות הרפואית, רוב הנגמלים עולים שני קילו בשבועיים הראשונים לגמילה, ובחמשת החודשים הבאים צוברים שלושה קילו נוספים. "הפסקת העישון חשובה הרבה יותר מעלייה של כמה קילוגרמים, ושווה את ההקרבה. גם מבחינה חיצונית, יש לזכור כי עישון מזקין את עור הפנים, גורם להצהבה של השיניים ומסריח", טוענת ד"ר דהן.
העלייה במשקל לאחר הגמילה מעישון מאפיינת יותר נשים, אך מדווחת בשני המינים. מאמר מישראל שבדק גברים עובדי צווארון כחול מ-21 מפעלים מצא כי העלייה במשקל לרוב חולפת, אך עשויה להימשך עד שש שנים. יש אנשים שדווקא יורדים במשקל בעקבות גמילה מעישון, אך מדובר במיעוט המהווה 11 אחוז בלבד מהנגמלים, ו-6 אחוז נוספים לא מושפעים במשקלם.
לעלייה במשקל במהלך הגמילה מעישון מגוון סיבות. "הניקוטין שבסיגריה משפיע על האינסולין בגוף לעבוד לאט יותר, להוציא מהדם סוכר לאט יותר ולהעבירו לתאים", אומר ד"ר עמוס טפלא, פסיכולוג קליני ויועץ לגמילה מעישון בסדנאות הגמילה של האגודה למלחמה בסרטן. "כשרמת הסוכר בדם גבוהה, המטופל פחות רעב".
העישון גם מסייע לשריפת קלוריות. בספרות הרפואית נוהגים להעריך את יכולות הסיגריה בשריפה של עד 300 קלוריות ביום. ההמלצה העיקרית למפסיקים לעשן היא לקבל על עצמם את העלייה הצפויה במשקל, ולהתחיל בדיאטה רק כעבור מספר חודשים, כשמהלך הגמילה הושלם. "על הנגמל לפתח הרגלי חיים בריאים ותזונה נכונה, ואין לשים פוקוס על דיאטה", אומרת ד"ר דהן, "אי אפשר גם
לעשות דיאטה וגם להפסיק לעשן. זה יותר מדי". " אני ממליץ לנגמלים גם לקנות בגדים קצת יותר גדולים, לקבל את העלייה במשקל, להתמודד איתה", מוסיף ד"ר טפלא.
לד"ר דהן יש המלצה: "או להתחיל להגביר את הרגלי החיים הבריאים, וכעבור חודש להתחיל בגמילה מעישון, או להיגמל מסיגריות, וכעבור מספר חודשים להתמודד עם העלייה במשקל. ההתמודדות עם ההשמנה צריכה להיות ממוקדת, כי ירידה במשקל קשה אפילו יותר
בהנחיות החדשות שנכתבו ב"כללית" מודרכים המטפלים להעביר למטופלים המעשנים מסרים מעודדים בנוגע לגמילה מעישון, לצד התחזית להשמנה קלה שתלווה את הגמילה. "יש לעודד את המטופל לחשוב מה ירוויח: הרבה שנים של בריאות, נשימה קלה וחופשית, צבע שיניים לבן, ריח פה בריא וגאווה ביכולת להפסיק לעשן", נכתב בהנחיות. "יש לאכול הרבה ירקות ופירות, להקפיד על פעילות גופנית ושעות שינה כדי לעזור בשמירה על המשקל ולשפר את הבריאות".
שיטות נוספות מבקשות להתמודד עם סכנת ההשמנה בדרך המחשבה. למשל, שיטת "אלן קאר-הדרך הקלה להפסיק לעשן", הפועלת ב-45 מדינות בעולם ומציעה סדנת גמילה במפגש חד-פעמי של שש שעות, ושני מפגשים קצרים נוספים במקרה הצורך.
"זה לא שהפסקת עישון בכוח הרצון תגרום לאכילת מזון בכמויות גדולות, אלא שאנשים מתחילים לאכול כפיצוי על היעדר הסיגריה, וזה מה שגורם להם להתנפח", אומר רמי רומנובסקי, מנכ"ל ומנחה ראשי ברשת "אלן קאר ישראל". "בשיטה שלנו נהוג לטפח שינוי תפיסתי. אם הנגמל יגיע בכוח המחשבה למצב שלא ירצה לעשן, לא כי זה לא בריא ומסריח, אלא כי זה לא מתאים לו, אז לא יהיה ניסיון לחפש פיצוי, ולכן רוב האנשים בשיטה זו לא עולים במשקל. בימים הראשונים, כשהגוף נגמל מניקוטין, יש תחושה של ריקנות, שעלולה לגרור עלייה במשקל. בהנחה שהנגמל מסיגריות שינה את תפיסתו, הוא יוכל להבין שזו תחושה שנמשכת עד ארבעה ימים בלבד, ובהמשך הריקנות והצורך לאכול עוברים מאליהם".
לפי הספרות הרפואית, אם ניסיון עצמאי לגמילה מעישון מלווה בשלושה אחוזי הצלחה בלבד, לסדנאות הגמילה 45 אחוזי הצלחה, ולתרופות המסייעות לגמילה מעישון "זייבן" ו"צ'מפיקס" מיוחסים כ-45 אחוזי הצלחה.
שילוב של תרופות עם סדנא יכול להעלות את שיעורי ההצלחה בגמילה ל-80 אחוז. מתברר כי העלייה במחירי הסיגריות שנרשמה בחודש שעבר עקב עליית המיסוי לא הובילה לגל חדש של נגמלים. "המעשנים חסינים לעליית מחירים", אומר ד"ר טפלא, "אבל היום אנשים כבר לא יכולים להתעלם מדרישת החברה להפסיק לעשן, ולכן כל מעשן מגלגל בראש את המחשבות שזה לא יהיה רע להפסיק לעשן, אך לפעמים המחשבות פשוט חולפות. אם החברה תמשיך להעביר את המסרים כנגד עישון, לא תהיה לו ברירה".
אם אתם עדיין שואלים את עצמכם איך להצליח בגמילה ולמתן את העלייה במשקל, קבלו את ההנחיות החדשות של ה"כללית" בנושא:
- שים לב למצבים הקשורים לעישון, כמו צפייה בטלוויזיה ונהיגה ברכב. הכן לעצמך תחליפים כמו בקבוק מים קרים, מסטיק ללא סוכר.
- אל תנסה לעשות דיאטה בתקופה הראשונה של הפסקת העישון, אך הקפד על ארוחות מסודרות ומזון בריא.
- אם אתה רגיל לעשן לאחר שתיית קפה, השתדל לצמצם בתקופה זו שתית קפה. הימנע עד כמה שאפשר מאלכוהול.
- הקפד לשתות כוס מים לפני כל ארוחה. הרבה בשתייה לא ממותקת (ניתן להשתמש בממתיק מלאכותי).
- פנה זמן לפעילות גופנית יומית, לבד או בקבוצה מאורגנת.
- העסק את עצמך בתחביבים, העסק את הידיים. ד סלק סיגריות ומאפרות מהבית.
- ברגע משבר כדאי לצאת להתאוורר, לבצע תרגילי נשימה להרפיית הגוף, לשאוף עמוק, לספור עד חמש ולנשוף את האוויר לאט. יש לחזור על התרגיל מספר פעמים, ולגלות שאפשר גם בלי הסגריה ובלי הזלילה.
- פנה זמן לשינה. כשעייפים נוטים לעשן ולאכול יותר.
- חשוב ביותר לא להתפתות ולעשן אפילו סיגריה אחת. זו עלולה להיות הדרך חזרה להרגל העישון.
- אם כבר ניסית בעבר להפסיק לעשן, אך חזרת לעשן, אין לראות בכל כישלון, אלא כאמצעי לבדוק מה לא עבד בעבר, כדי לנסות אמצעים אחרים.
- בקש תמיכה מחברים, משפחה, איש מקצוע או השתתף בקבוצת תמיכה.